Türkiye'de bazı şirketlerin sponsor olma nedenleri ve beklentileri
The reasons and expectantions of some companies, which had been sponsored in Turkey
  1. Tez No: 164411
  2. Yazar: MURAT SANCAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN SUNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Sponsorluk, Sponsorluk Mevzuatı, pazarlama ve iletişim araçları. 83, Sponsorship, Sponsorship Regulation, marketing and means of communication Fa
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
6. ÖZET Türkiye'de Bazı Şirketlerin Sponsor Olma Nedenleri ve Beklentileri Bu çalışmanın amacı Türkiye'de ki bazı Şirketlerin sponsor olma nedenlerini ve yapmış oldukları sponsorluğun sonucunda başta belirledikleri amaçlara ne kadar ulaşabildiklerini belirlemektir. Bu çalışmanın sonucu doğrultusunda sponsorluk mevzuatının şirketlerin sponsor olmalarım ne kadar etkilediği de tespit edilmiştir. Bu araştırmada kullanılan anket uzman görüşüne başvurularak hazırlanmıştır. Anket; sponsorluk mevzuatından faydalanarak sponsor olmuş şirketlerin her biri aranarak anket hakkında bilgi verilmiş, hızlı ve uygun olmasından dolayı e-posta veya faks yoluyla gönderilmesi istenmiştir. Yapılan bu çalışmanın sonucunda sponsorluk mevzuatından faydalanarak sponsor olan bu şirketlerin sponsorluğu daha ziyade yardım ve bağış olarak gördükleri söylenebilir. Şirketlerin sponsor olduğu spor alanlarının yapısına bakıldığında sponsorlukların yerel düzeyde kaldığı, bunun da şirketlerin tanıdık kişi veya kurumlara sponsor olma isteklerinin olduğu ortaya çıkmaktadır. Şirketler genelde ticari bir amaç güderek sponsor olmamaktadırlar. Bu nedenle sponsorluk şirketler tarafından henüz pazarlama ve iletişim araçlarında birisi olarak görülmemektedir. Sponsorluğun spor sektöründeki Spor Federasyonları, Gençlik ve Spor İl Müdürlükleri, Gençlik ve Spor Kulüpleri, ferdi sporcular, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi ve Parolimpik Komitesi tarafından daha etkin bir şekilde kullanılması için 13 Mart 2004 tarihinde 5105 sayılı Kanun yürürlüğe sokulmuştur. Bu çalışmanın, sponsorluğun firmalar tarafından daha etkin bir şekilde kullanılmasına yardımcı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Reasons and Expectations of Some Companies, Which Had Been Sponsored In Turkey The aim of this study is to find out the reasons of being sponsors of the companies and how much they have reached their aims at the end of their sponsorship. With this study, how much the sponsorship regulation has affected the tendency of the companies about being sponsor has also been determined. The questionnaire in this research has been prepeared by expert opinion. All the companies which had been sponsored by sponsorship regulation have been called and given information about the questionnaire e-mail and fax has been used since they are fast and suitable. At the end of this study, it can be said that the companies which had been sponsored by sponsorship regulation accept sponsorship as an aid or donation. When we look at the sports areas which the companies had been sponsored of sponsorship are on the local level. And it is originates from the desires of the companies to be sponsor to instutions and known sportsman. Companies don't become sponsors with commercials aim. So, sponsorship is not as means of marketing and communication. The S ponsorship Law n umbered 5 0 1 5 w as b rought into force o n 1 3 M arch 2004 so that sponsorship is more effectively used by sports federations, provincial directorates of youth and sport, youth and sport clubs, sportsmen, National Olympic Committee of Turkey, Paralympics Committee in the sport sector. It is thought that this study will help the companies to utilise sponsorship effectively.