Denerve bir kasın duyusal sinir aracılığıyla motor reinervasyonu: Sıçan gluteus maksimus kasında deneysel çalışma
Motor reinnervation of a denervated muscle by using a sensory nerve: An experimental study on gluteus maximus muscle of the rat
  1. Tez No: 165059
  2. Yazar: ERHAN SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AYCAN KAYIKÇIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: reinnervation, neurotization, motor nerve-sensorial nerve coaptation
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET Sönmez E., Dener/e Bir Kasın Duyusal Sinir Aracılığıyla Motor Reinervasyonu : Sıçan Gluteus Maksimus Kasında Deneysel Çalışma, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Uzmanlık Tezi. Ankara 2005. Motor sinir yaralanmaları sonucu oluşmuş kas paralizileri günümüzde sıklıkla rastlanılan ve üzerinde hala çalışmaların devam ettiği bir konudur. Sinir onarımları primer olabileceği gibi, bunun uygun yada mümkün olmadığı durumlarda sekonder sinir onarımı, sinir greftleri, sinir konduitleri, sinir allogreftleri,“split”sinir transferi, nörotizasyon, ve“intact nerve bridge”gibi tekniklerle de gerçekleştirilmektedir. Bu çalışmanın amacı, yeni bir kas reinervasyon tekniği geliştirmekti. Bunun için geliştirilen yöntemde, denerve bir kas cilt altına, duyusal bir sinirin trasesi üzerine yerleştirilerek, bu sinir aracılığıyla tekrar motor aktivasyonunun mümkün olup olmayacağı araştırıldı. Kas reinervasyonu için gluteus maksimus kasının, alıcı duyusal sinir olarak da lateral femoral kütanöz sinirin (LFKS) uygun olduğu düşünüldü. Çalışmada üç grup oluşturuldu. Birinci grupta gluteus maksimus kası pediküllü olarak ve denerve edilmeden LFKS trasesi üzerindeki fibroadipoz dokuya yerleştirildi. İkinci grupta gluteus maksimus kası motor siniri kesilip aynı fibroadipoz dokuya yerleştirildi. Deney grubu olan üçüncü grupta ise gluteus maksimus kası motor siniri kasa giriş yerinden, LFKS ise proksimalden kesildi ve bu iki sinir koapte edildi. Koaptasyon sonrasında gluteus maksimus kası LFKS trasesindeki fibroadipoz dokuya yerleştirildi. Doksan günlük bekleme periyodu sonrasında bu üç grup reinervasyon açısından histoloji ve elektromyografi yardımı ile karşılaştırıldı. Deney sonunda elde edilen histolojik ve elektromyografik bulgular, tanımlanılan teknik ile denerve kasın reinervasyonunun gerçekleştiği yönünde oldu. Bu çalışmada yeni bir flep prefabrikasyon modeli araştırıldı. Bu flep prefabrikasyonunda denerve bir kasın, duyusal sinirler vasıtasıyla motor reinervasyonu amaçlandı. Çalışmanın sonunda elde edilen bulgularla, bu şekilde bir kasın motor reinervasyonunun mümkün olduğu sonucuna varıldı. Anahtar sözcükler; reinervasyon, nörotizasyon, motor sinir - duyusal sinir koaptasyonu iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Sönmez E., Motor reinnervation of a denervated muscle by using a sensory nerve: An experimental study on gluteus maximus muscle of the rat. Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Plastic and Reconstructive Surgery, Ankara 2005 Motor nerve injury caused by muscle paralysis is a frequently encountered problem of today, still a major topic addressed by many studies. In cases where primary nerve repair fails to be appropriate or proves impossible, other techniques could be utilized, such as secondary nerve repair, nerve grafts, nerve conduits, nerve allografts, split nerve transfer, neurotization and intact nerve bridge. The purpose of this study is to develop a new muscle reinnervation technique by means of using a sensorial nerve. This technique includes placement of a denervated muscle on the tract of a sensorial nerve, in an effort to observe whether motor reinnervation is possible via this nerve. We decided to use the rat gluteus maximus for muscle reinnervation and lateral femoral cutaneous nerve (LFCN) as the recipient sensorial nerve. Three groups were formed in the muscle reinnervation part of the study. Gluteus maximus muscle was placed with its intact pedicle, into the fibroadipose tissue that is located on the tract of LFCN in the first group. Same muscle, after its motor nerve of was cut out, was placed into exactly the same fibroadipose tissue, in the second group. The motor nerve of the gluteus maximus muscle was cut out just prior to entering the muscle mass, while the LFCN was cut out approximately 1 cm prior to entering the fibroadipose tissue in the third group, which was the experimental group. These two nerves were coaptated afterwards and the gluteus maximus muscle was placed into the same fibroadipose tissue following the coaptation. After an elapsed waiting period of 90 days, muscle reinnervations of the three groups were compared in the light of histological and electromyographical findings. At the end of this study, it was concluded that muscle motor reinnervation occurred in the experimental group. This study explored the feasibility of a new flap prefabrication method which aims at motor reinnervation of a denervated muscle by means of a sensorial nerve. As a result of this exploration, we observed and concluded that this type of reinnervation was well possible.