Akut miyokard infarktüsü sonrası miyokardiyal yeniden biçimlenme erken belirleyicileri
Early predictors of myocardial remodelling after acute myocardial infarction
- Tez No: 165306
- Danışmanlar: DOÇ.DR. NECLA ÖZER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Ventriküler yeniden biçimlenme, akut miyokard infarktüsü, tümör nekrozis faktör-alfa, ekokardiyografi, Ventricular remodelling, acute myocardial infarction, tumor necrosis factor-a, echocardiography
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Akut miyokard infarktüsü sonrası miyokardiyal yeniden biçimlenme erken belirleyicileri. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Uzmanlık Tezi, Ankara, 2005. Sol ventrikül yeniden biçimlenmesi, akut miyokard infarktüsü sonrası gelişebilen, sol ventrikül sistolik disfonksiyonuna ve kalp yetmezliği kliniğine neden olan progresif ventriküler dilatasyon ile karakterize kompleks patolojik bir süreçtir. Bu çalışma ilk kez miyokard infarktüsü geçiren hastalarda, plazma tümör nekrozis faktör-alfa (TNF- a) seviyelerinin ve yeni renkli doku Doppler parametrelerinin (strain ve strain hız) sol ventrikül yeniden biçimlenmeyi öngörmedeki etkinliğim araştırmak için planlanmıştır. Çalışmaya ST segment elevasyonlu akut miyokard infarktüsü tanısını ilk kez alan, 38-87 yaşlan arasında (ortalama 59 ± 12), 55'i erkek toplam 71 hasta dahil edildi. Koroner anjiyografide koronerleri normal olarak değerlendirilen, sistemik hastalığı bulunmayan 30 hasta da kontrol grubu olarak alındı. Plazma TNF- a seviyeleri başlangıçta ve 6. ayda ölçüldü. Sol ventrikül sistolik ve diyastolik fonksiyonların değerlendirildiği konvansiyonel ekokardiyografik, Doppler, doku Doppler ve renkli doku Doppler ekokardiyografik ölçümler hem başlangıçta hem de 6. ayda yapıldı. Tüm hastalara koroner anjiyografi de yapıldı. Altıncı aydaki ekokardiyografisine göre diyastol-sonu volüm indeksinde bazal değerlere göre > %20 artış saptananlar yeniden biçimlenme grubuna dahil edildi. Yeniden biçimlenme grubu (YB) 19 hastadan meydana geldi. Bazal demografik, klinik karakteristikler, hastaların kullandıkları ilaçlar, MI lokalizasyonu, koroner anjiyografide tutulan damar sayısı, uygulanan revaskülarizasyon yöntemleri, bakılan laboratuvar ölçümleri, ejeksiyon fraksiyonu, transmittal Doppler bulguları, M-mod mitral anüler hareket, duvar hareket skor indeksi, miyokardiyal performans indeksi, ortalama mitral anüler sistolik velositeler açısından gruplar arasında farklılık saptanmadı. Bazal plazma TNF-a düzeyleri YB olan hastalarda belirgin olarak daha yüksekti (14,59 ± 4,28 vs 7,30 ± 4,48, kontrol 1,64 ± 1,49 pg/ml, p < 0,001). Ortalama pik sistolik strain (MPSS) değeri YB olan grupta, olmayan gruba ve kontrole kıyasla anlamlı derecede düşük izlendi (-%9,51 ± 2,08 vs -% 12,01 ±2,61, kontrol -%19,11 ± 2,05, p < 0,05). Fakat ortalama strain hızı gruplar arasında farklılık göstermedi. Sol ventriküler yeniden biçimlenmeyi öngörmede, TNF-a kesim değeri > 10,33 pg/ml olarak alındığında duyarlılık %89,5, seçicilik %79,3 ve MPSS kesim noktası < - %12,12 olarak alındığında da duyarlılık %100, seçicilik %51,7 tespit edildi. Bu sonuçlar ilk kez MI geçiren hastalarda plazma TNF-a konsantrasyonunun akut dönemde arttığını ve bu artışın da sol ventrikül yemden biçimlenmesi ile yakından ilişkili olduğunu göstermektedir. Bu nedenle TNF-a kalp yetmezliği açısından riskli olan asemptomatik hastaların belirlenmesinde biyokimsayal bir belirteç olarak kullanılabilir. Ek olarak, ortalama pik sistolik strain ekokardiyografi, sol ventrikül dilatasyonunu önceden belirlemede daha doğru, kantitatif bilgiler sunabilmektedir. Ayrıca plazma TNF-a seviyeleri ile ortalama pik sistolik strain arasında güçlü bir ilişki bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Early predictors of myocardial remodelling after acute myocardial infarction. Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Cardiology, Ankara, 2005. Left ventricular remodelling is a complex pathological process of progressive dilatation, leading to systolic dysfunction and heart failure in patients with acute myocardial infarction. We aimed to determine and evaluate plasma TNF-a levels and myocardial strain echocardiographic parameters, predicting cardiac remodelling process in patients with the first myocardial infarction. Seventy-one patients (55 male, mean age: 59 ± 12) with a first ST segment elevated acute myocardial infarction were included in the study. Thirty age-matched healthy subjects, whose coronary angiography was normal served as controls. Plasma concentration of Tumor necrosis factor-a (TNF-a) levels were measured at the beginning and at 6th month. Conventional echocardiography with tissue Doppler and strain and strain rate imaging were performed during initial hospital admission and after 6 month. The remodelling group was composed of 19 patients, and defined as an increase in left ventricular (LV) end-diastolic volume index > %20 from baseline. We compared basal clinical features, classical echocardiografic and new tissue Doppler indices of cardiac function as predictors of LV remodelling. There was no difference in the baseline or clinical characteristics, drugs used, MI location, the number of diseased coronary arteries, revascularisation procedures, laboratory measurements, LV ejection fractions, transmittal Doppler indices, M-mode mitral annular motion, myocardial wall motion score indices, myocardial performance indices, mean mitral annular systolic velocities between groups. Compared with nonremodelling group, plasma TNF-a concentration was significantly higher in the remodelling group (14,59 ± 4,28 vs 7,30 ± 4,48, control 1,64 ± 1,49 pg/ml, p < 0,001). Mean pik systolic strain (MPSS) values were also lower in the remodelling group (-9,51 ± 2,08 % vs -12,01 ± 2,61%, control -19,11 ± 2,05 % p < 0,05), whereas mean strain rate did not show any significant difference between groups. A cut off value of TNF-a > 10,33 pg/dl had a sensitivity of 89,5 %, specificity of 79,3% and a cut off value of MPSS < -12,12% had a sensitivity of 100%, specificity of 51,7% in predicting left ventricular remodelling. There was also a good negative linear correlation between TNF-a levels and MPSS (r = -0,65, p < 0,001). These findings indicate that in patients with first acute myocardial infarction, plasma TNF-a concentration increases in acute phase and may relate to left ventricular remodelling, and it may be a useful biochemical marker in identifying asymptomatic patients at risk for heart failure. Additionally global strain echocardiography is an accurate noninvasive and quantitative tool for prediction of postinfarct remodelling. Also TNF-a levels correlate well with MPSS.