Miyofasiyal ağrı sendromunda lidokalin enjeksiyonu ve lidokalin iyontoforezi tedavi etkinliklerinin değerlendirilmesi
The evaluation of therapeutic efficacies of lidocaine injection and lidocaine lontophoresis in myofascial pain syndrome
- Tez No: 165170
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ARAL HAKGÜDER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Miyofasiyal ağrı sendromu, lidokain, lokal enjeksiyon, iyontoforez 73, Myofascial pain syndrome, lidocaine, local injection, iontophoresis 75
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Miyofasiyal ağrı sendromu kas ve/veya fasyalarda tetik nokta ve gergin bantların varlığı ve bu noktaların uyarılması ile, yansıyan ağrı, duyusal değişiklikler ve lokal seyirme yanıtının gelişmesi ile karakterizedir. Lokal anestezik içeren tetik nokta enjeksiyonu uygulamaları ile birlikte kasın aktif olarak gerilmesi tedavi protokolü içinde yer almaktadır,İyontoforez, doğru akım aracılığı ile ciltten lokal olarak iyon transferinin yapıldığı bir tedavi yöntemidir. Lokal anestezik bir madde olan lidokain, iyontoforez yöntemi ile vücuda verilebilmektedir. Çalışmamızda miyofasiyal ağrı sendromlu hastalarda tetik noktalara uygulanan lidokain enjeksiyonu ile lidokain iyontoforezi tedavilerinin etkinliklerini değerlendirdik. Bu amaçla 75 hasta çalışmaya almdı ve 3 gruba ayrıldı. İlk gruptaki hastalara lidokain enjeksiyonu yapıldı; 2.ve 3. gruptaki hastalara lidokain veya serum fizyolojik iyontoforezi çift kör olarak 5 seans uygulandı. Her 3 gruba da tutulan kaslara özel germe egzersizlerinden oluşan ev programı verildi. Serum fizyolojik iyontoforezi uygulanan 3. grup kontrol grubu olarak almdı. Tüm hastalar tedavi öncesinde, 1. günde, 5. günde ve 20. günde VAS, 5 nokta skalası, servikal lateral fleksiyon derecesi, tragus-akromion mesafesi ve algometre ölçümleri ile değerlendirildi. Birinci günde lidokain enjeksiyonu lehine anlamlı bir tedavi yanıtı tespit edildi (VAS p=0.000, 5 nokta skalası p=0.000, algometre p=0.000). İyontoforez grupları arasında anlamlı fark yoktu. Beşinci günde ise lidokain enjeksiyonu ile lidokain iyontoforezi tedavi değerleri arasında anlamlı fark bulunmadığı ve kontrol grubundaki düzelmenin bu iki gruptan anlamlı olarak daha az olduğu tespit edildi (VAS p=0.001, 5 nokta skalası p=0.020, algometre p=0.002). Yirminci günde yapılan değerlendirmelerde de 5. gün ile benzer sonuçlar elde 72edildi. Gruplar arasında servikal lateral fleksiyon derecesi ve tragus-akromion mesafelerinde, değerlendirme yapılan günlerin hiçbirinde anlamlı fark saptanmadı. Sonuç olarak, miyofasiyal ağrı sendromu tedavisinde lidokain enjeksiyonu ile, 5 seans olarak uygulanan lidokain iyontoforezi tedavi sonuçlan birbirine eşdeğerdir. İyontoforez yöntemini yan etki ve doku hasarının az olması, noninvaziv ve ağrısız olması, kolay uygulanabilmesi, uygulama süresinin kısa olması ve sistemik etkilerden büyük ölçüde kaçınılması nedeniyle alternatif bir tedavi olarak önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
THE EVALUATION OF THERAPEUTIC EFFICACIES OF LIDOCAINE INJECTION AND LIDOCAINE IONTOPHORESIS IN MYOFASCIAL PAIN SYNDROME SUMMARY Myofascial pain syndrome is characterized with the presence of trigger points and taut bands in muscles and/or fasciae and also with refering pain, sensitive alterations and local twitch response developed by the irritation of these points. Local anesthetic injection to trigger point and active muscle stretching are included in treatment protocol. Iontophoresis is a treatment modality in which local ion transfer through skin is provided by means of direct galvanic current. Lidocaine, an anesthetic agent can be administered into the body by iontophoresis modality. In our study, we evaluated the clinical efficacies of lidocaine injection and lidocaine iontophoresis on trigger points of patients with myofascial pain syndrome. Seventy-five patients were taken into study and divided into equal three groups. Lidocaine injection was performed in the first group. In the 2nd and 3rd groups, lidocaine or serum physiologic iontophoresis was administrated as double-blind manner for 5 sessions. Home exercise program including stretching exercises, specific for the involved muscles, were given to the patients in all groups. Third group which had serum physiologic iontophoresis was accepted as control group. All patients were evaluated with the parameters including visual pain scale, 5 points scale, cervical lateral flexion angle, tragus-acromion distance and algometric 74measurements before treatment, on the 1st day, 5th day and 20th day from the beginning of treatment. A significant treatment response in evaluation parameters was found in favor of lidocaine injection group (VAS p=0,000, 5 points scale p=0,000, algometry p=0,000). There was not a significant difference between the iontophoresis groups. On the 5th day there was not significant difference between the treatment responses of lidocaine injection and lidocaine iontophoresis groups; moreover the improvement in control group was significantly lower than these two groups (VAS p=0,001, 5 points scale p=0,020, algometry p=0,002). On 20th day evaluation, we found similar results as on the 5th day. In the measurements of cervical lateral flexion angle and tragus-acromion distance no significant difference was found between the groups on all of the evaluation days. Consequently, the results of lidocaine injection and 5 sessions of lidocaine iontophoresis on trigger points were equal in treatment of myofascial pain syndrome. We suggest that iontophoresis modality is an alternative treatment method as it is painless, non invasive and easy managable in a short time without any serious tissue damage, side and systemic effects