Unilateral orta serebral arter oklüzyonu oluşturulan ratlarda trapidil'in serebral iskemi üzerindeki biyokimyasal ve strüktürel etkileri
- Tez No: 165308
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ALP İSKENDER GÖÇER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Biyokimyasal parametreler, Işık mikroskop, Serebral iskemi, Trapidil. VI, Biochemical Parameters, Light microscopy, Cerebral ischemia, Trapidil, VII
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Serebrovasküler hastalıklar (SVH), ölüm sebepleri içerisinde üçüncü ve morbidite yönünden birinci sırada yer alan hastalık grubudur. Bu grubun % 80-85' ini oluşturan tıkayıcı tip SVH' 1ar nörolojik hastalıklar içerisinde en sık görülen ve en çok ölüme neden olan gruptur. Mortalitesinin yanı sıra oluşturduğu morbiditeler; kişi, aile ve toplum üzerinde psikososyal problemlere yol açmasının yanı sıra, ekonomik yönden de yük teşkil etmektedir. SVH' ların önlenmesi ve tedavisi, bu yönleriyle çok önemli bir halk sağlığı sorunudur. Çalışmamızda unilateral orta serebral arter (MCA) okluzyonu oluşturulan raflarda TXA2 sentez inhibitörü olan trapidilin serebral iskemi üzerindeki biyokimyasal etkilerini araştırdık. Çalışmamızda toplam 4 grup ve her grupta 10 rat bulunmaktadır. Normal biyokimyasal değerleri ortaya koymak amacıyla kullanılan Grup l'de (Kontrol) cerrahi ve medikal uygulama yapılmadı. Grup 2'de (Sham) MCA okluzyonu yapılmadan sadece subtemporal kraniektomi uygulandı. Grup 3 'de (Lezyon) subtemporal kraniektomi, MCA okluzyonu uygulamasından 2 saat önce ve 15 dakika sonra 0.5cc SF uygulandı. Grup 4'de (Trapidil) ise subtemporal kraniektomi, MCA okluzyonu uygulamasından 2 saat önce ve 15 dakika sonra intraperitoneal 15 mg/kg Trapidil uygulandı. Biyokimyasal parametrelerin incelenmesi sonucunda, trapidilin glukoz metabolizması üzerine direkt etkili olmadığı, dolaylı yoldan glukoz ütilizasyonunu artırdığım (p=0,133) ileri sürebiliriz. Ayrıca, trapidilin, ATP, G6PD ve GSH düzeylerinde anlamlı artışa (sırasıyla p=0,001, p=0,006 ve p=0,024) ve MDA düzeylerinde anlamlı azalmaya (p=0,000) yol açtığım saptadık. Toluidin blue ile boyanmış yan ince kesitlerinin histopatolojik incelenmesi ile trapidil grubunda lezyon grubuna oranla iskemi ve ödem alanlarında azalma saptadık. Bu bulgularla trapidilin, mitokondrial ve membran hasan üzerinde olumlu katkı yaptığını ve serebral iskeminin erken dönemlerinde yararlı etkiye sahip olduğunu söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Cerebrovascular diseases are the third cause of the mortality and the first cause of the morbidity.Eighteen-eightyfive percentage of the disease is the occlusive type, which is the most frequent type and the most common cause of the mortality. Besides its mortality, morbidities are causing psychosocial problems for the patient, family and the community, and it is also an economical burden. Because of these the tretment and prevention of the cerebrovascular diseases is a really great health problem for the community. In our study we researched the effects of trapidil, a TXA2 synthesis inhibitor, in cerebral ischemia in rats which was occured after the occlusion of the middle cerebral artery (MCA). In this study, there were four groups with 10 rats in each. In group 1 the rats were not treated medically or surgery in order to investigate the normal biochemical values. In group 2 (Sham) only subtemporal craniectomy was performed without MCA occlusion. In group 3 (Lesion) subtemporal craniectomy and MCA occlusion was performed and rats were administered 0,5 cc normal serum saline intraperitoneally before 2 hours and after 15 minutes of MCA occlusion. In group 4 (Trapidil) subtemporal craniectomy and MCA occlusion were performed and the rats were treated with 15mg/kg trapidil intraperitoneally before 2 hours and after 15 minutes of MCA occlusion. After biochemical analysis, it might be asserted that although trapidil had no direct effect on glucose metabolism, it increased the glucose utilization indirectly (p=0,133). Trapidil also increased ATP, G6PD, and GSH level (p=0,001, p=0,006, p=0,024, respectively) and decreased the MDA level (p=0,000) significantly. In the histopatologic examination in semithin with toluidin blue it was observed that the ischemia and edematous changes were decreased in trapidil treated group. It might be said that trapidil had benifical effects on the early times of cerebral ischemia, mitocondrial and membrane defects.