Sigara kullanan hemşirelarin sigarayı bırakmaya yönelik girişimleri ve sonuçları
Enterprises of the nurses who smoke to quit smoking and their results
- Tez No: 164889
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜRSEL ÖZTUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Cigarette, Nurse, Smoking, Quit Smoking
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
ÖZET Sigara Kullanan Hemşirelerin Sigarayı Bırakmaya Yönelik Girişimleri ve Sonuçları Ülkemizde sigara kullanımı genel olarak yüksek düzeydedir. Sağlık personeli içinde en kalabalık grubu oluşturan hemşirelerde de sigaranın zararlarını bilmelerine rağmen sigara kullanma oranları yüksek, bırakma oranları düşüktür. Toplumun sigara alışkanlığından vazgeçmesi ve sigara kullanılmayan bir toplum haline gelmesi, toplumu oluşturan tüm bireylerin ve topluma örnek teşkil edecek bu gruptaki bireylerin davranışları özellikle önemlidir. Çalışmamız Adana ilinde çeşitli hastanelerde çalışan ve sigara kullanan hemşirelerin sigarayı bırakmaya yönelik girişimleri ve sonuçlarını değerlendirerek, hemşirelere sigarayı bırakmaya yönelik beceriler öğretilirken bir yandan da kendilerinden yardım isteyecek bireylere nasıl bir yöntemle faydalı olabilecekleri hedeflenmiştir. Ç.Ü. Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi, Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve S.S.K. Hastanesinde çalışan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 358 hemşireye uygulanmıştır. Veriler hemşireleri tanıtan ve sigara bırakmaya yönelik girişimlerini belirleyen anket formu ile toplanmıştır. Araştırma kapsamındaki hemşirelerin yaş ortalaması 32.3±6.9, %65.4'ünün evli, %61.5'nin çocuklu, %78.5'inin Sağlık Meslek Lisesi mezunu olduğu, %23.6'smın dahili kliniklerde çalıştığı, %38.8'inin 19-21 yaşında sigaraya başladığı, %33.5'inin 6-10 yıldır sigara kullandığı, %36.3'ünün kardeşinin sigara kullandığı, %30.2'sinin günde ortalama 6-10 adet sigara kullandığı, %97.5'nin yakın arkadaşının sigara kullandığı, %723'nün son bir yılda sigarayı bırakmayı düşündüğü, bu hemşirelerden %72.9'unun sağlığıma zarar verdiğini hissettiğim sorunlarımın ortaya çıkmasından dolayı, %57.9'nun sigarayı bırakmayı denediği; sigarayı bırakmayı deneyen hemşirelerin %58.1'inin evli, %63.6'sının üniversite mezunu olduğu tespit edilmiştir, %67.1'inin sağlığıma zarar verdiğini hissettiğim sorunlarımın ortaya çıkmasından dolayı, % 86.3 'ün de sigarayı bırakmaya bağlı sinirliliğin arttığını, %93.3'ünün pişmanlık duyduğunu, %44.4'ünün sigaraya bağlı sağlık sorununun olduğunu ifade etmiştir. Sigarayı bırakmak için sadece %3.9'unun profesyonel yardım aldığını, % 76.2 'si aşırı stresli olduğunda sigara içmek istediğini, %54.8'i dünyaya yeniden gelse kesinlikle sigara kullanmayacağını belirtirken, %16.5'i bundan 5 yıl sonra hala sigara kullanıyor olacağını, %46.4'ü sigarayı bırakmak için yardım almak istediğini,% 43.9'u sigara kullandığından dolayı hiç memnun olmadığını, ifade etmiştir. Sonuç olarak; Ölümcül sonuçlarını bilmelerine rağmen hemşirelerin bir çoğunun sigara kullandığı, büyük bir oranın da sigarayı bırakmak için çaba içinde oldukları, ancak bırakma girişimlerinin başarısızlıkla sonuçlandığı saplanmıştır. Hemşirelerin sigarayı bırakma yöntemleri konusunda daha yoğun bir biçimde eğitilmesi ve motive edilmesi gerektiği düşünülmektedir. Anahtar Sözcükler : Sigara, Hemşire, Sigara Kullanma, Sigarayı Bırakma
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Enterprises Of The Nurses Who Smoke To Quit Smoking And Their Results Usage of cigarette is a generally high level in our country. Even though the nurses who constitute the most crowded part in health staff know the harm of the smoking, their smoking level is high and quitting level is low.Their behavior of all members of this group constitue the community and as models for people, they are particularly important to giving up the habit of the smoking and to become a non smoking society! Our study was performed with nurses who smoke and work at different hospitals in Adana, evaluating their enterprises and results, teaching them skills directed to quit smoking and in other part, help of these nurses with using skills aimed to become to be reficial to individuals. This research was applied to 358 nurses who accepted to participate in this study and work in C.U Tıp Balçak Hastanesi Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi and SSK Hastanesi participation. Datas were collected using questionnaire determining the attempt of giving up smoking and introduce nurses. Average age of the nurses joining to this research is 32.3±6.9, 65.4% of them are married, 61.5% of them have children and 78.5% of them graduated from Medical High Schools, 23.6% of work in clinics, 38.8% started smoking at the ages of 19-21, 33.5% of them smoke for 6-10 years, brothers of 36.3% smoke, 30.2% smoke about 6-10 cigarette a day, best friends of these 97.5% smoke, 723% have thought to give up smoking in last one year, 72.9% of those nurses who thought to give up smoking wanted this because they think that cigarette is harmful for health and feel injured their health, 57.9% attempted to quit, 58.1 percent of percent of the nurses who attempted to quit are married, and also it's found that 63.6% of them graduated from college. 67.1% of them expressed nurses think that smoking is harmful for health and feel injured their health, 86.3% told that they become more quick tempered when they quit smoking, 93.3% become regretful, 44.4% have a health problem because of smoking. Just 3.9% of them get professional help in order toquit smoking, 76.2% is extremely stressful and wanted to smoke. Even tough 54.8% started that they would never smoke, if they were born again, 16.5% started that they would be still smoking in following 5 years, 46.4% told that they wanted to get assistance, 43.9% wasn't fond of being smoker. As a result, although they know the fatal consequences, most of them still smoke. Most promotion of the nurses make an afford to quit smoking. However their afford conclude without success. It's thought that nurses should be educated more and motivated about the skills to give up smoking!