Katyonik lipozomlar ve katyonik lipozom-DNA komplekslerinin hücre kültür ortamı ile etkileşmelerinin partikül büyüklüğü analizi ve jel elektroforez ile incelenmesi
Investigation of the interactions of cationic liposomes and cationic liposome-DNA complexes with cell culture medium by particle size analysis and gel electrophoresis
- Tez No: 164630
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAN ELDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: DC-CHOL/DOPE, Katyonik Lipozomlar, Katyonik Lipozom-DNA Kompleksi, Lipopleks, Viral Olmayan Lipit Kökenli Gen Taşıyıcı Sistemler, Lipozom-Hücre Kültür Ortam Etkileşmesi, Koşullandırılmış Vasat (Retina Pigment Epitel Hücreleri), Partikül Büyüklüğü Analizi, Agaroz Jel Elektroforezi, DC-CHOL/DOPE, Cationic Liposomes, Cationic Liposomes-DNA Complexes, Lipoplex, Non-Viral Lipid Based Gene Delivery Systems, Liposome-Cell Culture Medium Interactions, Conditioned Medium (Retinal Pigment Epithelium Cells), Particle Size Analysis, Agarose Gel Electrophoresis
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
vıı ÖZET Yargan, A.P., Katyonik Lipozomlar ve Katyonik Lipozom-DNA Komplekslerinin Hücre Kültür Ortamı ile Etkileşmelerinin Partikül Büyüklüğü Analizi ve Jel Elektroforezi ile incelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Farmasötik Biyoteknoloji Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2005. Son yıllarda yapılan çalışmalar DNA'nın katyonik lipozomlar ile kondenzasyonunda sorumlu olan elektrostatik etkileşmelerin lipozomal yapıda değişiklere neden olduğunu ve bu etkileşimlerin in vitro ve in vivo koşullara göre farklılaşarak katyonik lipozom-DNA komplekslerin (lipopleks) biyolojik aktivitelerini etkilediğini göstermektedir. Bu nedenle katyonik lipozom-DNA komplekslerinin yapısı, fizikokimyasal veya kolloidal özelliklerinin kontrol edilmesi ve farklı biyolojik sıvılardaki etkileşme mekanizmalarının anlaşılması etkin ve güvenli viral- olmayan, lipit kökenli gen taşıyıcı sistemlerin geliştirilmesinde kritik bir önem taşımaktadır. Bu bağlamda çalışmanın amacı katyonik lipozomlar ve katyonik lipozom-DNA komplekslerinin kompleks oluşturulan ortam, serum içeren hücre kültür vasatı ve tek tabaka oluşturmuş retina pigment epitel hücrelerden elde edilen koşullandırılmış vasat ile farklı ortamlardaki etkileşmelerinin incelenmesidir. Bu amaca ulaşmak için DC-CHOL/DOPE (3:2 molar oran) bileşiminde katyonik lipozomlar ekstrüzyon yöntemi ile hazırlanmış ve katyonik lipozomlar lipit içeriği ve partikül büyüklüğü açısından karakterize edilmiştir. Dört farklı lipit/DNA oranında (a/a) hazırlanan katyonik lipozom-DNA kompleksleri, inkübasyon zamanı ve kompleks oluşum hacminin fonksiyonu olarak incelenmiştir. Zamana bağlı kompleks oluşturma işlemi uygulanarak hazırlanan komplekslerin büyüklüğü dinamik ışın saçınımı (DLS) ve agaroz jel elektroforezi ile araştırılmış ve hazırlanan komplekslerin farklı biyolojik ortamlarla etkileşmeleri DLS ile irdelenmiştir. Elde edilen sonuçlar ile lipit/DNA oranının ve kompleks oluşum hacminin kompleks oluşumunda büyük bir etkiye sahip olduğu ve komplekslerde zamana bağlıvııı bir olgunlaşma süreci bulunduğu gösterilmiştir. Ayrıca etkileşmelerde kullanılan biyolojik sıvıların, kaynak ve bileşimine bağlı olarak, komplekslerin büyüklüklerini farklı şekilde değiştirme potansiyeline sahip olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmada elde edilen veriler ile katyonik lipozom-DNA kompleksleri ve farklı biyolojik sıvılar arasında, farklı tipte etkileşmelerin bulunduğu ve bu etkileşmelerin hedef kompartmanlara veya hücrelere göre incelenmesinin gerekli olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
IX ABSTRACT Yargan, A. P., Investigation of the Interactions of Cationic Liposomes and Cationic Liposome-DNA Complexes with Cell Culture Medium by Particle Size Analysis and Gel Electrophoresis, Hacettepe University Health Sciences Institute MSc Thesis in Pharmaceutical Biotechnology, Ankara, 2005. Recent studies indicate that the electrostatic interactions involved in condensation of DNA by cationic liposomes, result in changes in the liposomal structure and these interactions are influenced by in vitro and in vivo conditions which in turn effects the biological activity of the cationic liposome-DNA (lipoplex) complexes. In this respect, control of the structure and the physicochemical or colloidal properties of the cationic liposome-DNA complexes and understanding the mechanisms of these interactions in different biological fluids have critical importance for the development of effective and safe non-viral lipid based gene delivery systems. Consequently, the aim of this study was to investigate the interactions between cationic liposomes and cationic liposomes-DNA complexes in different mediums, such as the complexation medium, the complete cell culture medium supplemented with serum and the conditioned medium obtained from retinal pigment epithelial cells at confluence. In order to achive this goal DC-CHOL/DOPE (3:2 molar ratio) cationic liposomes were prepared by an established (extrusion) technique and characterised in terms of the lipid content and the particle size. The cationic liposomes-DNA complexes were prepared in four different lipid/DNA (w/w) ratios and the complex formation was investigated as a function of incubation time and volume used during complexation. After using a time dependent complex formation procedure, the size of the complexes was analysed by dynamic light scattering (DLS) and agarose gel electrophoresis. Furthermore the interactions of the complexes in different biological mediums were examined by DLS. The results showed that the lipid/DNA ratio and the volume ofcomplexation medium had great influence in complexation and there was a time-dependent maturation of the complexes. In addition the nature and the composition of the biological mediums tested had the potential to alter the size of the complexes in different manner. The data obtained within this study confirmed the existence of different types of interactions between cationic liposomes-DNA complexes and different biological fluids, and these interactions should be examined according to the target compertments or eels under investigation.