Hemşirelerin hepatit B enfeksiyonuna ilişkin bilgi düzeyleri ve aşılanma durumlarının belirlenmesi
Determining of nurses knowledge level on hepatitis B infection and immunization status
- Tez No: 165388
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. LEYLA DİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hepatit B Enfeksiyonu, îş Sağlığı, Klinisyen Hemşire, Hepatit B Aşısı, Hepatitis B Infection, Occupational Health, Clinical nurses, Hepatitis B vaccination
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Doğan, S., Hemşirelerin Hepatit B Enfeksiyonuna İlişkin Bilgi Düzeylerinin ve Aşılanma Durumlarının Belirlenmesi, H.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hemşirelik Esasları Programı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2005. Araştırma, Ankara Büyükşehir Belediyesi sınırlan içinde yer alan Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Sigortalar Kurumu'na bağlı hastanelerde çalışan hemşirelerin Hepatit B enfeksiyonuna ilişkin bilgi düzeylerini ve aşılanma durumlarını belirlemek amacıyla ve 283 hemşirenin katılımıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak, araştırmacı tararından hazırlanan soru kağıdı kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler, SPSS ortamında ANOVA, ki-kare, Independent Samples test (Bağımsız çift örneklem testi), Mann- Whitney U, Kruskal- Wallis testi, Fisher Exact testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, araştırma kapsamına giren hemşirelerin % 62.9'u Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde, % 37.1 'i Sosyal Sigortalar Kurumu'na bağlı hastanelerde çalışmaktadır. Hemşirelerin % 48.8 'i 24-29 yaş grubunda, % 43.8 'i Sağlık Meslek Lisesi mezunu,% 68.2'si evli, % 44.5'i cerrahi kliniklerinde çalışmaktadır. Hemşirelerin meslekte ortalama çalışma süreleri 10 yıldır. Hemşirelerin % 56.5 'i mezun olduktan sonra Hepatit B'ye yönelik eğitim almış, bu eğitim çoğunlukla hizmet içi eğitim şeklinde olmuştur. Hemşirelerin % 15. 2' si daha önce Hepatit B enfeksiyonu geçirmiş, % 0.7'si taşıyıcıdır ve % 74.6'sı Hepatit B'ye karşı aşı yaptırmışlardır. Hemşirelerin bilgi puan ortalamaları x= 62.0 ± 15.86 olup, % 50.2'si ortalamanın üstünde puan almışlardır. Bu sonuçlar doğrultusunda hemşirelerin Hepatit B enfeksiyonuna ilişkin bilgilerinin istendik düzeyde olmadığı tespit edilmiştir. Kan merkezlerinde çalışan ve Hepatit B aşısından sonra tetkik yaptıran hemşirelerin bilgi puan ortalamaları istatistiksel açıdan önemli ölçüde yüksek bulunmuştur. Hastane idaresinin, personelin bilgilenmesini ve aşılanmasını sağlayacak programlar geliştirmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Doğan, S., Determining of Nurses Knowledge Level on Hepatitis B Infection and Their Immunization Status. H.Ü. Institute of Health Science, Fundamentals of Nursing Department, Masters Thesis, Ankara, 2005. This research is carried out as descriptive with the participation of 283 nurses employed in the hospitals of Health Ministry and Social Insurance Institution to determine their knowledge levels on Hepatitis B infection and their immunization status. Data is collected by using a questionnaire form prepared by the researcher based on the literature. Data is evaluated through SPSS program, using the statistical tests of ANOVA, Pearson chi-square test, independent samples t test, Mann Whitney U test, Kruskall-Wallis test and Fisher's exact test. According to the findings of this study, 62.9% of nurses are employed in the hospitals of Health Ministry and 37.1% of nurses are employed in the hospitals of Social Insurance Institution. About 48.8% of nurses were between the age group of 24-29 years, 43.8% were graduated from Health Vocational School, 68.2'% of them are married, and 44.5% were working in the surgical clinics. The mean employment duration was 10 years. Following the graduation, 56.5% of nurses had received an education about Hepatitis B mostly an in-service education. A total of 15.2% of nurses had been infected with Hepatitis B previously, 0.7% of them were carrier and 74.6% were vaccinated against Hepatitis B. The mean knowledge score of nurses were x= 62.0 ± 15.86, and 50.2% of them received a mean score above this score level. According to these findings, it is identified that the knowledge level of nurses were not in a desired level. Nurses who were working in blood centres and those who undergone tests relevant to Hepatitis B following the vaccination received higher knowledge scores which was found statistical significant. Programs that can be developed by hospital administrations toward informing the staff and encouraging them for vacination are suggested.