Allojenik kök hücre transplantasyonu uygulanan çocuklarda veno-okluziv hastalık gelişmesinde rol alan faktörler ve hastalık oluşmadan tanınmasını sağlayabilecek belirteçler
Risk factors and predictive markers of veno-occlusive disease after allogeneic hematopoietic stem cell transplantation in children
  1. Tez No: 164962
  2. Yazar: FATİH MEHMET AZIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ERTEM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hematopoetik kök hücre transplantasyonu, hiperkoagülabilite, risk faktörleri, solubl endotelial protein C reseptörü, veno-okluzif hastalık 76, Hematopoietic stem cell transplantation, hypercoagulability, risk factors, soluble endothelial protein C receptor, veno-occlusive disease 77
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET Allojenik Kök Hücre Transplantasyonu Uygulanan Çocuklarda Veno-Okluzîv Hastalık Gelişmesinde Rol Alan Faktörler ve Hastalık Oluşmadan Tanınmasını Sağlayabilecek Belirteçler Hematopoetik kök hücre transplantasyonu sonrasında görülen veno-okluzif hastalığın sıklığı, mortalite oranı, daha önce tanımlanmış risk faktörleri ile ilişkisi birbiri ardısıra allojeneik HKHT yapılan hastalarda geriye yönelik olarak araştırılmıştır. Aynı hastalarda ileriye yönelik olarak kalıtımsal hiperkoagulasyon bozukluklarının VOH görülme sıklığı üzerindeki etkileri ve hastalık oluşmadan tanınmasını sağlayabilecek belirteçler (TNF-a, IL-6, IL-8 ve SEPCR) araştırılmıştır. VOH tanısı Seattle kriterlerine göre konmuştur. Elliiki hastanın dokuzunda (%17,3) VOH saptanmıştır. Üç hasta VOH nedeni ile eksitus olmuştur (Genele oranla VOH'a bağlı mortalite %5,8; VOH olanlarda mortalite oranı %33,3). Tanımlanmış olası risk faktörlerinden hazırlama rejiminde yüksek doz busulfan kullanılması, hazırlama rejimi öncesi (son iki hafta) ALT/AST ve bilirubin değerlerinin yüksek olması, daha önceden karaciğer hastalığı (derin mantar, ilaca bağlı...) olması, transplantasyon öncesi hepatit (A, B, C) ve CMV, HSV, EBV serolojisi, hazırlama rejimi öncesi son iki hafta içinde enfeksiyon öyküsü, hazırlama rejimi sırasında vankomisin veya amfoterisin B kullanımı, en son verilen yoğun kemoterapinin HKHT tarihine yakın olması, talasemi hastaları için HKHT öncesinde karaciğer biyopsisinde fibrozis olması, VOH profilaksisi için ursodeoksikolikasit veya glutamin verilmesi ile VOH sıklığı arasında ilişki olmadığı saptanmıştır. Olası risk faktörlerinden sadece GVHH profilaksisinde metotreksat kullanımının VOH sıklığını azalttığı belirlenmiştir (P=0,04). Hazırlama rejimi öncesinde kalıtımsal hiperkoagulasyon incelemelerinden Protein C eksikliği, faktör VIII ve faktör IX yüksekliği, faktör V Leiden ve protrombin G20210A mutasyonları ile VOH sıklığı arasında ilişki saptanmamıştır. HKHT öncesi sEPCR düzeyleri ile eş zamanlı bakılan TNF-a, IL-6, IL-8 düzeyleri HKHT sonrasında anlamlı değişiklik göstermediği gibi aralarında da korelasyon gösterilememiştir. Sonuç olarak; tanımlanmış risk faktörleri ve kalıtımsal hiperkoagulasyon bozuklukları ile VOH sıklığı arasında ilişki kurulamamış, daha önce bildirlenlerin aksine GVHH profilaksisinde verilen metotreksatın VOH sıklığını azalttığı saptanmıştır. Bu çalışmada sitokinlerin sEPCR üzerine etkisinin olmadığı belirlenmesine rağmen transplanta bağlı komplikasyonlarla ilişki kurarak HKHT öncesi ve sonrasında hastalarımızdan 5-7 gün aralıklarla TNF-a, IL-6 ve IL-8 ve sEPCR düzeyleri bakılmasının VOH için belirteç belirlemede daha yol gösterici olacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Risk Factors and Predictive Markers of Veno-occlusive Disease After Allogeneic Hematopoietic Stem Cell Transplantation in Children To determine the incidence, mortality rate and risk factors of veno-occlusive disease (VOD) after allogeneic stem cell transplantation, we retrospectively evalutaed all consecutive 52 patients. The same patients were prospectively evaluated for effect of congenital inherited hypercogulable defects on VOD and predictive markers (TNF-a, 1L-6, IL-8 ve sEPCR) which should be useful before VOD established. All of them were evaluated for occurence of VOD according to Seattle criteria. VOD was diagnosed in nine (%17,3) patients. Three patients died of VOD (corresponding to 5,8% of the whole series, 33,3% of VOD patients). Neither high dose busulfan, elevated transaminases and elevated bilirubin levels before cytoreductive regimen, previous liver disease (deep fungal, drug associated...), hepatitis (A, B, C), CMV, HSV, EBV serology, infection just before cytoreductive regimen, vancomisin and amphotericin B use during cytoreductive regimen, chemotherapy time before transplantation, fibrozis in thalassemia patients, nor ursodeoxycholicasid and glutamine prophylaxis were associated with an increased risk of VOD. Interestingly methotrexate prophylaxis for graft-versus-host disease seemed to decrease VOH incidence (P=0,04). There was no association between VOD and inherited hypercoagulable defects (Protein C deficiency, elevated factor VIII and IX, factor V Leiden and prothrombin G20210A mutation). There was no significant difference and correlation between sEPCR and TNF-a, IL-6, IL-8 levels before or after stem cell transplantation. In conclusion there was no association between VOD and risk factors or inherited hypercoagulable defects except methotrexate. Methotrexate prophylaxis for graft-versus-host disease seemed to decrease VOD incidence. Although no correlation found between cytokines and sEPCR in this study, TNF-a, IL-6 ve IL-8 and sEPCR levels should be measured at 5-7 days intervals before and after stem cell transplantation and results should be related with complications to understand if they are predictive marker or not.