Adana ve çevresinde yaşayan insanlarda Fasciola hepatica antikorlarının serolojik yöntemle araştırılması
The investigation of Fasciola hepatica antibodies with serological method on human who live in residental area of Adana
- Tez No: 164728
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SONER KOLTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Parazitoloji, Parasitology
- Anahtar Kelimeler: Fasciola hepatica, Adana, IHA. vi, Fasciola hepatica, Adana, IHA. vıı
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Adana ve Çevresinde Yaşayan İnsanlarda Fasciola hepatica Antikorlarının Serolojik Yöntemle Araştırılması Fasciola hepatica geviş getiren hayvanların parazitidir ve parazitin erişkin şekli bu canlıların safra yollarında yaşar ve bu organlarda fasyoliyoz olarak adlandırılan hastalığa yol açar. Konak zinciri geviş getiren hayvanlar-Lymnaea truncatula- geviş getiren hayvanlar şeklindedir. Bazen bu konak zincirine insanda girebilir. Bu çalışma yaşayan insanlarda Fasciola hepatica antikorlarının varlığını ortaya çıkarmak için yapılmıştır. Çalışmanın başlangıcında Bağtepe Köy'ü Adana çevresinde çalışma sahası olarak seçildi. Çalışma yaşları 9 ile 80 arasında değişen 291 asemptomatik olgu (103 erkek ve 188 kadın) içermektedir. Bağtepe'de yaşayan insanlardan kan örnekleri toplandı. Serum örnekleri Fasciola hepatica antikor varlığını göstermek için indirekt hemaglütinasyon (IHA) ile Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı laboratuarında araştırıldı. IHA ile incelenen serum örneklerinde 1/320 titreler pozitif olarak kabul edildi. Test sonuçlarına göre 291 serumun 30'unda 1/160 titrede Fasciola hepatica için seropozitiflik bulundu (% 10,3). Seropozitif serumların takip eden sulandırımlarında 1/320 ve 1/640 ta, 11 serum pozitifti (%3,7). Sonuç olarak verilerimize göre araştırma yapılan bölgede Fasciola hepatica prevalansı yüksekti; çünkü bu bölgede yaygın olarak suteresi tüketiliyordu. Hastalığın kesin prevalansını belirlemek için Türkiye'nin farklı bölgelerinde serolojik araştımaların yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Investigation of Fasciola hepatica Antibodies with Serological Method on Human who Live in Residental Area of Adana Fasciola hepatica is ruminants' parasite and adult form lives in bile duct and cause disease in this organ which is called fascioliasis. Life cycle is; ruminants- Lymnaea truncatula- ruminants. Sometimes human can be in this life cycle. This study was done in order to investigate for the presence of Fasciola hepatica antibodies in humans that living in the Adana province. At the beginning of the study Bağtepe village were chosen as study sites in Adana province. The study includes 291 asemptomtomatic subjects (103 males and 188 females) whose ages ranged from 9 to 80 years. In Bağtepe from local people blood samples were collected. Their sera samples were analyzed for the presence of Fasciola hepatica antibodies by the indirect hemagglutination (IHA) assay in department of parasitology laboratories of the Medical Faculty, Çukurova University. Examined using IHA in sera samples titers higher than 1/320 was evaluated as positive. According to the results, 30 of 291 human sera were found sero positive at 1/160 to Fasciola hepatica (% 10,3). The titers in the group of seropositive sera samples were as follows: at 1/320 and 1/640, 11 sera were positive (% 3,7). In conclusion, our data showed that prevalence of human Fasciola hepatica was high in our region because watercress consumption was common. To determine the exact prevalence of disease, extensive serological investigations should be performed in different regions of Turkey.