Koklear implantlı çocukların fonolojik gelişimlerinin incelenmesi
Evaluation of phonological development of children with cochlear implants
  1. Tez No: 164429
  2. Yazar: AYŞENUR KÜÇÜK CEYHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GONCA SENNAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İşitme kaybı, koklear implant, artikülasyon, fonem, fonoloji, fonolojik süreçler, ünsüzler, Hearing loss, cochlear implant, articulation, phoneme, phonology, phonological processes, and consonants
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
IV ÖZET Ceyhan, K.A. Koklear implantlı çocukların fonolojik gelişimlerinin değerlendirilmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Eğitim Odyolojisi Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2005. Çalışmamızda koklear implantlı çocukların fonolojik gelişimleri değerlendirilerek normatif değerlerle karşılaştırılmıştır. Ayrıca, implant olma yaşı ve implant kullanma süresinin fonolojik süreç ve artikülasyon becerisi üzerine olan etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla Hacettepe Üniversitesi, Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı'nda bulunan İşitme ve Konuşma Eğitim Merkezi'ne ve Ankara ili merkezindeki özel eğitim kurumlarına devam eden 52 koklear implantlı çocuk değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Fonoloji ve artikülasyon becerilerinin Test ile yapılmıştır. Uygulamaların rmede koklear implantlı çocuklara ait lmiştir. Hatalı artikülasyon örnekleri değerlendirmesi Bankson-Bernthal Fonoloj tamamlanmasından sonra yapılan değerlend 1373 hatalı artikülasyon örneği tespit ed incelendiğinde ünsüzlerle yapılan hatalar ve bunlara karşılık gelen 28 fonolojik süreç bulunmuştur. Çocukların implant oldukları yaşın ve implant kulllanma süresinin, fonolojik süreçlerin görülmesi ve ünsüzlerde yapılan hataların çeşidi ve sıklığı üzerindeki etkisi değerlendirilmiştir. Koklear implantlı çocuklarda yirmi sekiz fonolojik süreç bulunduğu tespit edilmiş ve en sık görülen fonolojik süreçlerin, sözcük başı ünsüz düşmesi, ünsüz kümesini sadeleştirme, sözcük sonu ünsüz düşmesi, ünlü uzaması, ünsüzün sessiz kullanımı, benzeşme, nazal ünsüz yerleştirme ve diş ünsüzü yerleştirme olduğu bulunmuştur. Koklear implantlı çocukların en çok sürtünmeli ve yan sürtünmeli ünsüzlerde hata yaptıkları tespit edilirken en az hata yaptıkları ünsüzlerin ise çift dudak ünsüzleri olduğu gözlemlenmiştir. Çalışmamızda üç yaş öncesinde koklear implant uygulamasının ve uzun süreli koklear implant kullanımının fonolojik gelişimi olumlu yönde etkilediği bulunmuştur. Bu sonuçların, koklear implant uygulamalarının etkinliğini değerlendirmek ve koklear implantlı çocukların konuşma becerilerinin desteklenmesi amacıyla hazırlanacak eğitim programlarına katkı sağlayacağı düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT Ceyhan, K.A., Evaluation of phonological development of children with cochlear implants, Hacettepe University, Institute of Health Sciences, Educational Audiology Program Master Thesis, Ankara, 2005. In our study, phonological developments of children with cochlear implants were evaluated and compared with normative values. Besides, the effects of the age of receiving cochlear implant and the duration of using implants on phonological process and articulation skill were studied. To this end, 52 children with cochlear implants, attending to the Hearing and Speech Education Centre of Hacettepe University, Ear - Throat - Nose Department, Audiology and Speech Disorders Division and to some special education institutions within Ankara were evaluated. The evaluation of phonology and articulation skills were performed with Bankson - Bernthal Phonology Test. In the evaluation made following the completion of applications, 1373 faulty articulation examples of children with cochlear implants were determined. When the faulty articulation examples were examined, faults made with consonants and 28 phonological processes corresponding to these faults were found. The effects of the age of children in receiving cochlear implant and the duration of using implants on phonological processes and the types and frequency of faults made with consonants were evaluated. It has been determined that there were twenty eight phonological processes in children with cochlear implants, and the most common phonological processes were initial consonant loss, cluster simplification, final consonant loss, vowel lengthening, devoicing, assimilation, nasalization and dentalisation. It was found that children with cochlear implants made faults the most in fricative and semi-fricative consonants, and the least in bilabial consonants. Our study indicated that cochlear implant application before three years of age and long term use of cochlear implants have positive effects on phonological development. These results are considered to have contribution to the evaluation of the efficiency of cochlear implant applications and to the education programs to be prepared for support of speech skills of children with cochlear implants.