Erken dönem karpal tünel sendromunda kesikli ultrason tedavisinin klinik, elektrofizyolojik ve ultrasonagrafik bulgulara etkisi
The effect of pulsed ultrasound treatment on clinical, electrophysiological and ultrasonographic findings in early period of carpal tunnel syndrome
- Tez No: 165325
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RAMAZAN KIZIL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Kesikli ultrason tedavisi, erken dönem karpal tünel sendromu, elektrofizyoloji, ultrasonografi, Pulsed ultrasound treatment, early stage of carpal tunnel syndrome, electrophysiology, ultrasonography
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
BÖLÜM 1. ÖZET Erken Dönem Karpal Tünel Sendromunda Kesikli Ultrason Tedavisinin Klinik, Elektrofizyolojik ve Ultrasonografik Bulgulara Etkisi Dr.Funda Köroğlu, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Karpal tünel sendromu (KTS), en sık görülen tuzak nöropatidir. Median sinirin karpal tünel içindeki seyri şurasında transvers karpal ligaman altnıda sıkışması sonucu oluşur. Elde ağrı, uyuşma, aktivite kısıtlanması, fonksiyon ve iş gücü kaybı ile seyreden bir hastalıktır. KTS'nun tanışma ilişkin belirlenmiş kesin kriterler yoktur. Çoğu kez semptomlar, bulgular ve elektrofizyolojik inceleme sonuçlan ile tam konulabilir. Hastalığın erken döneminde bazı hastaların tanısında elektrofizyolojik incelemeler yetersiz kalmaktadır. KTS tanısında çeşitli klinik, elektrofizyolojik ve görüntüleme yöntemleri kullanıldığı gibi tedavide de farklı konservatif ve cerrahi tedavi seçenekleri vardır. Hastaya ve hastalığın şiddetine göre tedavi değişmektedir. KTS ve diğer tuzak nöröpatilerin konservatif tedavisinde ultrason (US) sıklıkla kullanılan bir fizik tedavi yöntemi olup, klinik olarak olumlu etkileri gözlenmesine karşın bu konuda kesin kanıtlar yoktur. Bu çalışmada, erken dönem KTS hastalarının klinik, elektrofizyolojik ve ultrasonografik bulgularının karşılaştırılması ve kesikli ultrason tedavisinin bu bulgulara etkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Çalışmaya elde ağrı, parestezi, hissizlik yakınmaları ile başvuran, klinik özellikleri ile hafif ve orta şiddetli idiopatik karpal tünel sendromu tanısı konan 19 hastanın 26 el bileği alındı. Çalışma, 17 hasta ve 24 el bileği ile tamamlandı. Hastalar ağrı, uyuşukluk, hissizlik, güçsüzlük ve vasküler semptomlar açısından sorgulandı. Hastaların Visual Analog Skala ile ağrı ve parestezi şiddeti, Boston Karpal Tünel Sendromu Anketi ile semptomatik ve fonksiyonel durumu belirlendi. Yüzeyel dokunma ve ağrı duyusu, Phalen ve Tinel testleri, kavrama ve tutma güçleri değerlendirildi. El bileği palmar yüzüne yapılan yüzeyel ultrasonografi ile karpal tüneli oluşturan yapılar incelendi. Ultrasonografik olarak psiform ve hamatum düzeyinde median sinir kesit alanları ölçüldü. Median sinir şişme oram ve hamatum düzeyinde düzleşme oram belirlendi. Sinir ileti çalışmaları ile duyusal latans, amplitüd ve duyusal ileti hızı ile motor distal latans, amplitüd ve motor ileti hızı değerlendirildi. Hastalar, rastgele iki gruba ayrıldı. Bir gruptaki hastalara plasebo kesikli ultrason, diğer gruptaki hastalara kesikli ultrason tedavisi uygulandı. Tümhastalara el bileğini nötral pozisyonda tutacak statik el-el bilek istirahat ortezi, geceleri kullanılmak üzere verildi. Hastalar, tedavi bitiminde ve tedaviden sonra 3. ayda tekrar değerlendirildi. Hafif ve orta şiddetli erken dönem idiopatik KTS hastalarında klinik, elektrofizyolojik ve ultrasonografik bulgular korele idi. Elektrofizyolojik paremetreler dikkate alındığında sinir ileti çalışmaları bileklerin %50'sinde KTS tanısını doğrulamakta idi. Gruplar, tedavi öncesinde klinik, ultrasonografik ve elektrofizyolojik bulgular açısından benzerdi. Her iki grubun klinik bulgularında tedavi sonrası ve 3. ay kontrolde istatistiksel olarak anlamlı düzelme saptandı. Gruplar karşılaştırıldığında ise oluşan düzelmenin istatistiksel olarak benzer olduğu görüldü. Her iki grubun tedavi sonu ve 3. ay kontrol ultrasonografik bulgularında değişiklik saptanmadı. Elektrofizyolojik bulgularda ise kesikli ultrason grubunda istatistiksel olarak anlamlı düzelme saptanırken, plasebo gruptaki iyileşmenin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı görüldü. Sonuç olarak; hafif ve orta şiddetli erken dönem idiopatik KTS hastalarında ultrasonografi tam amaçlı kullanılabilir ancak kısa dönem tedavi takibi için uygun olmayabilir. Bu hasta grubunda kesikli US, etkin bir tedavi yöntemidir. Ancak daha fazla sayıda hastanın olduğu ve daha uzun süreli takibin yapıldığı, çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
1.1 SUMMARY The Effect of Pulsed Ultrasound Treatment on Clinical, Electrophysiological and Ultrasonographic Findings in Early Period of Carpal Tunel Syndrome. Dr.Funda Koroğlu, Dokuz Eylül University Faculty of Medicine, Department of Physical Medicine and Rehabilitation Carpal Tunnel Syndrome (CTS) is the most common seen compression neuropathy. It occurs when median nerve is compressed on its way through carpal tunnel under the transvers carpal ligament. Exact diagnostic criteria are not present for CTS. It is diagnosed most commonly by symptoms, findings and electrophysiological observations. In the early period of CTS, electrophysiological observations become insufficient for diagnosis of some patients. Various clinical, electrophysiological and radiological modalities are used in CTS diagnosis, likewise different conservative and surgical options are present in treatment. Treatment option changes according to patient and the severity of the disease. Ultrasound (US) is a physical therapy modality commonly used in CTS and other compression neuropathies, although its positive effects are seen clinically, no exact evidences are present regarding this subject. In this study, the aim was to compare the clinical, electrophysiological and ultrasonographic findings of early CTS patients and to evaluate the effect of pulsed US treatment on these findings. 26 wrists of 19 patients who are diagnosed with clinical findings as mild and moderate idiopatic carpal tunnel syndrome and who admit to hospital with pain, paresthesia and numbness in hand are included in this study. Study is concluded with 17 patients and 24 wrists. Patients are asked for pain, numbness, weakness and vasculer symptoms. The severity of pain and paresthesia is determined by Visual Analog Scale, the symptomatic and functional condition is determined by Bostan Carpal Tunnel Syndrome Questionnaire. Light touch and pain sensation, Phalen and Tinnel tests, grasping and grippings strengths are evaluated. Structures that make up the carpal tunnel are examined with superficial ultrasonography of palmar face of the wrist. Median nerve cross section areas are evaluated at psiform and hamatum level and flattening ratio of median nerve is evaluated hamatum level. Swelling ratio of median nerve is also measured. Sensory latancy, amplitude and conduction velocity, motordistal latency, amplitude and conduction velocity are evaluated with nerve conduction studies. Patients are randomly divided into two groups. Placebo pulsed US is applied to one group and pulsed US treatment is applied to the other group. Static wrist resting orthesis that will hold the hand in neutral position is given to all patients to be used at night. Patients are evaluated at tiie end of the treatment and at the 3rd month after the treatment. In mild and moderate early CTS patients, clinical, electrophysiological and ultrasonographic findings were found to be corraleted with each other. When electrophysiological studies are considered, nerve conduction studies verified the diagnosis of CTS in 50% of the wrists. Groups were similar concerninig clinical, ultrasonographic and electrophysiological findings before the treatment. There were statistically significant improvement in clinical findings of both groups after the treatment and at the control groups after the treatment and at the control in 3rd month. The improvements were statistically similar in both groups when they were compared. There were no differences in ultrasonographic findings in both groups after the treatment and at the control in 3rd month. While there was statistically significant improvement in electrophysiological findings in pulsed US group, the improvement was not statistically significant in the plasebo group. Finally, ultrasonography can be used for diagnostic purposes in mild and moderate early CTS patients but it may not be suitable for short term follow up of treatment. Pulsed US is an efficient treatment modality in this patient group, but studies with higher number of patients and longer periods of follow up are need.