Dezenfektanların kanatlı ve balık bakteriyel patojenleri üzerindeki etkilerinin incelenmesi
The investigation of the effects of disinfectants onto the bacterial pathogens of poultry and fish
- Tez No: 164408
- Danışmanlar: PROF.DR. SERDAR DİKER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Dezenfektan, Bakteriyel, Kanatlı, Balık, Disinfectant, Bacterial, Poultry, Fish
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
64 ÖZET Dezenfektanların Kanatlı ve Balık Bakteriyel Patojenleri Üzerine Etkilerinin İncelenmesi Çalışmada, kanatlı ve balıklardan izole edilen Esherichia coli, Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Pasteurella multocida, Aeromonas hydrophila and Vibrio anguillarum farklı konsantrasyonlardaki benzalkonyum klorür, glutaraldehid, formaldehid ve iyot'a 1-60 dakika temas süresinde, organik madde varlığında maruz bırakıldı. Fenol indeksi 2-Aminofenol'ün etkinliğinin değerlendirilmesinde kullanıldı. Benzalkonyum klorür'ün 1:500'lük konsantrasyonu, A. hydrophila ve P. multocida'y\ 1 dakikada, E. coli, P. aeruginosa, S. aureus, V. anguillarum ve S. Typhimurium'u 5 dakikada öldürdü. P. aeruginosa, A. hydrophila ve V. anguillarum glutaraldehid'in 3:1000'lik konsantrasyonu tarafından 1 dakikada, S. aureus, S. Typhimurium ve P. multocida 5 dakikada, E, coli 15 dakikada inaktive edildi. Formaldehid'in, 37:5000'lik konsantrasyonu, A. hydrophila'yı 1 dakikada, S. aureus ve V. anguillarum'u 5 dakikada, E. coli, P. aeruginosa, S. Typhimurium'u ve P. multocida'y\ 15 dakikada öldürdü, iyot'un 10 ppm'lik konsantrasyonu, bütün organizmaları 1 dakikada öldürdü. Organizmalardan hiç biri benzalkonyum klorür'ün 1:25000'lik, glutaraldehid'in 3:5000'lik, formaldehid'in 37:40000'lik ve iyot'un 1 ppm'lik konsantrasyonu tarafından tamamen öldürülmedi. Fenol indeksine göre, 2-Aminofenol'ün etkisi, E. coli, P. aeruginosa, S. aureus, A. hydrophila, V. anguillarum, S. Typhimirium ve P. multocida için fenole göre 3.89, 3.43, 3.92, 3.0, 3.3, 3.61 ve 4.16 kattır. Sonuç olarak, iyot organik madde varlığında çalışmada incelenen balık ve kanatlı bakteriyel patojenlerine karşı en etkili dezenfektan olarak bulundu. Düşük konsantrasyondaki herhangi belirli dezenfektanın öldürme zamanının farklı bakteri türlerinde değiştiği bulunduğu için sahada kullanmadan önce dezenfektan aktivitesinin hedef organizma için test edilmesinin gerektiği belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
65 SUMMARY The investigation of the effects of disinfectants onto the bacterial pathogens of poultry and fish In tests, Esherichia coli, Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Pasteurella multocida, Aeromonas hydrophila and Vibrio anguillarum isolated from poultry and fish were exposed to different concentrations of benzalkonium chloride, glutaraldehyde, formaldehyde and Iodine in 1-60 minutes contact time, in the presence of organic substance. Phenol index was used to evaluate the effectiveness of 2-aminophenol. 1 :500 concentration of benzalkonium chloride killed A. hydrophila and P. multocida in 1 minute, E. Coli, P. aeruginosa, S. aureus, V. anguillarum and S. Typhimurium in 5 minute. P. aeruginosa, A. hydrophila and V. Anguillarum were inactivated by 3:1000 concentration of glutaraldehyde in 1 minute, S. aureus, S. Typhimirium and P. multocida in 5 minutes, E. coli in 15 minutes. 37:5000 concentration of formaldehyde killed A. hydrophila in 1 minute, S. aureus and V. anguillarum in 5 minutes, E. coli, P. aeruginosa, S. Typhimurium and P. multocida in 15 minutes. 10 ppm concentration of iodine killed all organisms in 1 minute. None of organisms were completely killed by 1/2500 concentration of benzalkonium chloride, 3:5000 concentration of glutaraldehyde, 37:40000 concentration of formaldehyde and 1 ppm concentration of iodine. As phenol index, the activitiy of 2-aminophenol was 3.89, 3.43, 3.92, 3.0, 3.3, 3.61 and 4.16 times more than phenol for E. Coli, P. Aeruginosa, S. Aureus, A. Hydrophila, V. Anguillarum, S. Typhimirium and P. Multocida. As a conclusion, iodine was found to be the most efective disinfectant against bacterial fish and poultry pathogens examined in the study, in the presence of organic matterial. Since the killing times of any particular disinfectant in low concentration was found to vary in different bacterial species, it was suggested that disinfectant activity should be tested for target organisms before use in the field.