Kronik idiopatik ürtikerli olgularda HLA klas II subgruplarının değerlendirilmesi
Evaluation of HLA class II subgroups in patients with chronic idiopathic urticaria
- Tez No: 164960
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE BOYVAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Genetik yatkınlık. HLA Klas II antijenleri, kronik idiopatik ürtiker. otolog serum deri testi, otoimmünile 33, Genetic predisposition, HLA Class II antigens, chronic idiopathic urticaria, autologous serum skin test, autoimmunity M
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
ÖZET Kronik İdiyopatik Ürtikerli Olgularda HLA Klas II Subgruplarının Değerlendirilmesi Amaç: Kronik idiopatik ürlikerli olguların %30'unda etyopatogenezden mast hücreleri ve bazofillcrin yüzeyindeki FceRI veya IgE'ye karşı gelişen otoantikorlar sorumlu tutulmaktadır. Kronik idiopatik ürtikerdc otoimmünitenin gelişimine neden olan faktörler ise bilinmemektedir. Genetik faktörlerin otoimmünilede rol oynadığı bilinmektedir ve HLA alellcrinin birçok otoimmün hastalık ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Çalışmamızda kronik idiopatik ürlikerli olgularda HLA klas 11 antijenlerinin sıklığının araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 80 kronik idiopatik ürtikcrli olgu ve 100 renal transplant donöründen oluşan kontrol grubunda HLA antijenlerinin sıklığı değerlendirilmiştir. Olgu grubu otolog serum deri testi (OSDT) uygulanarak alt gruplara ayrılmış ve otolog serum deri testi pozitif ve negatif olan kronik idiopatik ürtiker olgularında ve kontrol grubunda moleküler analiz yöntemiyle (Olerup SSP DQ-DR Combi tray. Genovision, Viyana. Avusturya) HLA klas II antijenlerinin tiplendirilmesi yapılmıştır. Bulgular: OSDT kronik idiopatik ürtikerli olguların %57,5'inde pozitif bulunmuştur. Kronik idiopatik ürtikerli olgularda kontrol grubu ile karşılaştırıldığında HI.A-DR4 ve HLA-DQ8 antijenlerinin sıklığı anlamlı derecede yüksek bulunurken. HLA-DR7 ve HLA-DQ9 antijenlerinin sıklığı anlamlı derecede düşük bulunmuştur. OSDT pozitif ve negatif olan olgu gruplarında ve kontrol grubunda HLA antijenlerinin sıklığı karşılaştırıldığında; HLA-DR4 ve HLA-DQ8 antijenleri ile OSDT pozitif olan kronik idiopatik ürtiker grubu arasında pozitif korelasyon tespit edilmiştir. OSDT negatif olan olgu grubunda ise HLA-DRlve HI.A-DR7 antijenleri ile negatif korelasyon saptanmıştır. Sonuç: OSDT pozitif olan kronik idiopatik ürtikerli olgularda HLA-DR4 ve DQ8 ile anlamlı ilişki olduğunun gösterilmesi. OSDT negatif olan kronik idiopatik ürtikerli olgularda ise ULA DR4 ve DQ8 antijenlerinin kontrol grubundan anlamlı farklılık göstermemesi kronik idiopatik ürtikerin heterojen bir hastalık olduğunu göstermektedir ve hastaların bir kısmında patogenezden otoimmün mekanizmaların sorumlu olduğu fikrini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Evaluation of HLA Class II Subgroups in Patients with Chronic Idiopathic Urticaria Objective: In approximately 30% of patients with chronic idiopathic urticaria, autoantibodies against FckRI or IgE on the surfaces of basophiles and mast cells are shown to play a role in the etiopathogenesis of the disease. However factors leading to autoimmunity in patients with chronic idiopathic urticaria are unknown. Genetic factors are known to play a part in the pathogenesis of autoimmunity and several autoimmune diseases have been shown to be associated with class II genes of the HLA region. In our study, we aimed to investigate HI.A class II antigens in patients with chronic idiopathic urticaria. Subjects and Methods: This study was carried out on 80 patients with chronic idiopathic urticaria. The control group comprising 100 subjects was drawn from a panel of renal transplant donors. Autologous serum skin test (ASST) was performed to all patients with chronic idiopathic urticaria and the patients were classified according to the result of the ASST. The frequency of HLA class II antigens was evaluated by moleculer analyze method (Olerup SSP DQ-DR Combi tray, Genovision. Vienna, Austria) in ASST positive and negative patients with chronic idiopathic urticaria and in control subjects. Results: ASST was positive in 57.5 % of patients with chronic idiopathic urticaria.. The frequency of HLA-DR4 and HLA-DQ8 antigens were significantly increased in patients with chronic idiopathic urticaria compared with the control subjects. HLA-DR7 and HLA-DQ9 antigens were significantly less frequently associated with chronic idiopathic urticaria. HLA typing on patient subsets, classified by the patients' responses to ASST. revealed a significantly increased frequency of HLA DR4 and HLA DQ8 antigens in patients with a positive ASST compared with the controls. Patients with a negative ASST showed a similar frequency of HLA- DR4 and HLA-DQ8 compared with that of controls. HLA-DR1 and IILA-DR7 were significantly decreased in patients with a negative ASST compared with the control group. Conclusion: In our study HLA DR4 and HLA DQ8 were found to be significantly associated with ASST positive chronic idiopathic urticaria patients. On the other hand, patients with a negative ASST showed similar frequencies of HLA- DR4 and IILA-DQ8 compared with that of controls. Our results indicate that chronic idiopathic urticaria is a heterogeneous disease and support the opinion that chronic idiopathic urticaria is caused by autoimmune mechanisms in some of the patients.