Yenidoğan döneminde serum kreatin fosfokinaz enzim düzeyleri
- Tez No: 164973
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HAMZA KARABİBER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: yenidoğan, CKMB vı, newborn, CKMB. Vlll
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Amaç: Yenidoğanda perinatal asfiksi, kas hipoksisi veya travması, myopati, fazla kas aktivitesi ve myokard iskemisi gibi çeşitli patolojik durumlarda doku hasarının bir göstergesi olarak CK ve izoenzim düzeyleri serumda artar. Ancak, çocuk sağlığı ve hastalıkları alanında giderek artan oranda kullanılan bu enzimin normal değerleri ile ilgili standartlaşmış değerler bulunmakla beraber bu değerleri etkileyebilecek faktörlerin genellikle göz ardı edildiğim gözledik. Normal değerlerin verildiği kitaplarda cinsiyete göre, pediatri pratiğinde bir rutin olan K vitamini uygulamasının CK düzeyi üzerine etkisine göre değerlerin değişip değişmeyeceği dikkate alınmamaktadır. Bu amaçla doğum şekli, doğum haftası, intramüsküler enjeksiyon yapılma durumları göz önüne alınarak sağlıklı yenidoğanların CK düzeyleri belirlenerek normal değerlerin oluşturulmasına alt yapı hazırlanmaya çalışıldı. Gereç ve yöntem: Çalışmaya prenatal dönemlerinde normal gebelik geçiren annelerin sağlıklı yenidoğan bebekleri dahil edildi. Bu 160 olgunun % 47.5 (76 olgu) kız, %52.5 (84 olgu) erkek idi. NVY veya sezeryan ile prematüreler ve miadında doğan yenidoğanların hepsinden 1 cc kord kanı alındı. Ardından birinci gruba K vitamini 1 mg intramüsküler olarak uygulandı. CK düzeylerinin doğumdan sonraki dönemde oluşabilecek farklılıklarım belirlemek amacı ile kan örnekleri kord kam, doğumun 24.saati ve 72. saatinde alındı. İkinci gruba ise K vitamini oral olarak verilerek CK ve izoenzimleri çalışıldı. Bulgular: Doğum şekline göre C/S ve NVY ile doğmuş olgularda yapılan Mann Whitney U testine göre CK ve CKMB izoenzim düzeylerinin cinsiyetlere göre dağılımında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamadı (p>0.05). Doğum haftasına göre miad veya prematür doğan yenidoğanlarda yapılan Mann Whitney U testine göre CK ve CKMB izoenzim düzeylerinin cinsiyetlere göre dağılımında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamadı (p>0.05). Doğum şekline göre normal vajinal yolla doğan olgularla C/S ile doğan olguların CK ve izoenzimleri Mann-Whitney U Testi kullanılarak yapılan karşılaştırmasında, C/S ile doğanlarda kord kanı CKMB değerlerinin daha yüksek olması dışında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı (p>0.05).Doğum haftasına göre prematür ve miadında doğan olgularda Matın- Whitney U Testi kullanılarak yapılan karşılaştırmada ise 24. sa CK ve 24. sa CKMB değerleri dışında CK ve izoenzim değerleri arasında bir farklılık saptanmadı (p>0.05). Doğum haftasına göre prematüre olup NVY ile doğan olguların CK ve CKMB izoenzim düzeylerinin K vitamin uygulama yöntemine göre dağılımında Mann Whitney U testi uygulandı. K vitamini uygulama yöntemine göre 24. sa ve 72.sa CK düzeyleri dışında istatistiksel olarak anlamlı farklılık görülmedi (p>0.05). Doğum haftasına göre prematüre olup C/S ile doğan olguların CK ve CKMB izoenzim düzeylerinin K vitamin uygulama yöntemine göre dağılımında Mann Whitney U testi uygulandı. K vitamini uygulama yöntemine göre 72. sa CKMB düzeyleri dışında istatistiksel olarak anlamlı farklılık görülmedi (p>0.05). Doğum haftasına göre miad olup normal vajinal yolla doğan olguların CK ve CKMB izoenzim düzeylerinin K vitamin uygulama yöntemine göre dağılımında Mann Whitney U testi uygulandı. K vitamini uygulama yöntemine göre 24.sa CKMB düzeyleri dışında istatistiksel olarak anlamlı farklılık görülmedi (p>0.05). Doğum haftasına göre miad olup C/S ile doğan olguların CK ve CKMB izoenzim düzeylerinin K vitamin uygulama yöntemine göre dağılımında Mann Whitney U testi uygulandı. K vitamini uygulama yöntemine göre 24.sa ve 72. sa CKMB düzeyleri dışında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. (p>0.05). Sonuç: Yaptığımız çalışmada; CK ve izoenzimlerinin cinsiyet, doğum haftası ve doğum şekline göre farklılık göstermediği bulundu. Kas travması olarak kullanılan K vitamini uygulama biçiminin ise, CK ve izoenzimleri üzerine kas travması olarak tek olmadığı ve sonucu etkileyecek pek çok çevresel faktörün olduğu bu çalışmamızda gösterildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: Creatine kinase and its isoenzyme activities rise in the serum of the neonate in response to various pathological states, such as perinatal asphyxia, muscle hypxia or trauma, myopathy, severe exertion and myocardial ischemia. Recently, CK and isoenzymes are frequantly used in pediatry. However; factors such as sex, injection of K vitamin etc. Which affect the normal serum leves of this enzymes are neglected. For this aim; by consideration of CK and its isoenzymes levels of healty newborn we tried to find normal serum levels of CK and its isoenzymes. Material and methods: We studied healty newborns of mothers whome had been having normal pregnancy in their prenatal interval of one hundered sixty cases 47.5 percent was female and 52.5 percent was male. 1 ml of cord blood was drawn from each neonate. Than, 1 mg K vitamin is injected to first group. By consideration of factors which affect the CK levels oafter postpartum blood samples were drawn from cord, postpartum 24th, 72nd hour. On the other nand K vitamin is orally given to the second group and CK and its isoenzymes were studied. Results: In serum levels of CK and its isoenzymes found in newborns delivered vaginally or by cesarean section Mann Whitney Test was performed. But CK and its isoenzymes levels were not significantly correlated between both genders (p>0.05). In serum levels of CK and its isoenzymes found in mature and premature newborns Mann Whitney Test was performed. But CK and its isoenzymes levels were not significantly correlated between both genders (p>0.05). Serum levels of CK and its isoenzymes found in newborns delivered vaginally or by cesarean section were compered with Mann Whitney Test. Levels of cord blood CKMB of newborn by cesarean section were higher. There were not significant differance among the others. Serum levels of CK and its isoenzymes found in mature and premature newborns were compered with Mann Whitney Test. CK and CKMB levels of 24th hour blood simple were higher. There were not significant differance among the others (p>0.05). VllIn serum levels of CK and its isoenzymes found in application of injection or orally given K vitamin in newborn delivered vaginally and premature Mann Whitney Test was performed. Thus CK levels of 24th and 72nd hour blood simple were higher. There were not significant differance among the others (p>0.05). In serum levels of CK and its isoenzymes found in application of injection or orally given K vitamin in newborn cesarean section and premature Mann Whitney Test was performed. Thus CKMB levels of 72nd hour blood simple were higher. There were not significant differance among the others (p>0.05). In serum levels of CK and its isoenzymes found in application of injection or orally given K vitamin in newborn delivered vaginally and mature Mann Whitney Test was performed. Thus CKMB levels of 24th hour blood simple were higher. There were not significant differance among the others (p>0.05). In serum levels of CK and its isoenzymes found in application of injection or orally given K vitamin in newborn cesarean section and mature Mann Whitney Test was performed. Thus CKMB levels of 24th and 72nd hour blood simple were higher. There were not significant differance among the others (p>0.05). Conclusion: In this syudy we have investigated that there were not any differance between levels of CK and its isoenzymes from the view point of gender, maturity, mode of delivery. It was also investigated that K vitamin is not the only reason to the muscle trauma but it may depend on various external factors.