Adana ve çevresinde yaşayan insanlarda kistik ekinokokkoz (hidatidoz) antikorlarının serolojik yöntemle araştırılması
The investigation of cystic echinococcosis (hydatidosis) antibodies with serological method on human who living residental area of Adana
- Tez No: 164690
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SONER KOLTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Parazitoloji, Parasitology
- Anahtar Kelimeler: Adana, Hidatidoz, Kist Hidatik, Echinococcus granulosus, IHA. vı, Adana, Hydatidosis, Cyst hydatid Echinococcus granulosus, IHA. vu
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZET Adana ve Çevresinde Yaşayan İnsanlarda Kistik Ekinokokkoz (Hidatidoz) Antikorlarının Serolojik Yöntemle Araştırılması Dünyada ve ülkemizde önemli bir sağlık sorunu olan hidatidoz' a (kistik ekinokokkoz) özellikle hayvancılıkla uğraşan bölgelerde sıklıkla rastlanmaktadır. Türkiye'de Echinococcus cinsinin 2 türü bulunmakta olup bunlar, Echinococcus granulosus ve E. multilocularis 'dir. Hidatidoz çoğunlukla karaciğer ve akciğere yerleşim gösteren paraziter bir hastalıktır. Bu çalışma Adana bölgesinde yaşayan insanlarda hidatidoz prevalansının araştırılması amacıyla yapılmıştır. Yaşları 8-80 arasında olan, 57 erkek ve 273 kadın olmak üzere toplam 330 insandan alman serum örneklerinde hidatidoz antikorlarının varlığı araştırılmıştır. Yedisi kadın ve biri erkekte toplam 8 kişide anlamlı sulandıranda (1/320) seropozitiflik saptanmıştır. Çalışma, Adana iline bağlı Kürkçüler beldesinde yapıldı ve burada yaşayan insanlardan kan örnekleri toplandı. Serum örneklerinde E. granulosus antikor varlığının gösterilmesi için indirekt hemaglütinasyon (IHA) yöntemi Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Parazitoloji Anabilimdalı Laboratuvarlarında çalışıldı. THA ile incelenen serum örneklerinde 1/320 sulandıran anlamlı olarak değerlendirildi. Sonuçta 330 serumun 32'sinde 1/160 sulandıranda Echinococcus granulosus için seropozitiflik bulundu. Sekiz (% 2,42) serum örneğinde ise 1/320 ve üstü sulandıranlarda anlamlı sonuç alındı. Kistik ekinokokkuzun yayılmasında köpek beslemek önemlidir. Fakat bizim sonuçlarımıza göre köpek besleyen ve beslemeyenlerde hastalığın eşit oranda çıkması hastalığın yayılmasında köpek beslemenin yanı sıra diğer faktörlerinde önemli olduğunu ortaya koymuştur. Bu tür sero-epidemiyolojik çalışmaların enfeksiyonu belirtisiz geçirenlerde saptanabilmesi için daha fazla sayıda ve farklı bölgelerde yaşayan insanlarda da çalışılmasının gerektiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Investigation Of Cystic Echinococcosis (Hydatidosis) Antibodies With Serological Method On Human Who Living Residental Area Of Adana Cystic Echinococcosis in an important public health problem throughout the world as well as in our country. The disease is most common in areas which is involved in raising livestock. Two species of Echinococcus genus are responsible of hydatid disease in liver and the lungs in humans beings in Turkey. This study was done in order to investigate the prevalence of hydatidosis in human in the Adana region. We searched hydatid disease antibodies by Indirect hemaglutination test (IHA) at 330 sera samples. Blood samples collected from. 57 males and 273 females and their aged 8to 80 years old. Hydatid cyst antibodies were detected in the 8 sera samples; 1 male and 7 female. Kürkçüler village were chosen as study sites in Adana province. Blood samples were collected from Kürkçüler villages' people. Their sera samples were analyzed for the presence of Echinococcus granulosus antibodies by IHA in Parasitology laboratories of the Medical Faculty, Çukurova University. For IHA in sera samples higher than 1/ 320 titer were evaluated as positive. According to the results, 32 of 330 human sera were found seropositive at 1/160 titer for Echinococcus granulosus antibodies. 8 (2.42%) sera samples were positive at 1/320 and above dilutions (valuable titers). Feeding a dog has an importance in hydatidosis prevalence. But according to our study disease had appeared in the same rate who had sed a dog or not. That shows, for the prevalence of diagnosis not only feeding a dog but also the other factors are important As a result hydatidosis is a very important disease for people, this kind of studies should be made for not only different populations also big groups.