Konjenital adrenal hiperplazi hastalarında en yaygın mutasyonların (656G2, I172N, V281L, Q318X, R356V) görülme sıklığı
Seeing freqency of most common mutation (656G2, I172N, V281L, Q318X, R356V) in congenital adrenal hiperplazia patients
  1. Tez No: 165080
  2. Yazar: RECEP ERÖZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUNİS DÜNDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: CAH, 21-OHD, CYP21, CYP21P, CAH, 21-OHD, CYP21, CYP21P
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
IV KONJENİTAL ADRENAL HİPERPLAZİ HASTALARINDA EN YAYGIN MUTASYONLARIN (656G2, 1172N, V281L, Q318X, R356V) GÖRÜLME SIKLIĞI ÖZET Konjenital Adrenal Hiperplazi (CAH), adrenal bezlerdeki kolesterolden kortizol sentezlemek için gerekli olan enzimatik adımlarda oluşmuş olan kalıtsal bir rahatsızlıktır. Bu hastalığın çoğunluğu, 21-Hidroksilaz (21-OHD) enzimi eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Bloklanmış enzimatik basamak nedeniyle, kortizol prekürsörleri fazla miktarda artar ve adrenal korteksin hiperplazisine neden olur. Bu fazla prekürsörler aynı zamanda, dişi fetüsün uterus içi virilizasyonuna yol açan androjenlere dönüştürülür. Yeni doğmuş erkek fetuslar normal genital organlara sahiptirler. Bu hastalık klinik olarak; Klasik Basit Virilizan, Klasik Tuz Kaybı ve Klasik Olmayan olarak üç klinik gruba ayrılabilir. İnsan genomunda 21-Hidroksilazı kodlayan gen, insan lenfosit antijen kompleksinde (32), 6. kromozomun kısa kolunda (33) yerleşir. CYP21 olarak isimlendirilen bu gen yaklaşık olarak 3,4 kb uzunluğundadır ve 10 ekzon içerir. Bu gen aynı zamanda CYP21P olarak isimlendirilen bir psödogene sahiptir. Her biri 10 ekzon içeren CYP21 ve CYP21P ekzonlarda %98, intronlarda ise %96 sekans homolojisi paylaşır (38,39). 21-OHD'ye neden olan CYP21 geninde şu ana kadar 50'nin üzerinde mutasyon belirlenmiştir (tablo 1). Bu kadar çok sayıda mutasyonun olmasının nedeni 2 gen arasındaki homolog olmayan krossingoverlardan dolayıdır. 21-OHD'nin teşhisi için; PCR, Southern Blotting, sekans analizi gibi moleküler yöntemler ve biyokimyasal metodlar kullanılır. Bu çalışma, Konjenital Adrenal Hiperplazi ön tanısıyla gelen hastalardaki 21-OHD'yi belirlemek için DNA dizi analizi ile hastaların genotip tayinlerini içermektedir. Bu çalışmada, 21 hidroksilaz enzimini kodlayan gen üç bölgeye ayrıldı ve her bir bölgenin ayrı ayrı dizi analizi yapıldı. Sonuç olarak en fazla mutasyonu sırasıyla ikinci, birinci ve üçüncü bölgede tespit edildi.
Özet (Çeviri)
V SEEING FREQENCY OF MOST COMMAN MUTATION (656G2, 1172N, V281L, Q318X, R356V) IN CONGENITAL ADRENAL HİPERPLAZİA PATIENTS ABSTRACT Congenital Adrenal Hyperplasia (CAH) is a heriditary disease which is necessary for synthesis Cortisol from cholesterol in adrenal glands. The most of this disease is caused 21- hydroxylase deficiency (21-OHD). Because of blocked enzyme step, Cortisol precursors increases and causes hyperplasia of adrenal cortex. This increased precursors are converted to androgens causes in utero virilization of female fetus. New bora male fetuses have normal genitalia. This disease clinically can divide three group as Classic Simple Virilizing, Classic Salt Wasting and Non-Classic. This gene coding 21 -hydroxylase in human genome, settle down in human lymphocyte antigen complex (32) on short arm of chromosome 6 (33). This gene called CYP21 is about 3,4 kb and include 10 exon. This gene has pseudogene called CYP21P, too. Each of them include 10 exon, CYP21 and CYP21P, share sequencing homology 98% in exons and 96 % in introns (38,39). Over of 50 mutation had been detected in CYP21 gene causes 21-OHD till this time (table 1). The causes of this higher mutation is because of non homolog crossingover between two gene. For 21-OHD diagnosis, moleculer methods such as PCR, Southern Blotting, sequence analyse and biochemical methods is used. This study include patients who comes CAH perediagnosis genotyping detection with DNA sequencing analyse to detect 21-OHD. İn this study, the gene coding 21 -hydroxylase was divided three parts and maked sequence analyse of each parts. As a result, the most mutation was detected in second,first and third part, respectively.