Major depresyon hastalarındaki kolesterol düzeylerinin sağlıklı kontrollerle karşılaştırılması
- Tez No: 164971
- Danışmanlar: PROF.DR. FATİH KARAASLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Depresyon, HDL, LDL, Kolesterol. vı
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET Amaç: Depresyon ve Kolesterol arsındaki ilişkiyi araştıran çok sayıda çalışma vardır.Bu araştırmalarda elde edilen bulgular çelişkilidir.Bizde bu çalışmamızda bu ilişkiyi değişik yönleriyle araştırabilmek amacıyla polikliniğimize başvuran ve herhangi bir anti-depresan - ilaçla tedavi görmemiş olan depresif hastalarda,kan kolesterol düzeylerini(Total Kolesterol,HDL,LDLve Trigliserit(TG)) ölçmek, ve bu düzeyleri depresyonu olmayan normal kişilerdeki kolesterol düzeyleri ile karşılaştırmak ve depresif hastalarda antidepresan tedavi öncesinde ve sonrasında kolesterol düzeyleri ile depresyon ve anksiyete dereceleri arasında bir ilişki olup olmadığını saptamak ve ayrıca antidepresan tedavi ile kolesterol düzeylerinde bir değişiklik olup olmayacağını belirlemek istedik. Gereç ve Yöntem: 1 Psikiyatri polikliniğine başvuran ve daha önce antidepresan ilaçla tedavi edilmemiş 89 depresyon hastası ve depresyonu olmayan 23 sağlıklı kontroller çalışmaya dahil edildi.Depresyon hastalarında depresif (Hamilton Depresyon Skalası)semptomların ve anksiyete(Hamilton Anksiyete Skalası) semptomlarının düzeyleri ve kan kolesterol düzeyleri(Total kolesterol,HDL,LDL,TG) tedavi öncesinde ve tedavinin başlangıcından 3 ay sonra ölçüldü.Hasat grubu,iştah ve uyku açısından Tipik ve Atipik alt gruplar halinde de değerlendirmeye alındı. Bulgular: Depresif hasta grubu ile kontrol grubu arasında tedavi öncesinde kan TG düzeyleri kontrol grubu değerlerinden yüksekti (p:0,009),ama diğer kolesterol düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu.Aynca depresif hastalarda,tedavi öncesi ve sonrası kolesterol düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu.Hasta grubunda tedavi öncesinde.hamilton depresyon skorları ile LDL ve Total kolesterol skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon vardı(Total kolesterol için;kk:0,296, p:0,012 ve LDL için;kk:0,295,p:0,06).Hasta grubunda tedavi sonrasında ise hamilton depresyon skorları ile sadece LDL düzeyleri arasında anlamlı korelasyon vardı(kk:0;356,p:0,026). Antidepresantedavi ile kolesterol düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir değişme gözlemlenmedi. Yalnız depresyonları tipik olan hastalarda tedavi öncesi ve sonrası arasında LDL ve Total Kolesterol açısından istatistiksel bir fark vardı.(LDL için (p0,005 ve Total Kolesterol için p:0,020). Sonuç: Depresif hasta grubu ile sağlıklı kontroller arasında TG düzeyi açısından bir fark vardı.Bu fark HDL,LDL ve Total Kolesterol bakımından bulunamadı.Yalnız,depresyonu tipik olan hastalarda tedavi sonrası LDL ve Total kolesterol düzeylerinde bir yükselme vardı.Bizim çalışmamızın sonuçlan depresyon hastalarında düşük kolesterol düzeylerinin bildirildiği önceki çalışmaları desteklememektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective:The aim of this study was to determine the blood levels of cholesterols of 89 outpatient with Major Depressive Disorders(MDD), to compare these levels with the cholesterol 1 evels o f 2 3 healtly c ontrols w ith n o M ajor D epressive D isorders,to i nvestigate any relationship between cholesterol levels and Hamilton Depression scores and Hamilton anxiety s cores b efore t he t ime oft reatment a nd a 1 1 he t hird m ount o f t he t reatment,and t o determine any changes of cholesterol levels with treatment. Materials and Methods: We studied 89 outpatients with MDD, which has not taken any anti depressant drugs and 23 healtly cntrols with no MDD.Depression nad anxiety levels were determined by means of Hamilton Depression scales(HMDS) and Hamilton Anxiety scales(HMAS) at the times of before and after the third mounth of the treatment, and to determine the cholesterol levels fasting blood samples was taken from the patients at the time of before and third mounth of the t reatmentThe patients which has any co-morbid, non - psychiatric chronic disease like hipercholesterolemia,hipertension and anothers were excluted from the study. Resuts:There was a statistical significant difference only for Trigliserite(TG) levels between patient and control groups(p:0,009).İn addition,there was no any stasistical significant difference between the groups of patients with before and after the treatment.There was a statistical significant correlations between HMDS scores and total and LDL cholesterol levels at the time of before the treatment(for total cholesterol kk:0,296, p:0012 and for LDL kk:0,295,p:0,06)).,and the correlation between LDL and HMDS scores was not changed at the time of after the third mounth of the treatment(kk:0,356,p:0,026).We have not observed any statistical significant changes at the cholesterol levels between before and after the treatment.But.there was a statistical significant differences for Total and LDL cholesterol levels b etween the groups o f p atients which has charecterized t ipically depressed p atients Vllwith before and after the treatment(for LDL p was 0,005 and for total cholesterol p was 0,020). ConcIusion:İn the present prospective clinical study,there was no association between MDD and low serum cholesterol levels.İn this study we have not find low cholesterol levels in the patients with MDD. KeyWords:Depression,LDL,HDL,TG,Cholesterol. vm