Animals at Burgaz in the classical period from the evidence of faunal remains
Hayvan kalıntılarından klasik dönem Burgaz hayvan türlerine
- Tez No: 147674
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GEOFFREY SUMMERS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Hayvan kemikleri, Hayvan kullanımı, Klasik Dönem hayvan türleri, İnsan beslenmesi, Burgaz, Datça, Knidos. vıı, Animal bones, Animal exploitation, Classical Period, Animal species, Human diet, Burgaz, Datça, Knidos
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yerleşim Arkeolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu tezde antik Burgaz yerleşkesinden arkeolojik kazılar sonucunda ele geçen kemikler incelenmiştir. Kemiklerin incelenmesi sonucunda hayvan kullanımı, insanların beslenmesi, sosyal farklılaşma, Burgaz ve Datça'nın Klasik Dönem çevre ve bitki örtüsü hakkında bilgi edinildi. Bunun yanısıra diğer merkezlerden farklı olarak hayvan kullanımının bölgesel bir. özellik gösterip göstermediği tartışılmıştır. Bu tür araştırmalar klasik arkeoloji eğitimi alan arkeologlar arasında pek yaygın değildir bundan dolayı kemik araştırma metodolojisi ve labaratuvar çalışmasının her safhası yazılmıştır. vıBurgaz bir deniz kıyı yerleşmesi olmasına rağmen deniz ürünleri Burgaz sakinlerinin dietlerinde önemli bir yer tutmamaktadır. Burgaz kemiklerinin analiz sonuçlarına gore şu hayvan türleri tespit edimiştir: sığır, koyun/keçi, domuz, at, eşek, köpek, yabani keçi, yabani domuz, kızıl geyik, kunduz, kuş deniz ürünlerinde ise balık ve deniz hayvanı kabuğu. Tammlanmış kemiklerin yarısından çoğu, 430'un 220'si, taban altı dolgulardan elde edilmiştir. Taban altı dolgulardan elde edilen kemikler çöp taplama sahalarından dolgu malzemesi olarak kullanılmak üzere alındığı anlaşılmıştır. Bu kemikler arasından işlenmiş sığır kemikleri Roma Dönemi Sagalassos işlenmiş kemikleri ile benzerlik göstermektedirler. Tanımlanmış kemiklerin çoğunun taban altı dolgulardan elde edilmesi, Burgazın sosyal hiyerarşisi hakkında kesin bilgi elde etmemizi de imkansız kılmıştır. Uzman kişiler tarafindan ileri yaşlarda ikincil ürünlerinden, süt, yün ve güç, yaralanmak için kesilen Koyun/keçi ve sığır Burgaz sakinlerinin dietlerinde önemli bir yer tatmaktadırlar. Bunun yanısıra domuz koyun/keçi ve sığır gibi ileri yaşlarda kesilmesede Burgaz sakinlerinin dietlerinde önemli bir yer tutmaktadır. Klasik ve Hellenistik Dönem de bulunan yabani hayvan türlerinden şu söylenilebilir Datça da çevre yeterince farklılıklar gösteriyordu ki bir çok yabani hayvanı banndınyordu. Bu yabani hayvanların yaşam ortamları bize varolan ormanlık alanları ( geniş yapraklı, kozalaklı ağaçlar) ve aym zamanda çayırlık ve otlakları bildirmektedir.
Özet (Çeviri)
For this thesis the animal bones collected from the archaeological excavations at the ancient site of Burgaz have been analyzed for the study of animal exploitation, human diet, social differentiation and the environment of Burgaz and Datça during the Classical Period. Comparison of the results with evidence from other sites to determine the extent to which there might have been local trends in animal husbandry. Because this kind of a research is not common among archaeologists specialising in the classical period the methodology and each process of the laboratory work has been set out. Burgaz/Datça is a coastal settlement but sea products do not have an important place in the human diet of the Datça Burgaz inhabitants. After analysis of the Burgaz bones it was determined that domestic cattle, sheep/goat, pig, horse, donkey and dog were present alongside wild goat, wild pig, fallow deer, red deer, ivroe deer, badger and birds as well as fish and shellfish from the sea. More than half of the bones that were identified, 220 of 430, come from floor filling levels beneath floors. It was understood that these bones were in filling materials that were brought from dump site(s). Among these bones were some worked cattle bones which have close parallels with Roman period finds at Sagalassos. Because of most of identified bones come from filling levels beneath floors it was not possible to reach definite conclusions about social hierarchy at ancient Burgaz. Sheep/goat and cattle were kept for their secondary products, such as milk, wool and power. They were slaughtered in their old age by experienced people and played an important place in diet of the Burgaz inhabitants. Pigs, on the other hand, were slaughtered when young. From the wild species found in the Classical and Hellenistic Periods it can be said that the Datça environment was diverse enough to accommodate a range of wild animals whose habitat indicates the existence of forested areas (with large leafed and coniferous trees) as well as of meadows and grasslands.