Diyaliz tedavisi alan kronik böbrek yetmezlikli çocuklarda homosistein, folik asit, vitamin B12 piridoksin düzeyleri ve diyalizle ilişkleri
- Tez No: 165193
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ ANARAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kronik böbrek yetmezliği, diyaliz tedavisi, homosistein, piridoksin, folat, vitamin B12 vın, Chronic renal failure, dialysis treatment, homocysteine, pyridoxin, folic acid, vitamin B12 IX
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Bu çalışmada çocukluk çağında diyalize giren kronik böbrek yetmezlikti hastalarda, homosistein, folik asit, vitamin B12 ve piridoksin düzeyleri ve bunların diyalizle ilişkileri araştırılmıştır. Çalışma grupları; kontrol grubu 17 sağlıklı çocuktan (8 erkek, 9 kız ve 179.7±27.9 ay), hemodiyaliz (HD) grubu 15 çocuk hastadan (7 erkek, 8 kız ve 183.8±28.1 ay) ve periton diyaliz (PD) grubu 15 çocuk hastadan (7 erkek, 8 kız ve 187.7±34.1 ay) oluşmuştu. Sağlıklı kontrol grubunda; açlık plazma homosistein (Hey), folik asit, vitamin B12 ve piridoksin, total protein, albumin, BUN, kreatin düzeyi çalışıldı. Bu parametreler hemodiyaliz grubunda açlık plazmada diyaliz öncesi ve sonrası, periton diyaliz grubunda ise açlık plazmada ve 24 saatlik diyalizat sıvısında çalışıldı. Homosistein ve piridoksin düzeyi; HPLC yöntemi, folik asit ve vitamin Bı2; elektro-kemilüminesans, BUN, kreatinin, total protein ve albumin; enzimatik kolorimetrik yöntem ile çalışılmıştır. Kontrol grubunun plazma Hey düzeyi ortalamasının (12.05±5.29 umol/L), HD grubunun diyaliz öncesi plazma Hey düzeyi ortalaması (28.9±17.2 umol/L) ve PD grubunun plazma Hey düzeyi ortalamasından (16.78±6.31 umol/L) daha düşük olduğu saptanmıştır (p=0.000). Yine HD grubunun plazma Hey düzeyinin, PD grubunun plazma Hey düzeyine göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek olduğu görüldü (p=0.016). Kontrol grubunun plazma piridoksin düzeyi ortalamasının (16. 17±4. 18 ug/L), HD grubunun diyaliz öncesi plazma piridoksin düzeyi ortalamasından (109.2±154.3 ug/L) anlamlı derecede düşük olduğu görüldü (p=0.018). Fakat PD grubu plazma piridoksin düzeyi ortalamasından (27.98±28.1 ug/L) ise fark olmadığı görülmüştür (p=0.098). Kontrol grubunun plazma folat düzeyi ortalamasının (10.2±2.51 ng/ml), HD grubunun diyaliz öncesi plazma folat düzeyi ortalamasından (12.1±4.74 ng/ml) anlamlı farklılık göstermediği, PD grubu ile karşılaştırıldığında ise (15.2±6.2 ng/ml) anlamlı farklılık olduğu saptandı (p=0.005). Kontrol grubunun plazma vitamin B12 düzeyi ortalamasının (238.05±113.9 pg/ml), HD grubu diyaliz öncesi plazma vitamin B12 düzeyi ortalaması (352.6±106.03 pg/ml) ve PD grubunun plazma vitamin B12 düzeyi ortalamasından (391.3±212.2 pg/ml) anlamlı düzeyde düşük olduğu izlenmiştir. HD ve PD grupları arasında ise diyaliz öncesi plazma vitamin B12 yönünden fark yoktu. vnHD grubunda, diyaliz sonrası plazma Hey ve piridoksin düzeyinin diyaliz öncesine göre sonrasına göre anlamlı derecede düştüğü, vitamin B12 düzeyinin arttığı, folat düzeyinde ise anlamlı bir farklılık olmadığı görülmüştür. PD grubunda, plazma Hey, piridoksin, vitamin B12, folat düzeyi ile 24 saatlik diyalizattaki düzeyleri karşılaştırıldığında, tüm parametrelerin anlamlı düzeyde orantılı olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak, kronik böbrek yetmezlikli diyalize giren çocuklarda plazma Hey düzeyinin yüksek olduğu, HD grubunda bu yüksekliğin daha belirgin olduğu görüldü. Fakat bu hasta gruplarında Hey yüksekliği ile vitaminlerin ilişkisi net olarak ortaya konulamamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, patients with chronic renal failure who were undergoing dialysis during childhood period were investigated for homocysteine, folic acid, vitamin B12, and pyridoxin levels which were compared in relation to dialysis. Two study groups were; control group; with 17 healthy children (8 boys, 9 girls and age group between 179.7±27.9 month), hemodialysis (HD) group with 15 children (7 boys, 8 girls and 183.8±28.1 month) and peritoneal dialysis (PD) group with 15 children (7 boys, 8 girls and 187.7±34.1 month). In healthy control group, plasma homocysteine (Hey), folic acid, vitamin B12, and pyridoxin, total protein, albumin, BUN, creatinin levels were investigated. Same parameters were investigated in HD patients before and after HD. In peritoneal dialysis patients before and 24 hours after PD in dialisate solution. Hey and pyridoxin levels; HPLC method; folic acid and vitamin B12; electro chemiiuminance, BUN, creatinin, total protein, and albumin; enzymatic colorimetric method were used. The mean plasma Hey levels in control group were (12.05±5.29 umol/L), HD group before dialysis were (28.9±17.2 umol/L) and PD group were (16.78±6.31 umol/L) which were lowest of all (p=0.000). Also the HD group Hey levels were relatively higher than PD group, and was significant (p=0.016). The mean pyridoxine levels in control group were (16.17±4.18 ug/L), in HD group levels before HD were (109.2±154.3 ug/L) and was significantly low (p=0.018). However in PD group, mean pyridoxine group (27.98±28.1 ug/L) had no significant difference (p=0.098). The mean folic acid levels in control group were (10.2±2.51 ng/ml), the mean folic acid levels in HD group before dialysis were (12.1±4.74 ng/ml) but did not have significant difference, but when compared to PD group (15.2±6.2 ng/ml) a significant difference was observed (p=0.005). The mean vitamin B12 levels in control group were (238.05±113.9 pg/ml), in HD group, levels before HD were (352.6±106.03 pg/ml) and in PD vitamin B12 mean levels were (391.3±212.2 pg/ml) both were significantly low. There was no significant difference in with vitamin B12 levels among HD and PD groups. The Hey and pyridoxine levels in HD group prior to dialysis when compared to after the dialysis, the values were significantly decreased with B12 increased, folat levels did not show any changes. The plasma Hey, pyridoxine, vitamin B12, folat levels, in 24 hours dialisate in PD group were almost same in ratio. In conclusion, children with chronic renal failure ungergoing dialysis have been observed to have higher Hey levels, those in HD group had relatively higher levels. However in these patient groups, the relationship between Hey and vitamins have not been understood well.