Hepatit B'nin farklı klinik evrelerinde stokin ve lenfosit subgrup düzeyleri ile viral klirens arasındaki ilişki
The relationship between viral clearance and lymphocyte subpopulation and cytokine levels during the various stages of hepatitis B
  1. Tez No: 165307
  2. Yazar: MEHMET TURGUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMRE ALHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hepatit B, CD4+, CD8+, interlökin, sitokin. XI, Hepatitis B, CD/, CDg+, interleukin, cytokine. XIII
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET HEPATİTB'NİN FARKLI KLÎNİK EVRELERİNDE SİTOKİNVE LENFOSİT SUBGRUP DÜZEYLERİ İLE VİRALKLİRENS ARASINDAKİ İLİŞKİ Viral karaciğer hastalıklarında baza lenfosit subgrupları ve çok sayıda sitokin rol oynar. Antiviral immün yanıtı başlatan esas hücre mikst sitokin patternine sahip ortak prekürsör Th lenfositlerdir. Th lenfositlerin bir bölümü hücresel bağışıklığı yönlendiren Thı'e, diğer bölümü ise humoral bağışıklığı yönlendiren Th2 lenfositlere farklılaşırlar. Viral hepatitlerin immunopatogenezinden hücresel immünite sorumludur. Th, alt grubu INF-y, IL-2, TNF-p, Th2 alt grubu ise IL-4, IL-5, IL-10 ve IL-13 sentezine aracılık yapmaktadır. Ancak bu lenfositler ile aracılık yaptıkları sitokinlerin viral hepatit klinik tablolarına ve sonuçlarına olan etkileri çok iyi bilinmemektedir. Buna rağmen bireylerdeki sitokin profili, viral hepatitlerin patogenezi hakkında önemli fikirler verebilir. Bu çalışma, kronik aktif Hepatit B'li 24 (Grup I), 12 aylık antiviral tedaviye yanıtsız kronik Hepatit B'li 20 (Grup II), Hepatit B virüs taşıyıcısı 27 (Grup III) ve 12 aylık tedavi sonrası serokonversiyon gelişen 7 (Grup IV) hasta ile kontrol (Grup V) grubundaki sağlıklı ve anti-HBs (+) 19 çocukta klinik tanıya uygun lenfosit subgruplanm ve sitokin profilinim belirlemek, gruplara göre Th1 ve Th2 yollarından hangisinin daha aktif olduğunu saptamak amacıyla yapıldı. Bu amaçla gruplarda serum sitokin düzeylerine ve kan lenfosit subgrup % oranlarına bakıldı. Grupl'de; IL-2, IL-4, IL-12, TNF-a ve INF-y ile CD-56+,nın arttığı buna karşın IL-10, CD/ve CD8+'in azaldığım saptadık. Bu sonuçlar viral çoğalmayı inhibe etmeye yönelik olarak Thı yolunun aktive olduğunu göstermekteydi. Fakat bu grupta kronikliğin sürmesi bozulmuş immünregülasyon nedeniyle viral replikasyonunun devam ettiğini göstermekteydi. Grup IF de ise; Grup Fin aksine IL-2, IL-12, INF-y ve CD4+ azalmış IL-4 ve TNF-a düzeylerinde belirgin, IL-10 düzeyinde ise orta derecede artış saptadık. Bu sonuçlar Th2 yolunun aktif, Thı yolunun ise inhibe olduğunu, viral çoğalmanın sürdüğü ve bu nedenle tedaviye yamtsızlık olduğunu düşündürmekteydi.Grup IIP de; CD-56+, CD4+, IL-2, IL-4 ve IL-10 belirgin, IL-12 ise orta derecede artmıştı, buna karşın CD8+ ve TNF-a ise azalmıştı. IL-4'ün artışı TNF-a'nın azalmasına, CDg+'in azalması ise sitotoksisitenin azalması ve viral persistansın sürdüğünü göstermekteydi. IL-10'un artışı ise viral klirensi sağlanmak amacıyla artan Th2 yolunun aktive oluşunu düşündürmekteydi. Grup IV hastalarda ise; IL-10'da belirgin artış buna karşın IL-2, IL-4, IL-12, INF-y, CD4+ ve CD8+'de belirgin, TNF-a, CD4+, CD8+ ve CD-56+'da ise orta derecede azalma saptadık. Bu sonuçlar Th1 yolunun inhibe, Th2 yolunun ise aktive edildiğini ve böylece viral klirens (serokonversiyon) sağlandığın düşündürmekteydi. Kontrol hastalarımızın olduğu Grup V'de; IL-2, IL-12, INF-y, CD4+ ve CD8+ artışına karşın IL-4, IL-10 ve TNF-a'yı ise azalma saptadık. Bu sonuçlar, viral klirensin sürdürülmesi amacıyla Grup V'de Thı yolunun daha aktif olduğunu göstermekteydi. Sonuç olarak, viral karaciğer hastalıklarında hücresel tip immün yanıt aktiftir ve serokonversiyon geliştirme çabası içindedir. Buna rağmen klinik seyir ve sonlanışları önceden saptamak, hatta bu konuda tahminler yürütmek bugün için oldukça zor görünmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE RELATIONSHIP BETWEEN VIRAL CLEARANCE AND LYMPHOCYTE SUBPOPULATİON AND CYTOKINE LEVELS DURING THE VARIOUS STAGES OF HEPATITIS B Number of cytokines and lyphocyte subgroups plays roles in viral hepatitis. The principel cell tipe to initiate antiviral immune response is Th lymhocytes which have mixed cytokine pattern. Same Th lymhocytes evolve to Thi which directs cellular immunity while other differantiate to Tb.2 which governs humoral immunity- In immunopathogenesis of viral hepatitis, cellular immunity is involved. Thi and Th2 subgroups mediates the synthesis of IFN-y, IL-2, TNF-p and IL-4, IL-5, IL-10 ve IL-13 respectively. However, relationship between these lymhocytes and their associated cytokines and the clinical picture and outcome of the viral hepatitis is not well known. Cytokine profiles of the infected individuals may provide information regarding the pathogenesis of the viral hepatitis. This study was carried out in the following four groups of patients: Group 1, 24 patients with chronic active hepatitis B, Group 2, 20 individuals chronic active hepatitis B with no response to 12 months of antiviral therapy, Group 3, 27 children with hepatitis B carriers and Group 4, 7 children who developed seroconversion with 12 months of antiviral therapy. Nineteen healthy children who were immune to hepatitis B served as the control group. In the study population, we determined lymhocyte subgroups and cytokine profiles to understand which of the Thi and Thi pathways are active. In group 1, IL-2, IL-4, IL-12, TNF-a, INF-y and CD-56+ were increased while were decreased, indicating that Thi pathway was active to inhibits viral propogation. However, persistance of chronicity in this group suggests that viral replications is continuing because of disordered immune regulation. In contrast to group 1, in group 2, IL-2, IL-12, INF-y and CD/ were decreased,, while IL-4 and TNF-a were markedly and IL-10 was moderately increased. These results indicate that Th2 pathway was active while Thi pathway was inhibited. For this reason this group was unresponsive to treatment. XIIIn group 3, CD-56+, CD/, IL-2, IL-4 and IL-10 were markedly and IL-12 were moderately elevated. While CDg+ and TNF-a were lover. These results suggest that elevated IL-4 caused lower TNF-a while lower CDg+ was associated decreased cytotoxicity. This indicates viral persistence. Increased IL-10 suggested activated TI12 pathway to provide viral clearance. IL-10 was markedly eleveted in group 4. While IL-2, IL-4, IL-12, INF-y, CD4+ and CDg+ markedly, TNF-a, CD/, CDg+ and CD-56+ were moderatelly decreased. These results indicate that inhibited Thi and activated TI12 pathways, leading to viral clearance. In the control group, IL-2, IL-12, INF-y, CD4+and CDg+ were increased while IL-4, IL-10 and TNF-a were decreased, suggesting that Thi pathway was activated to continue viral clearance. In conclusion, in viral hepatitis B, cellular immune response is active, trying to develop a viral clearance. However it appears very difficult to predict the disease progress and outcome in light of the current knowledge.