Metilen mavisi ve lidokainin propofolün enjeksiyon ağrısı üzerine olan etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of methylene blue and lidocaine on the injection pain of propofol
- Tez No: 165387
- Danışmanlar: PROF.DR. ÜLKÜ AYPAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Anestezikler, intravenöz: Propofol, lokal: Lidokain, Enzim inhibitörleri: Metilen Mavisi, Enjeksiyon: intravenöz, İstenmeyen etkiler, Anesthetics, intravenous: Propofol, local: Lidocaine, Enzyme inhibitors: Methylene Blue, Injections: intravenous, Adverse effects
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
IV ÖZET Salman, A.E., Metilen mavisi ve lidokainin propofolün enjeksiyon ağrısı üzerine olan etkilerinin karşılaştırılması. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Uzmanlık Tezi. Ankara, 2005. Propofolün enjeksiyon ağrısını gidermek için çeşitli teknikler kullanılmıştır. Bu tezde turnike kullanılarak 50 mg metilen mavisi ön uygulaması ile 40 mg lidokain ön uygulamasının propofol enjeksiyon ağrısını önlemedeki etkinlikleri karşılaştırılmıştır. Doksan erişkin ASA l- II sınıfında elektif ameliyat geçirecek hasta çalışmaya dahil edilerek randomize olarak otuzar kişilik üç gruba ayrıldılar. Grup l'deki hastalara 50 mg metilen mavisi, grup ll'deki hastalara 40 mg lidokain, grup lirdeki hastalara ise serum fizyolojik uygulandı. Tüm ilaçlar 2 mi hacimde hazırlandı ve uygulanan ilaç hakkında bilgisi olmayan bir anesteziyolog propofol enjeksiyon ağrısını 5 sn aralıklar ile sözel yanıtlar, yüz mimikleri, kol hareketleri ve gözyaşı yanı sıra hastayı sorgulayarak değerlendirdi. Ağrı 4 kademeli bir skor kullanılarak kaydedildi. Serum fizyolojik grubunda ağrı insidansı 15. saniyede %90'a ulaşırken lidokain ve metilen mavisi gruplarında anlamlı olarak daha düşük ağrı gözlendi. (Lidokain grubunda %26.7 Metilen mavisi grubunda %46.7 maksimum) Ağrı skorları lidokain grubunda enjeksiyon süresince serum fizyolojik grubundan daha düşük olmasına rağmen metilen mavisi grubunda propofol enjeksiyonunun 10. saniyesinden sonra anlamlı bir fark gözlendi. Ağrı insidansı ve şiddeti açısından lidokain ve metilen mavisi gruplarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanamadı. Propofol enjeksiyon ağrısının önlenmesinde intravenöz metilen mavisi ön uygulamasının propofol enjeksiyon ağrısını önlemede efektif bir yöntem olarak kullanılabileceği kanısına vardık.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Salman, A. E., A Comparison of the effects of methylene blue and lidocaine on the injection pain of propofol. Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Anesthesiology and Reanimation. Ankara, 2005. Different techniques have been tried to relieve the pain on injection of propofol. We compared the efficacy of 50 mg methylene blue pretreatment with 40 mg lidocaine used with venous occlusion in order to prevent propofol induced pain. Ninety adult patients ASA status l-ll undergoing elective surgery were randomly allocated into three groups of 30 each. Group I received 50 mg methylene blue, which was compared with 40 mg of lidocaine used in group II, and normal saline used in group III. All drugs were administered in 2 ml and a blinded anesthesiologist evaluated injection pain every 5 seconds using vocal responses, facial grimacing, arm withdrawal and tears besides questioning the patient. A four-point scale was used for documenting pain. The incidence of pain reached 90% in the saline group in the 15th second of injection whereas the incidences were significantly lower in the lidocaine and methylene blue groups (26.7 % and 46.7% maximum respectively). The pain scores were significantly lower than saline in lidocaine group throughout the injection whereas methylene blue demonstrated a significant difference after the 10th second. The incidences and severity of pain were similar in the lidocaine and methylene blue groups. We therefore suggest intravenous pretreatment with methylene blue as an effective method for preventing propofol injection pain.