Distal radius eklem içi kırıklarında eksternal fiksatör ile tedavi sonuçları
Treatment results with external fixator in distal radius intraarticular fractures
- Tez No: 164548
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN GÜRBÜZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Radius kırıkları, Eksternal Fiksatörler, Ligamentler, El bileği eklemi, Traksiyon. 102, Radius Fractures, External Fixators, Ligaments, Wrist Joint, Traction. 104
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZET Distal radius eklem içi kırıkları ortopedik pratikte sık görülen kırıklardır. Fonksiyonel sonuçları itibari ile cerrahi tedavi gerektirirler. Retrospektif olarak yapılan bu çalışmada 38 hasta da eksternal fiksatörle tedavi edilen 41 radius distal uç eklem içi kırık fonksiyonel ve radyolojik olarak değerlendirildi. Yaralanma şekli ve şiddeti fonksiyonel sonuç üzerine etkilidir. Radius distal uç kırığıyla birlikte ek yaralanma varlığı anestezi ve yatış süresini uzatır. Eklem içi basamaklaşma her yaş ve cinste görülür. Eklem degenerasyonu basamaklaşmayla artarken, radial yüksekliğin restorasyonuyla önlenir. Takip radyografik ölçüm parametrelerinden radial kayma ile radial deviasyonu, radial açılanma ile fleksiyon ve radial deviasyon, radial yükseklik ile ulnar deviasyon etkilemektedir. Palmar açılanmanın temininde ameliyat öncesi grafilere göre düzelme olmakla birlikte, sağlam tarafa göre yetersiz kalmaktadır. Ulnar varyansta ise ameliyat öncesi grafilere göre belirgin değişiklik sağlanamamaktadır. Takip ile sadece radial deviasyonda değişim olmaktadır. Artritik skor fonksiyonel skoru, ulnar deviasyonu, fleksiyonu, pronasyonu menfi etkiler. Kavrama gücü ile birlikte, takip ulnar varyans değeri ve radial yükseklikten etkilenir. Kavrama gücü ameliyat öncesi radyografik ölçüm değerleri ile ilişkili değildir. 101Ulna styloidin kırık olması eklem hareket açıklığı, kavrama gücü, ve fonksiyonu etkilemez. Kronik ağrılı kırıklarda triangular fibrokartilaj lezyonu araştırılmalıdır. Fonksiyonel skoru takip radyografik parametreleri etkilemez. Eklem hareket açıklığı ve radial yükseklikten etkilenmektedir. Komplikasyon varlığı fonksiyonel skoru ve ekstansiyonu etkiler. Çalışmamızın sonucu olarak; eksternal fiksatörle tedavide, ilave yöntemler arasında farklılık olmamakla birlikte sağlam taraf değerlerine yakın eklem hareket açıklığı, kavrama gücü, fonksiyonel sonuç, elde duyu defisiti yapmadan temin edilebilir.
Özet (Çeviri)
TREATMENT RESULTS WITH EXTERNAL FIXATOR IN DISTAL RADIUS INTRAARTICULAR FRACTURES SUMMARY Intra-articular fractures of distal radius are common fractures in orthopedic practice. They require surgical treatment because of their functional outcomes. In this retrospective study we reviewed 38 patients with 41 intra-articular distal radius fractures treated with external fixator, by functional and radiological means. The mechanism and severity of the injury affects functional outcome. High energy injuries cause poor functional outcome. Concomitant injuries prolong the duration of anesthesia and hospitalization. Intra-articular stepping can be seen in all ages and genders. Intraarticular stepping increases and restoration of radial height prevents articular degeneration. Radial angulation with flexion and radial deviation and radial height with ulnar deviation affects radial sliding and deviation in follow-up radiologic parameters. The formation of palmar angulaton was better than the preoperative radiographs but inadequate than the uninjured hand. There was no significant change in the ulnar variant when compared with the preoperative radiographs. Radial deviation was the only changing radiologic parameter in the follow-up. Arthritic score has bad affects on the functional score, ulnar deviation, flexion and pronation. Follow-up ulnar variant values and radial height affects arthritic score 103and grip power. Grip power is not related with the preoperative radiographic measurement values. The fracture of ulnar styloid has no affect on range of motion, grip power and function. In the fractures with chronic pain, a triangular fibrocartilage lesion should be investigated. Follow-up radiographic parameters don't affect the functional score. Functional score is affected by the range of motion and radial height. Presence of complications affects the functional score and wrist extension. As a result of our study; there is no difference between additional methods in the treatment of intra-articular fractures of distal radius with external fixator. Range of motion, grip power and functional outcome equivalent to the uninjured side can be obtained without causing any sensorial deficits.