Karbonmonoksitle zehirlenen hastalarda nöropsikiyatrik bozuklukların sıklığı ve ilişkili etmenler
  1. Tez No: 164733
  2. Yazar: YAVUZ KATIRCI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İSMET KIRPINAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: CO zehirlenmesi, biliş, depresyon, anksiyete, nöropsikiyatrik test, CO poisoning, cognition, depression, anxiety, neuropsychiatric test
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İlk ve Acil Yardım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
III ÖZET Amaç: Ülkemizde özelliklede şofben ve sobadan çıkan CO gazı ile zehirlenmelerin sıkça ölümlere yol açtığı bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı; CO zehirlenmesi ile acil servise başvuran vakaların nöropsikiyatrik sonuçları ile demografik ve klinik değişkenler arasındaki ilişkinin incelenmesi, gelişebilecek nöropsikiyatrik bozukluklar ve risk etkenlerin tespitiyle uygun tedavi ve yönlendirme ve olası mortalite ve morbititenin azaltılmasıdır. Yöntem ve Gereçler: Bu amaçla çalışmaya daha önce nöropsikiyatrik bozukluğu olmayan 20'si kadın 10'u erkek 30 vaka ile; bu vakalarla eşleştirilmiş 18'i kadın 12'si erkek 30 kontrol grubu dahil edildi. Vakalara acil serviste gerekli tedaviler yapıldıktan sonra; taburcu esnasında, 1. hafta, 1., 3. ve 6. ayda, Maudsley Obsesif Kompulsif Soru Listesi, Standardize Mini Mental Test, Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği, Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği, Panik Agorafobi Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği testleri uygulandı. 1. ayın sonunda beyin Magnetik Rezonans Görüntüleme (MRG) çekimi yapıldı. 6. ayda Wechsler Bellek Skalası-Geliştirilmiş Form ve Sözel Bellek Süreçleri Testi ile vakaların bilişsel işlevleri değerlendirildi. CO zehirlenmesi ile ilişkilendirilebilen anormal Bilgisayarlı Beyin Tomografisi (BBT) bulguları % 46,7 olarak bulundu. Bu bulguların hepsini beyin ödemi oluşturmaktadır. BBT'si anormal olan vakaların sadece 1 (% 3,3) vakada kalıcı nörolojik sekel gelişmiştir. Beyin MRG'Ierinde % 13,3 vakada tek taraflı veya bilateral, beyaz cevher, globus pallidus, kaudat nükleus, putamen, talamus, sentrum semiovalede lezyon alanları gözlemlendi. Vakalar kontrol grubu ile karşılaştırıldığında OKB sıklığı açısından bir fark bulunamadı (p> 0,05). Yalnız OKB tespit edilen bir vaka, literatürde daha önce bildirilen bir vaka ile benzeşmekte olup ikisinde de beyin MRG' inde bilateral globus pallidusta lezyonlar tespit edildi. Bilişsel işlevlerden, anlık bellek (p=0,009), öğrenme (p=0,000), kritere ulaşma (p=0,000), kendiliğinden hatırlama (p=0,000), dikkat (0,000), görsel hatırlama (p=0,014), mantıksal hafıza (p=0,000), gibi işlevlerde belirgin bir azalma tespit edildi. Vakaların % 34,5'inde minör veya majör depresyon bulguları taşıdığı tespit edilmiş olup, kontrol grubu ile bir fark tespit edilememiştir (p>0,05). Taburcudan sonraki ilk bir aylık periyotta anksiyeteli olduğunu (p=0,002), bu süreden sonra anksiyete sıklığının 6. ayın sonunda kontrol grubuna yaklaştığını tespit edilmiştir (p>0,05). Tartışma: Çalışmamızda CO zehirlenmelerinin nöropsikiyatrik bozukluklara yol açabildiği bulunmuştur. Bu sonuçlar, CO'den zehirlenmelerinde standart tedavinin yanısıra nöropsikiyatrik yönden de değerlendirilmesi gerekliliğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY Objective: In our country it is known that, especially poisons of CO leaking from stoves and flash heaters, usually cause death. The aim of this study is to examine the relationship between clinical and demographic changes with the neuropsychiatric impairments the cases that applied to the Emergency Department (ED), the appropriate treatment and drecting by determinig the possible neuropsychiatric disorders and risk factors, and to reduce the possible mortality and morbidity. Materials and methods: 20 women and 1 0 men, totally 30 cases that didn't have neuropschiatric disorders in the past and a control group of 12 men and 18 women matched with the first group, were included to the study. After the required treatment after dischange, in the ED, doing the dischange, the 1st week, 1st-3rd-6th months, Maudsley Obsessive Compulsive Questionnaire (MOCQ), Standardized Mini Mental Test (SMMT), Hospital Anxiety and Depression scale HAD, Hamilton Depression Rating Scale (HDR-S), Panic Agoraphobia Scale (PAS), Beck Anxiety Inventory (BAI) tests were applied. At the end of the 1st month, brain MRI was imagined. In the 6th month, the cognitive function of te cases were evaluated with Wechsler Memory Scale- Revised (WMS-R) and Verbal Test of Memory Processes (VTMP). Results: The anormal brain CT findings related to the CO poisoning was found as 46,7%. And all these findings are caused by brain oedema. Only in one case among the cases that had abnormal brain CT, permanent neurologic loss developed. In the brain MRI's in 13,3% of cases, unilateral or bilateral lesion areas were seen in the white matter, globus pallidus, nucleus caudatus, putamen, thalamus, centrum semiovales. When the cases were compared with the control group, no difference about the frequency of Obsessive- compulsive disorders (OCD) were found (p>0,05). However, a case with OCD resemles a case that was reported before, and in both of these in brain MRI on the globus pallidus lesions were found bilaterally. Among the cognitive functions, there was a clear decrease in some functions like intellectual memory (p=0,009), learning (p= 0,000), reaching the criterion p=0,000), spontaneously remembering (p= 0,000), attention (p=0,000), visuel memory (p= 0,014), logical memory (p=0,000) 34,5% of the cases had minor and major depression findings but no difference from the control group was reported (p> 0,05). It is found that the cases had anxiety in the 1st one months period (p= 0,002), and the frequency of anxiete, approached the control group at the end of the 6th month, after this duration (p> 0,05). Conclusion: In our study it was found out that CO poisons may lead to neuropsychiatric disorders. These results emphasized that neuropsychiatric evaluation as well as standart treatment in CO poisons should be made.