Safra kesesi greftinin sistoplastide kullanılabilirliğinin deneysel olarak değerlendirilmesi
Experimental evaluation of the usability of gallbladder graft in cystoplasty
  1. Tez No: 164547
  2. Yazar: SİNAN AYHAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET PUL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Safra kesesi, omentum, ototransplant 29, Gallbladder, omentum, autotransplant. 31
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 36
Özet
ÖZET Ögmentasyon sistoplastisi ameliyatlarında kullanılan dokulardan gelişen komplikasyonlar veya komplikasyon gelişmeyen dokunun her insanda bulunamaması nedeniyle bu tür ameliyatlarda kullanılmak üzere ideal doku veya sentetik materyal arayışı devam etmektedir. Biz bu çalışmamızda ögmentasyon sistoplastisi için daha önce denenmemiş bir organ olan safra kesesinin kullanılabilirliğini değerlendirmeyi amaçladık. Bunun için ilk aşamada safra kesesinin beslenmesini sağlayacak bir pedikül oluşturabilmek amacıyla omentuma ototransplantasyonunu yaptık. Deneysel çalışmamız 10 tavşanda ve üç aşamada yapıldı. 1. Aşama: Tavşanların safra keseleri, karaciğer altındaki yataklanndan sıyrılıp serbest hale getirildi ve safra keselerinin etrafı omentumla sarıldı. 2. Aşama: Omentuma sanlı halde olan safra keselerinin arter, ven ve kanalları iki taraftan bağlanıp kesildi. 3. Aşama: Deneklere kulak veninden 0,5 mi flöresein sodyum verildikten 15 dakika sonra safra keseleri, çevrelerindeki omentumlarla birlikte çıkarıldı ve denekler geri dönüşümsüz olarak uyutuldu. Flöresein sodyum verildikten 15 dakika sonra yapılan gözlemde 10 safra kesesinden dokuzunun yeşile çalan bir renge boyandığı görüldü. Yapılan histopatolojik incelemede ise, 10 safra kesesinden dokuzunun beslenmesini omentum aracılığıyla sürdürdüğü ve iskemi gelişmemiş olduğu tespit edildi. 28Bu bulgular eşliğinde, mesane ögmentasyonu için daha önce kullanılmamış bir organ olan safra kesesinin ögmentasyon sistoplastisi operasyonlarında kullanılabileceği kanaati taşımaktayız.
Özet (Çeviri)
EXPERIMENTAL EVALUATION OF THE USABILITY OF GALLBLADDER GRAFT IN CYSTOPLASTY SUMMARY Because of the complications developing from the tissues used in augmentation cystoplasty operations and not being able to find the necessary tissue in every human the search for the ideal tissue or synthetic material to be used in operations is going on. In this study, we have aimed to evaluate the usability of gallbladder, which is an organ that has not been experienced before for augmentation cystoplasty. Thus, to form a pedicle to supply its blood at first stage, we have performed the autotransplantation of gallbladder into omentum. We have performed this experimental study on 10 rabbits in three stages. 1st Stage: The gallbladders of rabbits were freed from their places under the liver and were wrapped in omentum. 2nd Stage: Artery, vein and ducts of gallbladders which were wrapped in omentums were tied from two sides and were cut. 3rd Stage: 15 minutes after the administration of 0,5 ml the fluorescein sodium through the ear veins of rabbits, gallbladders were excised with the omentums around them and subjects were sacrificed. 15 minutes after the fluorescein sodium administration to the subject, it was observed that nine out of 10 gallbladders were stained a greenish colour. After the histopathological 30examination nine out of the 10 gallbladders were seen maintaining the circulation via omentum without development of ischemia. With these findings, we suggest that gallbladder which has not been used for augmentation cystoplasty, can be used as an organ for operations of augmentation cystoplasty.