Topikal pimekrolimus %1 krem ile UVB etkileşimi
Topical pimecrolimus 1% cream and UVB interaction
- Tez No: 165326
- Danışmanlar: PROF.DR. ŞEBNEM ÖZKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Pimecrolimus, minimal erythema dose, UVB. 41
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET Dermatolojide yaygın olarak kullanılan antralin, kalsipotriyol, salisilik asit gibi çeşitli ajanların bir kısmının ultraviyolet ışınlarına duyarlılık oluştururken bir kısmının ultraviyolet ışınımını engelleyici etkileri olduğu belirlenmiştir. Bu çalışmada ekzema atopikum başta olmak Qzere birçok dermatozda etkili olduğu bildirilmiş, az sayıda yan etkisi nedeniyle ileriki yıllarda daha çok kullanım alanı bulacağı düşünülen topikal pimekrolimus %1 krem ile ultraviolet B (UVB)'nin olası etkileşiminin araştırılması amaçlanmıştır. Tek kör, kontrollü olacak şekilde düzenlenen çalışmada 30 gönüllüye MED'i belirlemek üzere UVB ile fototest yapılmıştır. Topikal uygulama her sıraya bir madde ve topikal maddelerin uygulama sıralan randomize olacak şekilde düzenlenmiştir. Bir sıraya topikal uygulama yapılmaksızın sadece UVB ışınımı uygulanmış ve hastanın MED'i belirlenmiştir. Kalan diğer altı sıraya fototestten hemen önce her sıraya bir madde uygulanacak şekilde pimekrolimus ince tabaka, pimekrolimus kalın tabaka, baz krem ince tabaka, baz krem kalın tabaka, gün örtüsü ince tabaka ve gün örtüsü kalın tabaka şeklinde sürülmüştür. Fototest alanları uygulamadan 24 saat sonra çalışmaya kör bir hekim tarafından değerlendirilerek her sıra için MED belirlenmiş ve Mexameter MX16 eritem ölçer cihazıyla eritem şiddeti çalışmaya kör başka bir hekim tarafından sayısal olarak da ölçülmüştür. Her MED için ölçülen eritem şiddeti MED'e bölünerek bir eritem indeksi oluşturulmuş ve minimal eritem indeksi (MEl) olarak tanımlanmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel analizi Paired-Samples t test kullanılarak yapılmıştır. Sadece UVB ışınımı uygulanarak belirlenen MED değerleri ile hemen öncesindeki topikal uygulamalar sonrasında belirlenen ortalama MED değerleri karşılaştırıldığında pimekrolimus kalın tabaka uygulanan alanlarda belirlenen MED değeri ve MEİ değişimleri istatistiksel olarak anlamlı belirlenmişken (p0.01). Gün örtüsünün tüm olgularda blokaj yaptığı izlenmiştir. Pimekrolimusun UVB'yi engellediği sonucuna varılmış ancak bu etkinin fiziksel bariyer özelliği nedeniyle olduğu düşünülmüştür. Bu konuda pimekrolimusun UV emilim özelliklerinin ortaya konacağı spektrofotometrik çalışmalara gereksinim olduğu görülmektedir. Açar sözcükler: Pimekrolimus, minimal eritem doz, UVB. 39
Özet (Çeviri)
SUMMARY Numerous agents used commonly in dermatology have been determined that while some of them cause a sensitivity to UV, some have a preventing effect against UV radiation. In this study possible interaction between UVB and topical pimecrolimus 1% cream which is recently reported to have little side effects and shown to be effective in especially eczema atopicum and some of the other dermatoses is investigated. Phototest with UVB was performed to determine the MED on mid-back of 30 volunteers in this single blind controlled study. The consequences on MED of random topical applications of 1% pimecrolimus cream, basis cream and sunscreen cream which designed as thin layers (0.1 cc/25cm2) and thick layers (0.3 cc/25cm2) have been examined. The effects of the agents on MED were investigated by a blind physician and the erythema severity was measured with Mexameter MX16 by another blind physician. In this study an index was defined as dividing erythema measurement by MED and named as minimal erythema index (MEI). Paired samples t test was used statistical evaluation. MED values and MEI differences between pure UVB and thick layer pimecrolimus cream showed statistical significance (p0.01). The sunscreen had a blocking effect on UVB penetration in all cases. Pimecrolimus cream seems to be reducing UVB-induced erythema. And possible mechanism is thought to be a physical barrier effect of pimecrolimus cream. 40Future studies are needed to investigate the interaction between pimecrolimus cream and UVB penetrance on larger series and it will be better to determine the spectrophotometry properties of pimecrolimus.