Sığırlarda Theileria annulata enfeksiyonunda nitrik oksit düzeylerinin belirlenmesi
Determination of nitric oxide levels in Theileria annulata infection in cattle
- Tez No: 164646
- Danışmanlar: PROF.DR. ABDULLAH İNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Parazitoloji, Parasitology
- Anahtar Kelimeler: Theileria annulata, sığır, Nitrik Oksit NO, Theileria annulata infection, cattle, Nitric Oxide NO
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
IV SIĞIRLARDA THEİLERÎA ANNULATA ENFEKSİYONUNDA NİTRİK OKSİT DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ ÖZET Bu çalışma, Theileria annulata ile doğal enfekte sığırlarda Nitrik oksit düzeyinin belirlenmesi amacıyla yapılan ilk çalışmadır. Bu araştırma, Kayseri'nin Theileria annulata yönünden enzootik stabiliteye sahip bölgesi olan Yeşilhisar ve İncesu yörelerinde T. annulata ile enfekte sığırlarda gerçekleştirildi. Çalışmada 120 hayvan kullanıldı. Hayvanlar, aşılı, sağlıklı (grup 1); aşılı, hasta, tedavi görmüş (grup 2); aşılı, hasta, tedavi görmemiş (grup 3); aşısız, sağlıklı (grup 4); aşısız, hasta, tedavi görmüş (grup 5); aşısız, hasta, tedavi görmemiş (grup 6) ve kontrol (grup 7) grubu olmak üzere ayrıldı. Hayvanlardan kan örnekleri ve kene toplandı. Theileria annulata enfeksiyonu mikroskobik (MB), serolojik (IF AT) ve moleküler (PCR, RLB) metod larla belirlendi. Hayvanlardan toplanan kenelerin tür tayini yapılıp, Tannulata enfeksiyonu yönünden incelendi. Buffy-coat yöntemi ile lenfositler izole edildi. Nitrik oksit düzeylerinin göstergesi olarak nitrit konsantrasyonu Griess metoduyla spektrofotometrik yöntemle belirlendi. Kene muayenesi yapılan 120 sığırın 38'inde (% 31,6) enfestasyon saptanmıştır. Enfeste sığırlardan toplanan ergin keneler, Hyalomma anatolicum anatolicum, H. maginatum, H. detritum, H. a. excavatum olarak identifıye edilmişler ve bunlardan sadece H. a. anatolicum' 'da % 20 oranında T annulata enfeksiyon saptanmıştır. Theileria annulata prevalansı, mikroskobik bakıda % 53.33, IFAT'ta % 60.00, RLB'de % 50.00 olarak belirlenmiş, yöntemler arasındaki istatistiksel farkın önemli olmadığı (P>0.05) saptanmıştır. Akut tropikal theileriosis'e yakalanmış 38 aşısız sığırın 14 (% 36.84)'ü ölmüştür. Kontrol grubuyla kıyaslandığında, sahadaki aşılı ve aşısız sağlıklı hayvanlardan toplanan örneklerin NO ve PCV düzeyleri arasında fark bulunmazken, aşılı veya aşısız, tedavi görmüş veya görmemiş tropikal theileriosis'li hayvanlarda NO düzeylerinde istatistik! önemde (PO.001) yükselme, PCV düzeylerinde düşme saptandı. Bu çalışma; enfekte olmayan hücrelerle karşılaştırıldığında, makrofajların T. annulata ile enfeksiyonunun, NO üretimini arttırdığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF NITRIC OXIDE LEVELS IN THEİLERÎA ANNULATA INFECTION IN CATTLE ABSTRACT This is the first field study that was carried out to determine the nitric oxide (NO) levels of the cattle infected with Theileria annulata. This study was performed in Yeşilhisar and İncesu districts of Kayseri where T. annulata is enzootic. A total of 120 cattle were used in this study. Animals were divided into 7 groups as vaccinated, healty (group 1); vaccinated, infected, treated (group 2); vaccinated, infected, not treated (group 3); unvaccinated, healty (group 4); unvaccinated, infected, treated (group 5); unvaccinated, infected, not treated (group 6) and control (grup 7). Blood samples and ticks were collected from the animals. Infection of T. annulata was determined by microscopical (ME), serological (IF AT) and molecular (PCR, RLB) examinations of blood samples. Ticks that were collected from the animals were identified and examined for the T. annulata infection. Lymphocytes were isolated by buffy-coat method. Nitrite levels as indicator of Nitric oxide were with spectrophotometrically determined with a colorimetric method using Griess reagent. The tick infestations were detected in 38 (%3 1.6) out of 120 cattle. Adult ixodid tick collected from the infested cattle, were identified as Hyalomma anatolicum anatolicum, H. maginatum, H. detritum, H. a. excavatum. Twenty percent of H. a. anatolicum were found to be naturally infected. Morbidity was 53.33 % by ME, 60.00 % by IFAT, 50.00 % by RLB, and no statistically significant difference was found between these methods (P>0.05). Fourteen (36.84 %) out of 38 unvaccinated infected cattle with T annulata. There was no statistically significant differences between the animals in control group and vaccinated or unvaccinated healty animals for NO and PCV levels while NO levels increased and PCV decreased in vaccinated or unvaccinated, treated or not treated infected animals with T. annulata. The results of this study have shown that infection of macrophages with T. annulata resulted in induction of NO production compared to uninfected cells and shown that although NO enchances host immunity, it can also be destructive for the host.