Prostat kanseri hasta grubunda PSA ARE -I gen polimorfizminin serum PSA düzeyleri ile ilişkisinin incelenmesi
The investigation of prostate-spesific antigen gene ARE-I polymerphism and serum prostate-spesific antigen levels in patients with prostate cancer
- Tez No: 165279
- Danışmanlar: PROF. DR. TURGAY İSBİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
- Anahtar Kelimeler: PSA, ARE-I, polimorfizm, prostat, kanser 45
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
6. ÖZET Bu tez çalışmasında 50 sağlıklı, 52 prostat kanseri tanısı konmuş hastada, prostat spesifik antijeni (PSA) ARE I gen polimorfizmi saptanmış ve bu polimorfizmin serum PSA düzeylerine olan etkisi incelenmiştir. Serum PSA düzeyleri enzimatik yöntemlerle tayin edilmiştir. Toplam 102 örnekten elde edilen DNA'lardan PSA ARE I polimorfizmini saptamak için Polimeraz Zincirleme Reaksiyonu (Polymerase Chain Reaction, PCR), Restriksiyon Fragmanı Uzunluk Polimorfizmi (Restriction Fragment Length Polymorphism, RFLP) ve agaroz jel elektroforezi teknikleri kullanılmıştır. Çalışmamız sonucunda, örnek gruplarında biyokimyasal parametrelerin dağılımları karşılaştırıldığında özellikle total-PSA, serbest-PSA, kan üre azotu (p0,05). PSA ARE I polimorfizminin serum PSA düzeyleri ile ilişkisi araştırıldığında ise, G allelin hasta grubunda yüksek oranda rastlanmasına rağmen istatistiksel bir anlamlılık belirlenmemiştir. PSA ARE-I G allelinin hastalığın ileri evrelerde olma riskini artıran bir faktör olarak değerlendirilebileceğini gözlemledik. Bulgularımıza göre prostat kanserli hastalarda alkol kullanımının çevresel bir etki olarak kanser riskine yatkınlıkta önemli bir rol oynadığı izlenimi elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
7. SUMMARY THE INVESTIGATION OF PROSTATE-SPECIFIC ANTIGEN GENE ARE-I POLYMORPHISM AND SERUM PROSTATE-SPECIFIC ANTIGEN LEVELS IN PATIENTS WITH PROSTATE CANCER The relationship between prostate spesific antigen (PSA) ARE I gene polymorphism and serum PSA levels were studied prospectively in the healthy adults and patients with Prostate Cancer. The results of these studies provided evidence for the possible effect of PSA ARE I gene polymorphism on the serum PSA in the different groups of individuals. Serum PSA levels were measured enzymatically. PCR (Polymerase Chain Reaction), RFLP (Restriction Fragment Length Polymorphism) and agarose gel electroforesis tecniques were used to determine the PSA ARE I genotypes. In our study, we found that serum levels of total-PSA, free-PSA, BUN (p0,05).