Atopik, nonatopik astımlı ve sağlıklı çocuklarda beslenme alışkanlıkları ve besin tüketimi üzerine bir çalışma
The nutritional habits and food consumption of non asthmatic healthy children who have asthma and nonatopic asthma
- Tez No: 164581
- Danışmanlar: PROF. DR. TANJU BESLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Göğüs Hastalıkları, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nutrition and Dietetics, Chest Diseases, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Diyet, Astım, Besin ve Besin öğeleri, Diet, Asthma, Food and Nutrient
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
ÖZET Öztürk M., Atopik, Nonatopik Astımlı Ye Sağlıklı Çocuklarda Beslenme Alışkanlıkları Ye Besin Tüketimi Üzerine Bir Çalışma, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Diyetetik Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara 2005. Astım aniden veya tedavi sonucu oluşan geri dönüşlü hava yolu obstriksüyonu, hava yolu inflamasyonu ve çeşitli uyaranlara karşı artmış hava yolu hiperreaktivitesine sahip bir hastalık olarak tanımlanmıştır. Ülkemizde çocukluk çağındaki en önemli morbidite nedenlerinden biridir. Son kırk yıldır dünyada insidans ve prevelanstaki bu ani artışı etkileyen diğer çevre koşullan içerisindeki en önemli etmenlerden biridir. Bu araştırma atopik ve nonatopik astımlı çocuklarda beslenme alışkanlıklarını, besin tüketimini ve fiziksel aktiviteyi incelemek ve aynı yaş grubunda astımlı olmayan sağlıklı çocuklarla herhangi bir farklılık olup olmadığım görmek amacıyla planlanmış ve yürütülmüştür. Bu amaçla, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Astım ve Alerji Ünitesi arşivinde kayıtlı 7-15 yaş grubundaki 271 astımlı bireye ve 189 sağlıklı bireye posta aracılığıyla anket gönderilmiştir. Beklenen 2 aylık süre sonunda astımlı bireylerde geri dönen anket sayısı toplam 53 olurken (hedeflenenin %19.5'i) sağlıklı bireylerde bu sayı 27'de (hedeflenenin %14.3'ü) kalmıştır. Postayla gönderilip geri dönüşü olmamış bireylerin aileleri ile telefonla konuşulduktan sonra 35 astımlı ve 50 sağlıklı bireyden geri dönüş sağlanmıştır. Sayı yeterli bulunmadığı için Ağustos 2004 tarihinden itibaren astım ve alerji ünitesine kontrole gelen ve çalışmaya katılmayı kabul eden 7- 15 yaş arasında 18 astımlı birey çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışma kapsamında 58 atopik astımlı, 50 non atopik astımlı, ve 76 sağlıklı birey değerlendirilmiştir. Besin tüketimleri değerlendirilirken bireyler günlük önerilen alım miktarları göz önünde bulundurularak 7-9 yaş (kız erkek beraber), 10-13 ve 14-16 yaş kız ve erkek olarak gruplandırılmışlardır. Araştırma sonucunda, bireylerin boy uzunluğu, vücut ağırlıkları ve fiziksel aktiviteleri yönünden aralarında bir farklılık olmadığı, kardeş sayısının artmasının, anne sütü ile beslenme süresinin ve ek besine başlama yaşının artmasının astım için bir risk faktörü oluşturduğu, sağlıklı bireylerin evde daha çok hayvan besledikleri (% 80.95), astımlı bireylerin daha yüksek oranda yatak odalarını biriyle paylaştıkları görülmüş (% 67.35), bu sonuçların yanında besin tüketimleri değerlendirildiğinde ise yağ asitleri ve çeşitli vitamin ve mineraller yönünden yaş grupları arasında farklılıklar bulunmuştur. Besin tüketim sıklığının değerlendirilmesi sonucunda ise 179 besin içerisinde sebze, meyve, et ve et ürünleri, süt ürünleri ve hazır besinlerden oluşan 33 tane besin, gruplar arasında farklılık oluşturmuştur. Bulunan sonuçlarla ilgili daha doğru öneriler yapılabilmesi için bireylerin beslenme durumları ve diğer özellikleri ile ilgili sonuçların örneklem sayısı daha geniş çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Ozturk M., The nutritional habits and food consumption of non asthmatic healthy children and the children who have atopic asthma and nonatopic asthma, Hacettepe University Health Sciences Institute MSc Thesis in Dietetics, Ankara, 2005. Asthma is defined as a disease having airway inflammation, increased airway responsiveness and airway obstruction that is reversible, either spontaneously or with treatment. Asthma is one of the most important causes of the childhood morbidity in our country. Nutrition is one of the most important environmental factors which is affecting the increase in prevalence and incidence of asthma for the last forty years. This study was planned and applied to examine the nutritional habits, food consumption and frequency and physical activity of children who have atopic, non atopic asthma and the non asthmatic healthy children. In this scope, questionnaires were posted to the 7-15 year old 271 asthmatic patients and 189 healthy subjects that were registered at Hacettepe University Asthma and Allergy Department archive. At the end of two months the number of questionnaires returning back were 53 (%19.5) for subjects with asthma, 27 (14.3%) for healthy individuals. After telephone conversations were made with the subjects' parents (the ones which have not posted the questions), 35 returned from asthma patients and 50 from healthy subjects. Since the number of subjects who were included was insufficient, 18 asthma patients were involved in the study who applied the hospital for their regular controls (after August 2004). 58 subjects with atopic asthma, 50 subjects with non atopic asthma and 76 healthy individual were evaluated in this study. Food consumption of all subjects was evaluated according to the age groups (7-9 years old for all sexes, 10-13 and 14-16 for males and females separately) which were adjusted for the individuals' recommended daily allowances. Any difference has not been found between the groups for height, weight and physical activity. The increase in the number of siblings, longer intake of breast milk and the increase in the weaning age were found as risk factors for asthma. Healthy individuals (80.95 %) adopting more pets than asthma patients while asthma patients (67.35 %) were sharing their rooms with other individuals much more man the healthy subjects. In addition to these there were differences between the groups in the consumption of some fatty acids, vitamins and minerals. 33 foods (some vegetables, fruits, meat and milk products and prepared foods) of 179 in the food frequency questionnaire also caused differences within the groups. Consequently, to be capable of making more accurate public suggestions for this study, high sampled studies are needed to be done.