Suç işleyen gençlerin gereksinim ve öfke örüntülerinin incelenmesi
Examining the needs and anger patterns of young offenders
- Tez No: 164409
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ÜLGEN OKYAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: ergen suçluluğu, genç suçlular, gereksinimler, öfke, suç, young offenders, adolescent delinquency, needs, anger, crime
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
84 ÖZET Suç işleyen Gençlerin Gereksinim ve Öfke Örüntülerinin İncelenmesi Bu araştırmada ıslahevlerinde kalan suç işlemiş gençlerin gereksinimlerini ve öfke örüntülerini belirlemek ve suç türü, bir işte çalışma durumu, eğitimlerine devam etme durumu, bulundukları ıslahevi ve ıslahevinde bulunma süresi değişkenleri açısından incelemek amaçlanmaktadır. Araştırmaya Ankara, Elazığ ve İzmir ıslahevlerinde kalan 80 genç katılmıştır. Ölçme aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen Gereksinimler Ölçeği ve Sorun Durumları Ölçeği; Spielberger tarafından geliştirilen Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarzı ölçekleri kullanılmıştır. Elde edilen veriler tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Scheffe testi, t testi, Pearson korelasyon analizleri ile incelenmiştir. Araştırma bulguları incelenen değişkenler açısından gereksinimlerin ve sorun durumlarının değişmediğini göstermektedir. Bununla birlikte dışa vurulan öfke düzeyi bir işte çalışma bakımından farklılık göstermektedir. Gereksinimler ve sorun durumlarının öfkeyle anlamlı ilişkiler gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
85 SUMMARY Examining the Needs and Anger Patterns of Young Offenders The purpose of this study is, to determine the young offenders' needs and anger patterns and to examine these, from the point of view of type of crime, working in a job, in which custody stayed, school attendance, duration of being in custody variables. 80 adolescents staying in the Ankara, Elazığ and Izmir custodies joined the study. The Needs Scale, and Problem Areas Scale developed by researcher, and Trait Anger and Anger Expressed Scales developed by Spielberger used as the measure instrument. The data obtained, analyzed by one way ANOVA, Scheffe test, Pearson correlations and t test. The data shows that the needs and problem areas do not vary according to variables mentioned above. The anger patterns of young offenders show consistency with the normative data. Anger out level is varied by working in a job. It is determined that there are significant relationships between anger patterns and needs and problem areas.