Çankırı iline bağlı Eldivan, Ilgaz ve Yapraklı ilçelerinden alınan yüzey toprak örneklerinde polen ve spor analizi
Examine the polen and spore preparations, that are samples of surface soil which taken from the districts Eldivan, Ilgaz and Yapraklı of Çankırı
  1. Tez No: 164390
  2. Yazar: OKAN AKÇAY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÖZER KENDİ, Y.DOÇ.DR. CAHİT DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Adli bilimler, HF Asit metodu, palinoloji, polen, Wodehouse metodu. 89, Forensic sciences, HF Acid method, palynology, pollen, Wodehouse method. 90
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZET Çankırı iline Bağlı Eldivan, İlgaz ve Yapraklı İlçelerinden Alman Yüzey Toprak Örneklerinde Polen Ve Spor Analizi Bu çalışmada Çankırı iline bağlı, İlgaz, Eldivan ve Yapraklı ilçelerinin 3 değişik bölgelesinden alınan yüzey toprak örnekleri içerisindeki polen ve sporların tespiti, bölgeler arası ve bölge içi farklar ve bu farkların adli bilimlerde kullanılması amaçlanmıştır. Çalışmada, toprak örneklerinin analizi için HF Asit metodu, istasyonlardan toplanan çiçekli örneklerden referans preparatlarmın hazırlanmasında ise Wodehouse metodu kullanılmıştır. Polen ve spor miktarlarının aylık bölge içi ve bölgeler arası standart sapmaları belirlenmiş ve karşılaştınlmıştır. Yüzey toprak örneklerinde tespit edilen Asteraceae, Pinaceae, Brassicaceae, Fabaceae, Poaceae, Apiaceae, Fagaceae, Chenopodiaceae-Amaranthaceae, Salicaceae, Rosaceae, Cistaceae, Ericaceae ve Campanulaceae polenlerinin ait olduğu taksonların bölge vejetasyonunda da yoğun olarak bulunduğu saptanmışta. Lamiaceae, Plantaginaceae, Malvaceae, Caprifoliaceae, Oleaceae, Juglandaceae, Caryophyllaceae, Betulaceae, Polygonaceae ve Tiliaceae familyalarına ait polenler ise az miktarda tespit edildiğinden çalışma için yeterli basan sağlanamamışta. Teşhis edilen sporlar arasmda Venturia cinsine ait sporların belirli bir bölgeyi temsil ettiği belirlenmiş ve örnek istasyonun tespit edilebileceği saptanmışta. Tespit edilen polen ve sporların aynı bölge içinde birbirine yakın miktarda, farklı bölgeler arasmda ise değişik miktarlarda olduğu sonucuna varılmışta.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Esamine The Polen and Spore Preparations, That Are Samples of Surface Soil Which Taken From the Districts Eldivan, İlgaz and Yapraklı of Çankırı. in this research, the determination of pollen and spore in which the surface soil specimen extracted from İlgaz, Eldivan and Yapraklı tovms in Çankın province and defining regional differences and using these differences in forensic sciences are ahned. in this srudy, analysis for soil samples are used HF Acid method and preparing reference samples from flowering examples are used Wodehouse method. Standard deviation of regional difference of pollen and spore numbers are determined and compared. Determined pollens belonging to Asteraceae, Pinaceae, Brassicaceae, Fabaceae, Poaceae, Apiaceae, Fagaceae, Chenopodiaceae/Amaranthaceae, Salicaceae, Rosaceae, Cistaceae, Ericaceae ve Campanulaceae families are accomplished about sample station and defining of spesimen taking time because of the certain region identification and definite tüne period. The pollens belonging to Lamiaceae, Plantaginaceae, Malvaceae, Caprifoliaceae, Oleaceae, Juglandaceae, Caryophyllaceae, Betulaceae, Polygonaceae and Tiliaceae families are determined in a small quantity so they aren't accomplish satisfactorily. Between the determined spores, the spore belongin to Venturia species is determined representing the certain part. it is determined that however diagnosed pollen and spores in regions are similar quantity, diagnosed pollen and spores between different regions are different quantity.