Serbest vasküler kemik greftleri ile yapılan mandibula rekonstrüksiyonu olgularının retrospektif değerlendirilmesi
Evaluation of free vascular bone grafts at mandible reconstruction retrospectively
  1. Tez No: 165215
  2. Yazar: EYÜPHAN GENCEL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CEMİL DALAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Mandibula rekonstrüksiyonu, serbest vasküler kemik greftleri VU, Free vascularized bone grafts, mandible reconstruction V1I1
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET Serbest Vasküler Kemik Greftleri tie Yapılan Mandibula Rekonstrüksiyonu Olgularının Retrospektif Değerlendirilmesi Mandibula rekonstrüksiyonu, mandibulayı içeren travma, enfeksiyon, konjenital anomalilere bağlı rezeksiyon ve tümör ile kist eksizyonları sonrası oluşan kayıpların rekonstrüksiyonunu içerir. Mandibula kemik kayıplarına yönelik rekonstrüksiyon teknikleri, 20.yüzyılın başlarından itibaren gelişme göstermiştir. Günümüzde mikrocerrahi alanındaki gelişmeler her türlü dokunun rekonstrüktif amaçlı transferine olanak sağlamaktadır Bu çalışmamızda, 1986-2004 yıllan arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalında mandibula kemiğindeki kemik kaybına yönelik, vasküler serbest kemik greftleri uygulanan 33 hastada, demografik özellikler, etiyoloji, kemik kayıp bölgesi, operasyon ve tedavi sonuçları, kemik bikortikal kalınlığının pantomografîk takiplerdeki ölçümleri ile serbest vasküler kemik greft adaptasyon sürecindeki değişikliklerin retrospektif olarak değerlendirilmesi amaçlandı. Hastaların cinsiyet, yaş, sosyal alışkanlıkları gibi demografik özellikleri; mandibula kaybının etyolojisi, kaybın lokalizasyon ve büyüklüğü, ek hastalıklar gibi operasyon öncesi ilk değerlendirme bulguları; mandibula rekonstrüksiyonunda kullanılan serbest vasküler kemik greftlerinin dağılımı, uygulama zamanları, takipler, operasyonun özellikleri (öncesinde ve sonrasında yapılan diğer onarım metotları), ve morbidite ve mortalite gibi tedavi sonuçlan değerlendirildi. Tüm bu değerlendirmeler sonucunda serbest vasküler kemik grefti uygulamalarında Fibula ve Krista İlaka kemik dokusunun kullanıldığı, vasküler kemik grefti olgularında basan oranının cinsiyetten etkilenmediği, 30-50 yaş grubunda olan basan oranının yaş ilerledikçe azaldığı, eski operasyonların bu başarıyı etkilemediği ve vasküler kemik grefti kayıplarının % 50 oranında balistik yaralanmalarda olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Evaluation Of Free Vascular Bone Grafts At Mandible Reconstruction Retrospectively Mandible reconstruction includes the reconstruction of the bony defects after traumas, infections and surgical excision of the tumours and mandible cysts. Techniques for mandible reconstruction were developed in the early 20th century. Nowadays, the magic developments at the microsugical field provides the transfer of many free vascularized tissue type. In this study, we retrospectively evaluated the patients (33) referred to the Plastic, Reconstructive and Aesthetic Surgery Department of Çukurova University between 1986-2004 for the reconstruction of mandible defect with free vascularized bone grafts. All parameters were noted due to the demographic datas, etiology, localizations of the defects, details of the operations and treatment results with change of graft thickness at Panorex examination and also any changes of datas about grafts during the adaptation period were noted. The demographic properties such as age, gender, social habits and as a second topic the first evaluation signs as etiology, localizations, additional disorders, operations and the results of the treatment such as mortality and morbidity with follow up datas were analyzed. At the end of this study, we found that free vascularised fibula and crista iliaca bone grafts were used in our patients. The vascularised bone grafts did not significantly affected when evaluated with respect to age and previous operation, the succesful results of the grafts was highest at 30-50 age group and declines with age. The failure rate of vascularized bone grafts was noted 50 percent at shot gun wound.