Hemodiyalize giren kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda malnütrisyonun değerlendirilmesine ve beslenme durumlarının saptanmasına yönelik bir çalışma
A study aimed to evaluate malnutrition and determine nutrition status of chronic renal failure patients attending hemodialysis
  1. Tez No: 164582
  2. Yazar: GÜLİN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEYİT MERCANLIGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nefroloji, Nutrition and Dietetics, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Hemodiyaliz, malnütrisyon, albümin, sübjektif global değerlendirme, Hemodialysis, malnutrition, albumin, subjective global assessment
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZET Öztürk G., Hemodiyalize giren kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda malnütriyonun değerlendirilmesine ve beslenme durumlarının saptanmasına yönelik bir çalışma, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Diyetetik Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2005. Bu çalışmada ocak 2003-Şubat 2004 tarihleri arasında, Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi Hemodiyaliz Ünitesinde tedavi gören, yaşlan 20-79 arasında olan 297 (173 erkek, 124 kadın) hasta araştırma kapsamına alınmıştır. Bu hastalara kişisel ve hastalık bilgilerini içeren bir anket uygulanmıştır. Beslenme durumlarının değerlendirilmesi için bazı antropometrik ölçümler, Sübjektif Global Değerlendirme (SGD-2) ve bazı biyokimyasal kan bulguları kullanılmıştır. Ayrıca hastalardan besin tüketim sıklığı ve biri diyaliz dışı, biri diyaliz günü olmak üzere 2 günlük besin tüketimi alınmıştır. Hastalarda toplam malnütrisyon oranı Beden Kütle İndeksi (BKI) sınıflamasına göre % 8,8' dir. Ayrıca malnütrisyon sınırında olanlar toplam hastaların % 13,4'ü kadardır. SGD-2 kriterleri dikkate alındığında ise hastalığa bağlı akut malnütrisyon oranı % 53,2 olarak bulunmuştur. Hastaların kan kreatinin, BUN, fosfor düzeylerinin yüksek olduğu, kan transferrin ve hemoglobin düzeylerinin düşük olduğu, kan ürik asit, potasyum, VLDL-kolesterol ve trigliserit düzeylerinin normalin üst sınırında veya üst sınıra yakın olduğu, kan albumin, HDL-kolesterol ve sodyum düzeylerinin normalin alt sınırında veya alt sınıra yakın olduğu, kan total kolesterol ve LDL-kolesterol düzeylerinin ise normal sınırlar içerisinde olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca ortalama alınan enerji, protein, karbonhidrat, yağ, kolesterol, kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, tiamin ve vitamin C miktarlarının önerilen düzeyin altında, vitamin A ve riboflavin miktarının önerilen düzeyde olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
vi ABSTRACT Öztürk G., A study aimed to evaluate malnutrition and determine nutrition status of chronic renal failure patients attending hemodialysis, Hacettepe University Health Sciences Institute M.S Thesis in Dietetics Program, Ankara, 2005. This study was conducted on 297 chronic renal failuare patients (173 male, 124 female) ages between 20-79 years old at Başkent University Ankara Hospital Hemodialysis Unit between January 2003 and February 2004. A questionaire was applied to personal and disease information related these patients. To evaluate their nutrition status, some anthropometric measurements, Subjective Global Assessments (SGA-2), and some biochemical blood parameters have been used. in addition, food frequency, food consumption information for öne day during dialysis and öne day out of dialysis have been collected. According to Body Mass Index (BMI) classifıcation, total malnutrition rate is 8.8 %. Hovvever, 13.4 % of the patients were at the limit of the malnutrition. When SGA-2 was taken into account, the malnutrition rate was found to be 53.2%. it has been shown that plasma creatinin, BUN, phosphorous levels were above normal; plasma transferrin and hemoglobin levels were below normal; plasma uric acid, potassium, VLDL-cholesterol, and triglyceride levels were at ör close to high limit; plasma albumin, HDL-cholesterol, and sodium levels were at ör close to low limit, plasma total cholesterol levels were with in normal limits. it has been found that average energy, protein, carbonhydrate, lipid, cholesterol, calcium, iron, phosphorous, potassium, tiamin and vitamin C consumption amounts were below the recommended levels, whereas vitamin A and riboflavin amounts were at the recommended levels.