Astımlı çocuklarda transforming growth faktör-beta 1 (TGF-β1) kodon 25 G/C ve tümer nekrozis faktör-alfa (TNF-α)-308 G/A polimorfizmlerinin sıklığı
The prevalence of transforming growth factor-beta 1 (TGF-β1) codon 25 G/C and tumour necrosis factor-alpha TNF-α)-308 G/A polymorphisms in asthmatic children
- Tez No: 164961
- Danışmanlar: PROF. DR. EMEL BABACAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Astım, transforming growth faktör-beta 1 (TGF-(31), tümör nekrozis faktör-alfa (TNF-a), polimorfizm 38
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pediatrik İmmünoloji ve Allerji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Astımlı Çocuklarda Transforming Growth Faktör-Betal (TGF-P1) Kodon 25 G/C ve Tümör Nekrozis Faktör-Alfa (TNF-a)-308 G/A Polimorfizmlerinin Sıklığı Astım solunum yollarının, çeşitli uyaranlara karşı aşırı yanıtı sonucu oluşan, tekrarlayan ataklar halinde ortaya çıkan, atakların kendiliğinden veya tedavi ile düzeldiği, kronik inflamatuvar bir hastalığıdır. Kronik hava yolu inflamasyonu, remodelling olarak adlandırılan, hava yollarında yapısal ve fonksiyonel değişikliklere neden olan, bronş epitelinin sürekli hasar ve tamiri ile birliktedir. Astımın ortaya çıkışında çevresel ve genetik faktörler birlikte rol oynamaktadır, inflamatuar yanıtın mediatörlerini belirleyen genler ile sitokin, kemokinler ve bunların reseptörlerine ait genler astım gelişiminde rol oynayabilecek aday genlerdir. Astım genetiği ile yapılan çalışmalarda astım ile ilgili en az 20 farklı kromozomal bölge ve 70'in üzerinde gen saptanmıştır. Bu durum astımdan sorumlu tek bir genin olmadığını ve astımın oldukça heterojen bir hastalık olduğunu göstermektedir. Genetik olarak kompleks bir hastalık olan astımda, hastalık gelişiminden sorumlu olabilecek aday genler ve bu genlerde varyasyonlara neden olan tek nükleotid polimorfizmleri (SNPs) ile ilgili çalışmalar devam etmektedir. TGF-p ve TNF-a astımın fizyopatolojisinde önemli rol oynayan iki sitokindir. TGF-B1 kodon 25G/C (915G/C) ve TNF-a-308G/A polimorfizmlerinin araştırıldığı bazı çalışmalarda, bu polimorfizmlerin astımda daha sık görüldüğü ve hastalık ile ilişkili olduğu saptanmıştır. Bu bilgiler doğrultusunda çalışmamızda, astımlı çocuklar ve sağlıklı popülasyonda TGF-31 kodon 25G/C (915G/C) ve TNF-a-308 G/A 37polimorfizmlerinin görülme sıklığını değerlendirmek ve astımlı çocuklarda bu iki polimorfizmin hastalık riski ile ilişkisini belirlemeyi amaçladık. Bu amaca yönelik olarak 25'i atopik, 21 'i nonatopik olmak üzere toplam 46 astımlı olgu ve 67 olgudan oluşan sağlıklı kontrol grubu çalışmaya alındı. Araştırma sonucunda, TGF-01 kodon 25G/C (915G/C) ve TNF-a-308G/A polimorfizmlerinin görülme sıklığında atopik astım, nonatopik astım ve kontrol grubu arasında farklılık bulunmadı. Bu polimorfizmlerin hastalık gelişimi için risk oluşturmadığı saptandı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Prevalence of Transforming Growth Factor-Beta 1 (TGF-P1) Codon 25G/C and Tumour Necrosis Factor-Alpha (TNF-a)-308G/A Polymorphisms in Asthmatic Children Asthma is a chronic inflammatory disease of the respiratory tracts developing due to hyperresponsiveness to various stimulants, appearing with recurrent attacks, recovering either spontaneously or with treatment. Chronic respiratory tract inflammation accompanies continous damage and repairment of bronchial epithelium, called remodelling, which leads to structural and functional changes in the respiratory tracts. Environmental and genetic factors play a major role in development of asthma. The genes effective in determining inflammatory response, and those belonging to the cytokines, chemokines and their receptors, are the candidate genes which would play a role in asthma development. At least 20 different chromozomal regions and more than 70 genes have been identifed by asthma genetic studies. These findings indicate that asthma is a heteregeneous disease and there isn't only one single gene responsible for its development. Studies concerning the candidate genes which might be responsible for the development of asthma known as genetically complex disease and single nucleotide polymorphisms (SNPs) leading to variations in those genes are in progress at present. TGF-P and TNF-a are two cytokines which have significant role in asthma physiopathology. Some studies investigating the TGF-(31 codon 25G/C (915G/C) and TNF-a-308G/A polymorphisms revealed that these polymorphisms are more prevalent in asthma and associated with the disase directly. 39In the view of those findings, our aim in this study was to assess the prevalence of TGF-01 codon 25G/C (915G/C) and TNF-a-308 G/A polymorphisms in asthmatic and healthy population and unveil the relationship between of two polymorphisms with the asthma development risk in asthmatic children. In order to achieve those objectives, a total of 46 asthmatic cases, 25 being atopic and 21 nonatopic, and 67 healthy control groups have been selected. The results indicated that, TGF-01 codon 25G/C (915G/C) and TNF-a- 308G/A polymorphism prevalances were not significantly different in atopic asthmatics, nonatopic athmatics and in the control group. It was concluded TGF-pl codon 25G/C (915G/C) and TNF-a-308G/A polymorphisms don't trigger risk for developing asthma. Key words : Asthma, transforming growth factor-beta 1 (TGF-B1), tumour necrosis factor-alpha (TNF-a), polymorphism 40