Çocukluk çağı astımında steroid tedavisinin serum oksidan-antioksidan sistem ve interlökin düzeylerine etkisi
The effects of steroid theraphy on oxidant-antioxidant system and interleukine levels in pediatric asthma
- Tez No: 164488
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÖRKEM MUNGAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Pediatric asthma, oxidative stress, antioxidant defence system, proinflammatory cytokines, budesonide. IV
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET GÜVEN B., Çocukluk çağı astımında steroid tedavisinin serum oksidan-antioksidan sistem ve interlökin düzeylerine etkisi, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Biyokimya Tezi. Zonguldak, 2005. Bu çalışmanın amacı çocukluk çağı astımında budesonide'in oksidatif stres, antioksidan savunma ve proinflamatuar sitokinler üzerine etkilerinin incelenmesidir. Hafif ve orta şiddette 27 astımlı ve 25 nonatopik kontrol grubu çocuk çalışmaya dahil edildi. Astımlı çocuklar 4 hafta süreyle budesonide ile tedavi edildi. Tedavi öncesi ve sonrası hastalarda birinci saniyede atılan zorlu ekspiratuar akım (FEVİ) değerleri tespit edildi. Serum total antioksidan status (TAS), malondialdehid (MDA), interlökin-6 (IL-6), tümör nekroz faktör-a (TNF-a) immunglobulin-E (Ig E) ve eozinofilik katyonik protein (ECP) düzeyleri ölçüldü. Dört hafta budesonide tedavisi sonrası ECP (48.9±46.4, 29.5±20.3; p0.05) ve TAS ortalama±standart sapma değerleri (1.30+0.07, 1.30±0.04, 1.34+0.32; p>0.05) arasında anlamlı farklılık görülmedi. Bu sonuçlar stabil çocuk astımında, oksidatif stres ve antioksidan savunmanın katkısı olmadığını düşündürmektedir. Antiinflamatuar ajan olan budesonide'in proinflamatuar sitokinler IL-6 ve TNF-a üzerine etkisi yoktur. Anahtar kelime: Çocuk astım, oksidatif stres, antioksidan savunma sistemi, proinflamatuar sitokin, budesonide m
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GÜVEN B., The effects of steroid theraphy on oxidant-antioxidant system and interleukine levels in pediatric asthma, Zonguldak Karaelmas University Faculty of Medicine, Thesis in Clinical Biochemistry. Zonguldak, 2005. The aim of this study was to investigate antiinflammatory response of budesonide on oxidative stres, antioxidant defence system and proinflammatory cytokines in pediatric asthma. Twentyseven children with mild to moderate atopic asthma and twentyfive nonatopic children as control, enrolled in the study. Asthmatic children were treated with budenoside for four week. Lung function test, FEV1 was performed before and after treatment. Serum total antioxidant status (TAS), malondyaldehyde (MDA), interleukin 6 (IL-6), tumor necrosis factor-alpha (TNF-a), immunglobulin E (IgE) and eosinophil cationic protein (ECP) levels were determined in control group and asthmatic children before and after treatment. The mean ECP value (48.9±46.4, 29.5120.3; p0.05) and TAS (1.30+0.07, 1.30±0.04, 1.34+0.32; p>0.05) concentrations between before treatment, after treatment and control group. This study shows that oxidative stress and antioxidant defence does not take part in stabl pediatric asthma. Antiinflammatory agent budesonide does not effect on proinflammatory cytokines IL-6 and TNF-a.