Bir yıllık sürede kan kültürlerinin klinik, epidemiyolojik ve bakteriyolojik yönden prospektif olarak değerlendirilmesi
  1. Tez No: 164791
  2. Yazar: AYŞEGÜL ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÇİĞDEM KUZUCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: kan kültürü, etken bakteriler, predispozan faktörler, kontaminasyon, Blood culture, agent isolates, predisposing factors, contamination. 77
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Amaç: Kan dolaşımı infeksiyonu olan hastalarda izole edilen mikroorganizmaların belirlenmesi ve kliniklere göre dağılımının saptanması, epidemiyolojik, klinik ve mikrobiyolojik karakterlerinin tanımlanması, izole edilen mikroorganizmaların antibiyotik duyarlılık profillerinin saptanması. Materyal-metod: 1 Ocak 2004 - 1 Ocak 2005 tarihleri arasında bir yıllık periyot boyunca İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji laboratuvarına kan kültürleri gönderilen yatan hastaların klinik ve laboratuvar verileri değerlendirildi. Hastalar daha önce yayınlanmış olan kriterler kullanılarak anlamlı (gerçek) bakteriyemi, şüpheli bakteriyemi, kontaminasyon kategorilerinden birine dahil edildi. Bulgular: Bir yıllık çalışma periyodu süresince, 3459 hastadan gönderilen toplam 8730 şişe kan kültürü değerlendirildi. Kan kültürleri pozitif sinyal veren 782 hastada toplam epizod sayısı 890 olarak hesaplandı. Bunların 216'sı (%26.5) toplum kaynaklı iken, 674'ü (%73.5) hastane kaynaklı idi. Kan kültür sonuçlarına genel olarak bakıldığında; gelen toplam 8730 şişenin %80.6 (7039)'sında üreme yok iken, %19.4 (1691 )'ünde üreme saptandı. Hastaların %57.5'i erkek, %42.5'i kadın idi. Üreyen mikroorganizmalar incelendiğinde; %87.2 (682) monomikrobiyal, %12.8 (100) polimikrobiyal olarak dağılım gösterdi. Pozitif sinyal veren kan kültürlerinden üreyen mikroorganizmaların sıklığına bakıldığında, %79.1 Gram-pozitif, %16.7 Gram-negatif ve %4.2 oranında mantar izole edilmiştir. KNS'lar %64.4 (505) oranında en sık izole edilen mikroorganizmalar olarak bulunmuştur. Etken mikroorganizmalar olarak; toplum kaynaklı en sık Brucella spp. %12.0 (24), E. coli %9.5 (19), S. aureus %7.5 (15), KNS'lar %6.5 (13) oranında izole edildi. Hastane kaynaklı etken mikroorganizmalardan en sık S. aureus %13.9 (81), KNS'lar %6.3 (37), Enterococcus spp. %4.8 (28), E.coli %4.6 (27), Candida spp. %4.5 (26), Klebsiella spp. %3.6 (21), Pseudomonas spp. %2.9 (17) izole edildi. Gelen tüm kültürlerin %5.7'si kontaminasyon olarak değerlendirilmesine karşılık, pozitif kan kültürlerinin %30.5'i kontaminasyon olarak değerlendirilmiştir. Hastaların %74.4'ünde predispozan faktörler vardı. Hem toplum hem de hastane kaynaklılarda en sık intravenöz kateterin (sırasıyla %39.5 ve %70.6) predispozan faktör olduğu görüldü. Bunu önceden antibiyotik kullanımı izledi. 74Sonuç: Pozitif kan kültürlerinden elde edilen mikroorganizmaların patojen mi yoksa kontaminant mı olduğuna karar verebilmek için hastanın kliniği, alta yatan predispozan faktörler, örnek alma teknikleri ve üretilen etken birlikte değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Purpose: To detect the microorganisms isolated from the patients with the bloodstream infections and define; the distribution of them according to the clinics, epidemiology and the microbiologic characters and to detect antibiotic resistance patterns of them. Materials and Methods: Along with one year period between the dates froml January 2004 to 1 January 2005 clinic and the laboratory data of admitted patients that blood cultures sent to microbiology laboratory of Inonu University Faculty of Medicine had been evaluated. Patients, with the use of the criters previously described had categorized as true bacteremia, susceptible bacteriemia and contamination. Results: Along with the periods of one year study, 8730 bottles of blood cultures, that were collected from 3459 patients have been assessed. With the 782 patients,that blood cultures gave positive signal, number of total episodes have been calculated 890. Between them 216(%26.5) were community acquired and 674(%73.5) were hospital infection. In general respect between 8730 bottles there is not any growth in 7039 (%80.6) and growth has detected in 1691 (%19.4 ) %57.5 of patients were male and %42.5 of them were female.To look in growth of microorganisms %87.2 (682) were monomicrobial and %12.8 (100) were found polimicrobial. The prevalence of microorganisms in bottles that gave positive signal were found.%79.1 Gram-positive, %16.7 Gram-negative and %4.2 yeast. CNS's were isolated as the most prevalent microorganism%64.4 (505). Community acquired microorganisms were found in frequency; Brucella spp. %12.0 (24), E. coli %9.5 (19), S. aureus %7.5 (15), CNS %6.5 (13) and the microorganisms acquired in hospital infections were S. aureus %13.9 (81), CNS's %6.3 (37), Enterococcus spp. %4.8 (28), E.coli %4.6 (27), Candida spp. %4.5 (26), Klebsiella spp. %3.6 (21), Pseudomonas spp. %2.9 (17) respectively. Whole cultures in general %5.7 were defined as contamination but in cultures that gave positive signal the ratio is %30.5. %74.4 of patients there have been predisposing factors. Even in community acquired and also the isolates of hospital in origin, the most prevalant factor is found as the intravenous catheter sequentially( %39.5 ve %70.6) and followed by 76previous antibiotic use. There is no any vancomicin resistance in Gram positive isolates and also the imipenem resistance in Gram negatives except nonfermenters. Results: In order to define the isolates as pathogen or contaminant that is derived from positive blood bottles, we need to evaluate; the course of patient, predisposing factors and sampling technique all together.