Alt ekstremite kemik cerrahisinde hasta kontrollü analjezide ondansetronun tramadol ve morfin tüketimine etkisi
Effect of ondansetron in lower extremity bone surgery an morphine and tramadol consumption using PCA
  1. Tez No: 165216
  2. Yazar: ZEYNEP KARACA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAYRİ ÖZBEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Hasta kontrollü analjezi, Morfin, Ondansetron, Postoperatif analjezi, Tramadol HC. vı
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
ÖZET Alt Ekstremite Kemik Cerrahisinde Hasta Kontrollü Analjezide Ondansetronun Tramadol ve Morfin Tüketimine Etkisi Çalışmamızda, alt ekstremite kemik cerrahisinde postoperatif analjezi amaçlı hasta kontrollü analjezi yöntemiyle morfin ve tramadol uygulanan hastalara, antiemetik proflaksisi amacıyla ondansetron uygulanmasının analjezik tüketimi üzerine etkisini araştırmayı planlandık. Etik kurul onayı alındıktan sonra alt ekstremite kemik cerrahisi planlanan ASA I-II grubu 120 hasta çalışma kapsamına alındı. Hastalar anestezi indüksiyonundan sonra rastgele dört gruba ayrıldı. Grup 1' e operasyon bitiminden bir saat önce 1.5 mg/kg tramadol yükleme dozu uygulandıktan sonra HKA pompası set doz 0.3 mg/kg, kilitli kalma süresi 10 dakika olacak şekilde analjezi sağlandı. Grup H'de ek olarak anestezi indüksiyonundan sonra 0.1 mg/kg ondansetron uygulandı. Grup III' e operasyon bitiminden 30 dakika önce 0.15 mg/kg morfin yükleme dozu uygulandıktan sonra HKA pompasıyla PC A set doz 0.03 mg/kg, kilitli kalma süresi 10 dakika olacak şekilde analjezi sağlandı.Grup IV'e ek olarak anestezi indüksiyonundan sonra 0.1 mg/kg ondansetron uygulandı. Tüm gruplarda; kalp atım hızları, sistolik ve diyastolik kan basınçları, periferik oksijen satürasyonu, vizüel analog skala, bulantı, kusma ve sedasyon skorları, analjezik tüketimleri ve olası yan etkiler postoperatif 5., 15., 30., 45. dakikalar, 4., 8., 12. ve 24.saatlerde değerlendirildi. Grupların demografik özellikleri benzerdi. Hastaların postoperatif hemodinamik değerleri, SpCh, VAS, bulantı, kusma ve sedasyon skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Analjezik tüketimi Grup I ve II karşılaştırıldığında ilk 45 dakikada istatistiksel olarak anlamlı değil iken 4., 8., 12. ve 24. saatlerde grup H'de anlamlı derecede yüksek olduğu saptandı. Grup III ve IV karşılaştırıldığında tüm zamanlarda analjezik tüketiminde istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Sonuç olarak, HKA yöntemiyle tramadol ve morfin uygulanan hastalarda antiemetik amaçlı kullanılan ondansetronun tramadol tüketimini artırırken morfin tüketimini etkilemediği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Effect of Ondansetron in Lower Extremity Bone Surgery an Morphine and Tramadol Consumption Using PCA In this study, we aimed to assess the effect of administration of ondansetron given for antiemetic prophylaxia in patient undergoing morphine and tramadol using patient controlled analgesia procedure for postoperative analgesia on analgesic consumption. After approval by the ethic committee, 120 patient planned to receive lower extremity bone surgery with ASA physical status I or II were included in the study. Patients were randomly divided into 4 groups following the induction of anesthesia. Group I received tramadol as PCA with an infusion of 0.3 mg/kg andlockout time as 10 minutes following a loading dose of 1.5 mg/kg administered 1 hour before the end of surgery. Group II received ondansetron 0. 1 mg/kg following induction of anesthesia, additionally. Group III received morphine as PCA with an infusion following a loading dose of 0.15 mg/kg administered 30 minutes before the end of surgery. Group IV received ondansetron 0.1 mg/kg following induction of anesthesia additional to group III settings. Heart rates, systolic and diastolic blood pressures, peripheral oxygen saturation, VAS, nause, vomitting and sedation scores, analgesic consumptions and probable adverse effects were assessed and recorded at 5th, 15th, 30th, 45th minutes and 4th, 8th, 12th and 24th hours postoperatively. Demographic properties were similar between the groups. No statistical significant difference was found regarding patients postoperative hemodynamic values, SpC