Genişletilmiş spektrumlu beta laktamaz üreten Klebsiella pneumoniae ve Klebsiella oxytoca suşlarında enzim tiplerinin izoelektrik odaklama yöntemi ile belirlenmesi
The determination of the enzyme types in extended spectrum beta-lactamase (ESBL) producing Klebsiella pneumoniae and Klebsiella oxytoca strains by isoelectric focusing
- Tez No: 164487
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FÜSUN BEĞENDİK CÖMERT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: GSBL, K.pneumoniae, Koxytoca, izoelektrik odaklama
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZET EROĞLU Ö., Genişletilmiş spektrumlu beta-laktamaz (GSBL) üreten Klebsiella pneumoniae ve Klebsiella oxytoca suşlannda enzim tiplerinin izoelektrik odaklama yöntemi ile belirlenmesi, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi, Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Tezi. Zonguldak, 2005. Bu çalışmanın amacı hastanemizde 2002-2004 yıllan arasında izole edilen GSBL üreten 56 Klebsiella türünde enzim tiplerinin izoelektrik odaklama yöntemi ile belirlenmesidir. GSBL üreten 40 K.pneumoniae, 16 K.oxytoca susu çalışmaya alınmıştır. GSBL tarama testi National Committee for Clinical Laboratory Standards (NCCLS) önerilerine göre yapılmıştır. GSBL üretimi doğrulaması çift disk sinerji, kombine disk ve Etest yöntemleri ile gerçekleştirilmiştir. İncelenen bakterilerin 35'inde (%62.5) izoelektrik odaklama yöntemi ile birden fazla enzim varlığı gözlenmiştir. Her iki Klebsiella türünden elde edilen enzimler için en sık belirlenen izoelektrik noktalar (pl) 7.6, 7.2, 8.4 olmuştur. Bunu sırasıyla pl 8.6, 8.2, 5.6, 7.0, 7.8, 8.0, 5.4, 8.3, 8.8, 9.0, 5.9 ve 6.8 izlemiştir. Suşlarda belirlenen izoelektrik noktalara göre öngörülen SHV enzim tipleri, SHV-3 ve benzeri (pl 7.0), SHV-4 ve benzeri (pl 7.8) enzimler olmuştur. İzoelektrik noktası 7.2 olarak saptanan enzimlerin grup belirlemesi yapılamamıştır. İzoelektrik noktalarına göre suşlarımızda CTX-M enzim grubundan, CTX-M-15, CTX-M-20, CTX-M-5 olduğu düşünülen enzimler tespit edilmiştir. İzoelektrik noktası 8.4 olarak bulunan enzimlerin CTX-M grubundan CTX-M-3, 4,6,7 ve 21 tipi enzimlerden hangisine ait olduğunun belirlenmesi için PZR yöntemi ile ileri araştırma yapılması uygun görülmüştür. Suşlanmızda TEM grubu enzimleriyle uyumlu olarak pl 5.4, 5.6 ve 5.9 izoelektrik noktalan belirlenmiştir. Koxytoca suşlarının birinde (K12) saptanan pl 6.8 için enzim tipi yorumlanamamıştır. Buna göre incelenen bakterilerde SHV ve CTX-M enzimlerinin daha sık olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY ERO?LU Ö., The determination of the enzyme types in extended spectrum beta-lactamase (ESBL) producing Klebsiella pneumoniae and Klebsiella oxytoca strains by isoelectric focusing. Zonguldak Karaelmas UniversityFaculty of Medicine, Thesis in Microbiology and Clinical Microbiology. Zonguldak, 2005. The aim of this study is to determine the types of enziym by isoelectric focusing in the 56 ESBL producing Klebsiella species isolated in our hospital between 2002- 2004. ESBL producing strains of 40 Kpneumoniae and 16 Koxytoca were included in the study. ESBL screening tests were performed according to the National Commitee for Clinical Laboratory Standards (NCCLS) criteria. The production of ESBL was confirmed by double disc synergy, combined disc and Etest methods. The presence of more than one enzyme (62.5%) was observed by isoelectric focusing in 35 of the analysed bacteria. The most commonly designated pi points for the enzymes obtained from both Klebsiella species were 7.6, 7.2 and 8.4. Consecutive pi points were 8.6, 8.2, 5.6, 7.0, 7.8, 8.0, 5.4, 8.3, 8.8, 9.0, 5.9 and 6.8 in order of frequency. With regard to the isoelectric points determined in the strains, the anticipated SHV enzyme types were SHV-3 and SHV-3-like enzymes (pi 7.0) and SHV-4 and SHV-4-like enzymes (pi 7.8). Group determination of the enzymes with isoelectric point 7.2 could not be done. According to the isoelectric points, the CTX- M type enzymes in our strains were considered as CTX-M-15, CTX-M-20 and CTX- M-5. Further studies with the PCR method were suggested for the enzymes with pi 8.4 in order to determine the CTX-M-3,4,6,7 and 21 enzyme types among the CTX- M enzyme group. The isoelectric points 5.4, 5.6 and 5.9 were determined with concordance to the TEM group enzymes. No interpretation of the enzyme type could be done for the pi 6.8 observed in one of the Koxytoca strains (K12). It is concluded that SHV and CTX-M enzymes were the most common enzymes among the bacteria analysed. Key words : ESBL, Kpneumoniae, Koxytoca, isoelectric focusing This study is supported by Zonguldak Karaelmas University Research Found ( Project number: 2002-00-20) IV