Akut miyokard infraktüslü hastalarda miyokard performans indeksinin sağkalım üzerine etkisi
The effect of myocardial performance index on survival in patients with acute mycardial infraction
- Tez No: 165192
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA ŞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Akut miyokard infarktüsü, Beyin natriüretik peptid, Miyokardiyal performans indeksi vıı, Acute myocardial infarction, brain natriuretic peptide, myocardial performance index IX
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Akut Miyokard İnfarktüslü Hastalarda Miyokard Performans İndeksinin Sağkalım Üzerine Etkisi Akut miyokard infarktüsü (AMİ) sonrası riskli hastaların hızla belirlenmesi ve bunlara daha etkin medikal veya erken girişimsel tedavi uygulanması gerekmektedir. Bu hastalarda uzun dönemde prognoz hakkında en güvenilir bilgiyi sistolik fonksiyon bozukluğunun derecesi, damar tutulumunun yaygınlığı ve kalp yetersizliğinin varlığı göstermektedir. Miyokardiyal performans indeksi (MPİ) girişimsel olmayan, miyokardın sistolik ve diyastolik fonksiyonunu yansıtan, kalbin yapısal-fizyolojik değişkenlerden, ard yükten ve kalp hızından etkilenmeyen, kolay uygulanabilen yeni bir tanısal yöntemdir. Son zamanlarda yapılan çalışmalarda AMİ sonrası incelenen, MPİ değerleri artan hastalarda kalp yetersizliği ve ölüm gibi kardiyovasküler olayların arttığı gösterilmiştir. Biz bu çalışma ile AMİ sonrası incelenen MPİ'nin bir yıl sonrası prognostik değerini incelemeyi amaçladık. Çalışmaya kliniğimiz koroner yoğun bakım ünitesine akut ST yükselmeli Mİ tanısıyla yatırılan toplam 89 ardışık olgu (60 erkek, 29 kadın, yaş ortalaması 55.7 ± 10.3 yıl) alındı. Hastaların rutin tedavileri devam ederken erken dönemde (2-5 günler arasında) transtorasik ekokardiyografik inceleme M-mod, iki boyutlu, nabız (PWD) ve devamlı dalgalı (CWD) Doppler yöntemleri kullanılarak yapıldı. Tüm hastaların sol ventrikül (SV) sistol ve diyastol sonu boyutları ve Simpson yöntemi ile ejeksiyon fraksiyonlarına (SVEF) bakıldı. İzovolumetrik kasılma ve gevşeme sürelerinin toplamının sol ventrikül ejeksiyon süresine bölünmesi ile elde edilen sol ventrikül MPİ hesaplandı. Tüm olguların rutin kan sayımı ve biyokimyasal tetkikleri yatışları sırasında incelenirken, BNP ölçümleri için serum örnekleri semptom başlangıcının 20±2 saatinde alındı. Hastalar taburcu olduktan sonra ortalama 12-15 aylık dönemde telefon ile görüşülerek takip edildiler. İstatistiksel yöntem olarak Ki-kare, Student-t testi, korelasyon ve regresyon analizi kullanıldı. Hastaların ortalama MPİ değerleri 0.46 ±0.18, BNP düzeyleri 1557.8 ± 1287.8 pg/mL, ve EF değerleri 48.9 ± 11.8 olarak bulundu. Kaybedilen olgularda hipertansiyon ve diyabetes mellitus sıklığının daha fazla olduğu görüldü. Kaybedilen olguların vıMPİ'lerinin belirgin olarak yüksek olduğu saptandı. Diğer ekokardiyografik parametreler açısından farklılık mevcut değildi. Sol ventrikül sistolik ve diyastolik fonksiyonlarını gösteren parametreler incelenerek yapılan çok değişkenli regresyon analizinde, MPI mortalitenin öngörülmesinde bağımsız risk faktörü olduğu saptandı. Sol ventrikül sistolik ve diyastolik fonksiyonlarını birlikte değerlendiren yeni bir yöntem olan MPİ, akut miyokard infarktüslü hastalarda mortalite ve kardiyovasküler olayları öngörmede önemli bir bağmısız değişkendir. Akut miyokard infarktüslü hastalarda rutin kullanılmasının hasta ve hekime ek bir fayda sağlayabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Effect of Myocardial Performance Index on Survival in Patients with Acute Myocardial Infarction After acute myocardial infarction (AMI), high-risk patients should be determined and this group of patients should be given more agressive medical treatment and percutanous coronary intervention when it is required. The degree of systolic dysfunction, the number of involved arteries and the development of heart failure give the most accurate knowledge about long-term prognosis of these patients. The myocardial performance index (MPI) is a new method which shows both systolic and diastolic function of myocardium. MPI is not affected from heart's anatomic and physiological variables, afterload and heart rate. The last trials about MPI show us that in patients with high MPI scores after AMI, the end-point of heart failure and cardiac death are more likely to occur. In this study, we aimed to evaluate the prognostic value of MPI after one year follow up in AMI. Eighty-nine patients (60 male, 29 female, median age 55.7 ± 10.3) with the diagnosis of AMI and with ST segment elevation who were hospitalizated to coronary care unit were included in the study. This study is permitted by Çukurova University Faculty Of Medicine Ethical Department. We applied transthoracic echocardiographic evaluation with M-mode, two dimensional, pulse wave doppler (PWD) and continous wave doppler (CWD) methods to patients between 2nd-5th days of hospitalization. While routine evaluation and treatment of patients were continuing, end sistolic and end diastolic volumes of left ventricle and ejection fraction were evaluated for all patients with Simpson method. Total time of isovolumetric contraction and relaxation was divided to left ventricle ejection time and left ventricle MPI score was measured. Routine blood counting and biochemical analysis of all patients were measured at the time of admission, the blood serum was taken for BNP measuring 20±2 hours after admission. Follow up after discharge was made by telephone conversation for a period of 12-15 months. We used statistical method of ki-square, student t test, corelation and regression analysis. vuiMedian values of MPI, BNP and EF were found to be 0.46±-0.18, 1557.8±1287.8 pg/ml and 48.9±11.8 respectively. We used streptokinase (55.1%) and tPA (20.2%) as the fibrinolytic therapy. After one year follow up, 10 subjects died whose incidences of hypertension and diabetes mellitus were the highest and also higher MPI scores. Whereas there was no echocardiographic parameter difference in multi- variable regression analysis done by using parameters of left ventricle systolic and diastolic function which showed that MPI was an independent risk factor for mortality after AMI. MPI is a new method in evaluating left ventricle systolic and diastolic function and is a significant, reliable independent variable for mortality and cardiovascular events after AMI. We suggest that routine using of MPI in AMI patients is an advantage for the patient and the physician.