Metisiline duyarlı ve dirençli Staphylococcus aureus standart suşlarının farklı florokinolonların subminimal inhibitör konsantrasyonlarında bazı patojenite kriterlerinin kinetiği
The kinetics of some pathogenicity criteriase of susceptible and methicillin resistant S. aureus strains against subminimal inhibitory concentrations of different fluoroquinolones
  1. Tez No: 164501
  2. Yazar: BÜLENT SARI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HÜSEYİN BASKIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: metisilin dirençli S. aureus, metisilin duyarlı S. aureus, subminimal inhibisyon konsantrasyonu, koagülaz, hemoliz
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
1.ÖZET Metisiline duyarlı ve dirençli Staphylococcus aureus standart suşlarının farklı florokinolonların subminimal inhibitor konsantrasyonlarında bazı patojenite kriterlerinin kinetiği S. aureus, gerek toplumsal gerekse hastane kökenli infeksiyonlara neden olan, özellikle hastane kökenli infeksiyonlarında, sağaltımında çok etkin bir ajan olan metisilin dahil tüm beta laktam antibiyotiklere dirençli olmaları nedeniyle önemli bir mortalite ve morbidite nedenidir. Doz aralıklarının geniş olduğu antibiyotik uygulamalarında, doz alım yoğunluklarında dalgalanmalar olmakta ve infeksiyon bölgesinde bakteriler sıklıkla antibiyotiklerin subminimal inhibisyon konsantrasyonları (sub-MİK) ile karşılaşmaktadır, özellikle dokularda ve kan akımının azaldığı bölgelerdeki infeksiyonlarda antibiyotiklerin sub-MİK' larda bakterilerin virulans özelliklerini nasıl ve ne kadar baskılayabildikleri önemli bir sorun oluşturmaktadır. S. aureus' un patojenitesinden sorumlu birçok virulans faktörü vardır. Bunlar arasında yer alan hemoliz yapma ve koagülasyon özellikle infeksiyonun başlangıcında patolojik etkenin yerleşmesinde yardımcı olmaktadır. Bu çalışmada üç farklı fluorokinolonun 1/2 - 1/ 32xMlK 'larda metisilin dirençli S. aureus (MRSA) ve metisilin duyarlı S. aureus (MSSA) suşlarında 24. saatte oluşturduğu hemoliz ve 1. 2. 3. 4. 8. ve 24. saatlerde koagülasyon kinetikleri değerlendirildi. Sonuç olarak, çalışmada kullanılan florokinolonların hem MRSA hem de MSSA suşlarında 1/2xMİK değerinde.24. saatin sonunda hemoliz özelliğini artırdığı, yine aynı subMİK değerinde 2. saatten itibaren koagülasyon özelliklerinin ise pozitif leştiğ i gözlenmiştir. Hemoliz sonuçları 24 saat sonra ve koagülasyon sonuçları da 2. saatten sonra ileri sub-MİK'lerde pozitif olarak bulundu. Bu sonuçlar MRSA ve MSSA suşlarının özellikle dokularda neden olduğu infeksiyonlarının tedavisinde eğer fluorokinolonlar kullanılacaksa, antibiyotiklerin dozu ve bir sonraki doz zamanlamasının çok iyi yapılması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
2.SUMMARY The kinetics of some pathogenicity criteriae of methicillin susceptible and methicillin resistant S. aureus strains against subminimal inhibitory concentrations of different fluoroquinolones S. aureus which causes either nosocomial or community acquired infections is an important cause of mortality and morbidity especially for nosocomial infections, due to become resistant to all beta lactams including methicillin. Intermittent antibiotic doses generally cause oscillations in drug concentrations and antibiotics are often present in subinhibitory concentrations (sub-MIC) at an infection site. Especially, in infections of tissues and of the areas where blood circulation is low, questions of how and how much inhibitions can be realized are drawed attention in the name of virulance factors of pathogens. S. aureus has several virulence factors such as hemolysins and coagulases. These factors especially at the onset of infection facilitate the pathogen invade the tissue. In this study, the activity of subMICs of three fluoroquinolones, levofloxacin, ciprofloxacin, ofloxacin on hemolysis at 24th hour and coagulation at 1th, 2nd, 3rd, 4th, 8th and 24th hour of MRSA and MSSA strains. In conclusion, we observed that fluoroquinolones affected the haemolysis just at 1/2 x subMIC either in MRSA or MSSA strains and also the coagulation at 2nd hour at the same subMIC concentration. After 24 hours the hemolysis was positive and, following 2 hours the coagulation was positive in further subMICs. These results indicate that if a fluoroquinolone is admitted in tissue infections, the dose regimen and time intervals must be applied carefully. Key words, methicillin-resistant S. aureus, methicillin-susceptible S. aureus, subminimal inhibitory concentration, coagulase, hemolysis