Gasrointestinal yakınmalı hastalarda helicobacter pylori tanı yöntemlerinin karşılaştırılması
- Tez No: 164972
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. PINAR ÇIRAGİL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Helicobacter pylori, tanı testleri vıı, Helicobacter pylori, detection methods. vm
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı; üst gastrointestinal sistem yakınmalı hastalarda Helicobacter pylori sıklığını araştırmak ve invaziv tanı metotlarından üreaz ve kültür yöntemi ile non- invaziv tanı metotları olan, serumda Helicobacter pylori antikorları ve dışkıda Helicobacter pylori antijeni aranması yöntemlerinin güvenilirliklerini karşılaştırmaktır. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Gastroenteroloji polikliniğine başvuran, dispeptik yakınmalı ve son iki ay içerisinde H2 reseptör blokeri, proton pompa inhibitörü, bizmut bileşikleri ve Helicobacter pylorfye etkili herhangi bir antibiyotik ilaç kullanmamış 50 hasta bu çalışmaya alındı. Hastaların 1 6'sı erkek, 34'ü kadın olup; yaşları 20-67 arasında değişmekteydi. Hastaların mide antrumundan alman biyopsi iki biyopsi örneğinden birisi Helicobacter pylori kültürü, diğeri ise üreaz testi için kullanıldı. Kültür için Brain Heart Infusion Agar'a Helicobacter pylori selektif suplement ve %7 insan kam eklenmiş besiyeri kullanıldı. Üreaz testi için jelöz üre besiyeri kullanıldı. Kültür ekim plakları sağlanan mikroaerofil ortamda 37°C'de 3-7 gün inkübasyona bırakıldı. -20°C'de saklanmış hasta serum örneklerinde, Helicobacter pylori IgG ve Helicobacter pylori IgA antikorları; ELISA yöntemi (Anü-Helicobacter pylori ELI S A IgG ve IgA EUROIMMUN AG, Lübeck Deutschland) ile araştırıldı. -80°C'de derecede saklanmış dışkı örneklerinden; hem kaset (ImmunoCard STAT HpSA Meridian Bioscience Inc. Cincinnati, USA) hem de ELISA (EIA, Connex GmbH, Martinsried, Germany) yöntemiyle Helicobacter pylori antijenleri araştırıldı. Kültür sonucu Helicobacter pylori pozitif olanlar; kültür sonucu negatif fakat üreaz pozitif ve diğer non-invaziv testlerden en az ikisi pozitif olan hastalar Helicobacter pylori enfeksiyonu pozitif olarak kabul edildi. Çalışmamızda 22 hastada Helicobacter pylori enfeksiyonu pozitif bulundu. 50 olguluk çalışma grubumuzda kültürde 1 1, üreaz testinde 33, dışkı kaset antijen testinde 37, dışkı ELISA antijen testinde 41 vakada Helicobacter pylori pozitifliği saptanırken, serumda Helicobacter pylori IgG ve Helicobacter pylori IgA antikoru sırasıyla 23 ve 6 vakada pozitif bulundu. VIHelicobacter pylori tanısında kullanılan invaziv ve non-invaziv tanı testlerin birbirlerine karşı avantaj ve dezavantajları olmakla birlikte, özellikle HpSA kaset ve ELISA dışkı antijen testlerinin daha ucuz, kolay uygulanabilir ve hızlı testler olması nedeniyle bu testlerin Helicobacter pylori tanısında ve tedavi takibinde kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of this study was to determine the prevelance of Helicobacter pylori in patients who have complaints that can be attributed to upper gastrointestinal tract symptoms and to compare the accuracy of invasive methods including urease and culture with non-invasive methods including serology and stool antigen tests. Fifty patients (16 men, 34 women), who had admitted to Gastroenterology Clinic of Sutcu Imam University, with an age range from 20 to 67 year, complaining with dyspepsia were included in the study. The patients receiving H2 reseptör antagonists, proton pump inhibitors, bismuth compounds and antibiotic therapy against Helicobacter pylori within the preceding two months were excluded from the study. Two samples were collected from the gastric antrum during biopsy. One of them was used for Helicobacter pylori culture, the other was used for the urease test. Brain Heart Infusion Agar supplemented with Helicobacter pylori selective supplement and %7 human blood was used for culture. Jelose urea agar was used for the urease test. Plates were incubated at 37 °C in microaerophilic conditions for 3 to 7 days. Serum samples of patients were stored at -20 °C until studied. Helicobacter pylori IgG and Helicobacter pylori IgA antibodies were investigated by ELISA. Helicobacter pylori antigens were investigated by both ELISA (EIA, Connex GmbH, Martinsried Germany) and card test (HpSA Meridian Bioscience Inc. Cincinnati, USA) methods in stool specimens which were stored at -80 °C. Helicobacter pylori positive cultures only, Helicobacter pylori cultures negative and urease positive samples and at least two non-invasive test positive samples were accepted Helicobacter pylori positive. We found 22 patients were positive for Helicobacter pylori in our study. Of the 50 patients, eleven of them were positive only with culture, 33 were positive with urease test, 37 were positive with card test and 41 were positive with ELISA stool antigen test. Twenty-three and 6 were positive for Helicobacter pylori IgG and IgA respectively. Methods for diagnosing Helicobacter pylori have advantages and disadvantages to each other. However non-invazive tests such as HpSA, ELISA stool antigen test were more easy to apply, rapid and cheap tests. So we thought that these test may be used and reliable for diagnosis and following the therapy of Helicobacter pylori patients.