Detection of methicillin-resistant staphylococcus aureus and methicillin-sensitive Staphylococcus aureus from various clinical specimens in Duhok, North Iraq
Kuzey Irak'ın Duhok kentinde, çeşitli klinik örneklerden metisiline dirençli ve metisiline duyarlı Staphylococcus aureus'ların belirlenmesi
  1. Tez No: 390378
  2. Yazar: FAİSAL SHARAF YAZDEEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EKREM KİREÇCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biyomühendislik, Mikrobiyoloji, Biology, Bioengineering, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Antibiyotik dirençliliği, Nozokomiyal enfeksiyonlar, MRSA, MSSA, Antibiotic resistance, Nosocomial infections, MRSA, MSSA
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik ve Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Staphylococcus aureus, insanlarda flora üyesi olmasına ragmen, yaralanma veya cerrahi ameliyat sonrası ölümcül enfeksiyonlara neden olabilir. Bu tezin amacı, Haziran-Aralık 2014 tarihleri arasında Irak'ın Duhok kentindeki dört farklı hastaneden metisiline dirençli (MRSA) ve metisiline duyalı (MSSA) S.aureus suşlarının dağılımını belirlemektir. Bu hastanelerden ve farklı klinik örneklerden (idrar, yanık yarası, yara, irin) toplam 115 S.aureus suşu toplandı. Standart mikrobiyolojik tekniklerle izole edilen S.aureus suşlarının metisiline ve diğer antibiyotiklere dirençliliği, Kirby-Bauer disk difüzyon yöntemi ve oksasilin testi ile yapılmıştır. Bu çalışmada, suşların, % 56.5 MRSA ve % 43.5'i MSSA idi. MRSA izolatları çoğunlukla, yanık (%79), yara (%55), idrar (%53) ve irin (%46) örneklerinden izole edilirken, MSSA izolatları ise; irin (%54), idrar (%47), yara (%45) ve yanık (%21) örneklerinden izole edilmiştir. Bu çalışmada, MRSA izolatlarının dirençliliği sırası ile; amoxicillin (% 89.6) ceftriaxone, (%76.5), erythromycin (%67.8), tetracycline (%54.8), nitroforantoin (%43.5), ciprofloxacin (%43) ve gentmycin (% 43) oranında bulundu.
Özet (Çeviri)
Although Staphylococcus aureus is a member of the normal human flora, it may cause fetal infections to human who underwent unintentional injury or surgical operation. The aim of this thesis to study the antibiotic resistant in S. aureus including MRSA specimens and MSSA specimens in four different hospitals of Duhok, and also to study the occurrence percentages of MRSA and MSSA for each hospitals of Duhok between June-December 2014. A total of 115 isolates of S. aureus were identified from different patients. Clinical S. aureus specimens were gathered from four hospitals. The clinical specimens were collected from different sources including (urine, burn, wound, pus). Resistance to Methicillin was determined by measuring the oxacillin (disk diffusion method). The results in this study indicated that the MRSA specimens were (56.5%) and MSSA specimens were (43.5%) in four different hospitals of Duhok. Most of the MRSA isolates were from burn (79%), wounds (55%), urine (53%) and pus (46%). Whereas Most of the MSSA isolates were from pus (54%), urine (47%), wounds (45%), and burn (21%). These MRSA isolates were multiresistant to more than five classes of antibiotics including; amoxicillin, ceftriaxone, erythromycin, tetracycline, nitroforantoin, ciprofloxacin and gentmycin (89.6%, 76.5%, 67.8%, 54.8%, 43.5%, 43%, 43%) respectively.