Ksantelazma palpebrarum ve aterosklerotik risk faktörleri ile ilişkisi
Xanthelasma palpebrarum and its relation with atherosclerotic risk factors
- Tez No: 165384
- Danışmanlar: PROF.DR. SEDEF ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Ksantelazma, aterosklerotik risk faktörleri, lipoprotein(a), metabolik sendrom, Framingham risk skoru, Xanthelasma, atherosclerotic risk factors, lipoprotein(a), metabolic syndrome, Framingham risk scoring
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
IV ÖZET Özdöl, S., Ksantelazma palpebrarum ve aterosklerotik risk faktörleri ile ilişkisi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Dermatoloji, Uzmanlık Tezi. Ankara, 2004. Ksantelazma palpebrarumun lipid metabolizma bozuklukları ve koroner arter hastalık riski açısından klinik bir belirleyici olup olmadığı yeterince belirlenememiştir. Ksantelazmalı hastaların serum lipoprotein düzeylerinin değerlendirildiği çalışmalarda ise net sonuçlar elde edilememiştir. Bu çalışmada, ksantelazma palpebrarumun aterosklerotik risk faktörleri ile olası ilişkisinden yola çıkarak, ateroskleroz için kutanöz bir belirleyici olup olmadığının saptanması amaçlandı. Bu amaçla Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri 'ne herhangi bir şikayetle başvuran hastalar ksantelazma varlığı yönünden değerlendirildi. Kronik böbrek yetmezliği tanısı olan ve son iki ay içinde akut koroner sendrom geçiren hastalar dışındaki 100 ksantelazmalı hasta ile yaş ve cinsiyet dağılımı benzer 100 kontrol grubu hasta çalışmaya dahil edildi. Hasta ve kontrol grubu aterosklerotik risk faktörleri yönünden ayrıntılı olarak sorgulandıktan sonra, dermatolojik ve kardiyovasküler muayeneleri yapıldı, EKG'leri çekildi ve glukoz, lipid profili, lipoprotein(a) düzeylerinin değerlendirilmesi amacıyla 12 saat açlık sonrası kanlan alındı. Elde edilen verilerin istatistiksel değerlendirilmesi sonucunda; ksantelazmalı hastaların total kolesterol ve LDL düzeylerinin kontrol grubuna kıyasla yüksek olduğu (sırasıyla p=0.005 ve p=0.001) ancak lipoprotein(a) düzeyi, metabolik sendrom sıklığı, kardiyovasküler hastalık oram ve riskinde artış olmadığı saptandı (p>0.05). Bu bulgularla ksantelazmanın ne ateroskleroz için kutanöz bir belirleyici, ne de gelecekteki kardiyovasküler bir olayın habercisi olmadığı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Xanthelasma palpebrarum and its relation with atherosclerotic risk factors. Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Dermatology, Ankara, 2004. The clinical significance of xanthelasma as a marker of lipid metabolism disorders and coronary artery disease is not well defined yet. Studies evaluating serum lipoproteins in patients with xanthelasma have not provided explicit results. The purpose of this study was to determine whether xanthelasma palpebrarum is a cutaneous marker of atherosclerosis or not, considering its possible relationship with atherosclerotic risk factors. With this purpose, patients who applied to Hacettepe University Hospital for any reasons were evaluated for presence of xanthelasma. Hundred patients with xanthelasma, excluding those with chronic renal failure and a history of acute coronary syndrome in the past 2 months, and a control group of 100 patients of similar age and sex were included in the study. After being questioned in details for atherosclerotic risk factors, dermatological and cardiovascular examinations of both patients and control group were done, their ECG traces were obtained and blood specimens for analysis of glucose lipid and lipoprotein(a) levels were taken after a 12 hours of fasting. As a result of the statistical analysis of the data, it is found that total cholesterol and LDL levels of patients with xanthelasma palpebrarum were higher than the control group (p=0.005 and p=0.001 respectively), however there was no increased lipoprotein(a) levels, metabolic syndrome frequency, cardiovascular disease ratio and risk (p>0.05). With these findings, it is concluded that xanthelasma palpebrarum is neither a cutaneous marker of atherosclerosis nor a predictor of a future cardiovascular event.