İnsan, sığır, koyun ve köpek böbreklerinde calix ve pelvis renalisin plastik enjeksiyon yöntemiyle karşılaştırmalı anatomisi
Comparative anatomy of human, cow, sheep and dog kidney's calix and pelvis renalis with plastic injection method
- Tez No: 164647
- Danışmanlar: PROF.DR. KENAN AYCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Morfoloji, Morphology
- Anahtar Kelimeler: Calix minor, calix major, pelvis renalis, Calyx major, calyx minor, pelvices renales
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
IV İNSAN, SIĞIR, KOYUN VE KÖPEK BÖBREKLERİNDE CALK VE PELVIS RENALIS'IN PLASTİK ENJEKSİYON YÖNTEMİYLE KARŞILAŞTIRMALI ANATOMİSİ ÖZET Bu çalışma, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Anatomi Anabilim Dalı'nda Yüksek Lisans tezi olarak hazırlanmıştır. Çalışmanın amacı; değişik canlılarda pelvis veya calix varyasyonlarım araştırmak ve bu konuda yapılan çalışmalara katkıda bulunmaktır. İnsan (4adet), sığır (10adet), koyun (10adet) ve köpek (10adet) böbrekleri (toplam 34 adet) uygun diseksiyon metodu ile karın boşluğundan ekarte edilip, böbreklerin plastik enjeksiyon yöntemiyle pelvis veya calix kastı üç boyutlu olarak açığa çıkartılmıştır. Daha sonra bu böbreklerin pelvis veya calix anatomisinin karşılaştırılması yapılmış ve araştırılmıştır. İncelenen insan böbreklerinde pelvis, calix minor ve calix major varlığına rastlanmaktaydı. İncelenen 4 insan böbreğinin tamamında (%100) 1 adet pelvis renalis vardı. Böbreklerin tamamında (%100) 2 adet calix major vardı. Böbreklerin 2 tanesi (%50) 10 adet calix minor, 1 tanesi (%25) 9 adet calix minor, 1 tanesi(%25) 7 adet calix minor taşımaktaydı. İncelenen sığır böbreklerinde; pelvis renalis'in varlığına rastlanamadı. Fakat calix major ve calix minor yapılarının olduğuna rastlanmaktaydı. İncelenen koyun böbreklerinde; pelvis renalis'in varlığına rastlanıldı. Fakat calix major ve calix minor' un varlığına rastlanamadı. 10 koyun böbreğinin tamamında (%100) 1 adet pelvis renalis'in varlığına rastlanıldı. İncelenen köpek böbreklerinde; pelvis renalis'in varlığına rastlanıldı. Fakat calix major ve calix minor'un varlığına rastlanamadı. 10 köpek böbreğinin tamamında (%100) 1 adet pelvis renalis'in varlığına rastlanıldı. İncelenen olgulardan da anlaşılacağı gibi insan, sığır, koyun ve köpek pelvis veya calix kast modellerinde oldukça farklılıklar görülmektedir.
Özet (Çeviri)
COMPARANSİVE ANATOMY OF HUMAN, COW, SHEEP AND DOG KİDNEY'S CALİX AND PELVİS RENALİS METHOD ABSTRACT This study has been preperaet as a master thesis in Anatomy deparment, institue of health scienses, medical school, Erciyes universty. The aim of this study is to observe the variations of the pelvises or the calices of various mammarians. Human (fourpreperations), cattle (ten preperations), sheep (ten preperations) and dog (ten preperations) kidneys (thirtyfour preperations), were excized from the abdomen by suitable dissetion methods, and the theree diamentional casts of the pelvices or the calices of the kidneys have been figured. Then, the pelvis or the calices anatomies of the kidneys have been compared and searchd. In the human speciemens, pelvis, calices minores were observedln all of the human kidneys observed (%1O0) only one pelvis renalis was existing. All of the kidneys had two calices majores (%100) two of the kineys (%50 had ten calices minores, one of them (%25) had nine calices minoresand one of them (%25) had seven calices minores. In the cattle kidneys observed ; pelvises renales were not existing. But calices major and calices minores were exemined. In the sheep kidneys observed ; pelvices renalas were exemined. But calices majores and minores were not existing, in ten of the sheep kidneys (%100) one pelvis renalis was examined. In the dog kidneys observed ; pelvices renalas were exemined. But calices majores and minores were not existing. In ten of the dog kidneys (%100) one pelvis renalis was examined. In the specimens we observet, human cow, sheep, and dog pelvis or calices cast models showed diferantions.