Rekreaktif etkinliklerin ilköğretim ikinci kademedeki öğrencilerin benlik kavramları üzerindeki etkisi (Manisa Turgutlu örneği)
The effets of recreational activities on self-perception in second level of primary school students
- Tez No: 164410
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VELİTTİN BALCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Benlik kavramı, rekreasyon, ilk öğretim 62, Self-perception, recreation, primary education 63
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET Rekreatif Etkinliklerin İlköğretim İkinci Kademedeki Öğrencilerin Benlik Kavranılan Üzerindeki Etkisi Araştırmanın amacı rekreatif etkinliklerin 11-14 yaş arasındaki öğrencilerin benlik algılarına etkilerini ortaya çıkarmak ve alt algı düzeyleri olan Spor yeteneği, fizik kondisyon, kuvvet, genel yeterlilik, genel fiziksel yeterlilik, vücut çekiciliği alt benlik algı düzeyleri bakımından incelemektir. Araştırmada kullanılan benlik algısı anketinin güvenirliliği, Aşçı ve arkadaşlarının (2003) yılında yaptıkları“ Use of The CY-PSPP in Other Cultures: a preliminary investigation of its factorial validity fo Turkish Children and youth”adlı çalışmada ispatlanmış ( p< 0,01 ) ve ülkemize 5'li modelde uygulamanın geçerli olacağı saptanmıştır. Elde edilen veriler SPSS paket programına aktarılmıştır. Elde edilen veriler ışığında 11-14 yaş arası erkek öğrenciler arasında çalışma grubunun, kontrol grubuna oranla daha yüksek sportif yetenek ve fizik kondisyon alt algı düzeylerine sahip oldukları ortaya çıkmıştır. 11-14 yaş arası erkeklerde diğer alt algı düzeylerinde önemli bir farka ulaşılamamıştır, 11-14 yaş arası kızlarda ise alt algı düzeylerinin hiç birinde önemli farklara ulaşılamamıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Effects of Recreational Activities on Self-Perception in Second Level of Primary School Students The purpose of this study was to investigate the effects of recreational activities on Self-perception of 11-14 years old children in second level of primary in regard to school in regard to sport competence, perceived strength, perceived condition, body attractiveness, physical self-worth and global self-worth. The reliabilty of the self-perception questionaire was done by Aşçı and her friends in the research of“Use of The CY-PSPP in Other Cultures: a preliminary investigation of its factorial validity fo Turkish Children and youth”. The research said that the five model task is accepted for our country ( p< 0,01 ). Than the results are stored to SPSS statistics aplication for window programme. The result data show us, the experiment group of boy students that are 1 1-14 age have high level of sport competence and percieved condition than tha boys who are in the group of control group. The other sub domain self-perceptions are not shown important differences between the students in experiment group and control group. Beside this the girls that are 1 1-14 age has the same results.