Helicobacter pyloriye bağlı oluşan mide lezyonlarındaki histopatolojik değişiklikler ve myeloperoksidaz gen polimorfizmi
Histopathologic changes of gastric lesions in helicobacter pylori-related diseases and myeloperoxidase gene polymorphism
- Tez No: 165407
- Danışmanlar: PROF.DR. ARİF YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Helicobacter pylori, myeloperoksidaz polimorfizmi, Helicobacter pylori, MPO gene polymorphism
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
HELICOBACTER PYLORİ'YE BAĞLI OLUŞAN MİDE LEZYONLARINDAKİ HİSTOPATOLOJİK DEĞİŞİKLİKLER VE MYELOPEROKSİDAZ GEN POLİMORFİZMİ ÖZET Helicobacter pylori (Hp) eradike edilmediği takdirde mide antrumunda yerleşerek ömür boyu sürecek enfeksiyona neden olabilir. Myeloperoksidaz (MPO) geni, PNL ve monositlerde bulunan ve hidrojen peroksitten (H202) hipoklorik asit (HOCI) üreten bir enzimi kodlar; MPO üzerine etkisi olan iki promoter bölge vardır: -463G/A ve -129G/A. dır. G alleli normal ekspresyonlu tip olup, A alleli düşük ekspresyonlu tiptir. Hp'ye bağlı oluşabilecek hastalıkların patogenezinde, inflamasyon ve oksidatif hasar üzerine etkili olabilen konakçı faktör olarak gösterilen MPO genindeki polimorfizmi araştırmayı amaçladık. Çalışmamıza toplam 77 hasta dahil edildi. Endoskopik görünümlerine göre 24 tanesi gastrit, 26 tanesi ülser (duodenum veya mide ülseri) ve 27 tanesi mide kanseri idi. Hastalarımızın 44 tanesi (%57.1) Hp (+) ve 33 tanesi (%42.9) Hp (-) idi. MPO polimorfizmlerine göre 66 tanesi (%85.7) GG, 10 tanesi (%12.9) GA ve 1 tanesi (%1.29) AA idi. Hp (+) ve Hp (-) olanlar arasında PNL infiltrasyonu bakımından fark vardı (p:0.0001). Tüm hasta grubunda atrofi ile nötrofil infiltrasyonu arasında sınırlı bir korelasyon olduğu tespit edildi (r:0.19, p:0.048). Hp (+) hastalarımızda atrofi ile nötrofil infiltrasyonu arasında anlamlı ilişki tespit edildi (r:0.365 p:0.021). MPO GG genotipli hasta grubunda (n:66) atrofi ile nötrofil infiltrasyonu arasında anlamlı ilişki tespit edildi (r.0.218 p:0.036). Ancak Hp (+)'lilerde (r:0.066 p:0.63) ve Hp (- yiilerde (r:0.316 p:0.06) bu ilişki anlamlı değildi. Gastrit, ülser ve mide kanser grupları arasında yaş bakımından anlamlı fark vardı (p:0.010). Hp'ye bağlı oluşan inflamasyon karsinogenez yolundaki predispozan faktörlerden birisi olabilir. Hp'ye bağlı enfeksiyon esnasında hücrelerin DNA yapısında sürekli hasar oluşur. Bu biriken etki zamanla hücreler üzerinde mutajenik ve karsinojenik etki yapabilir. MPO'nun GG genotipinin tetiklediği inflamasyon kanser gelişiminde rol oynamaktadır. Fakat inflamasyon oluşumunu tetikleyerek kansere doğru ilerelemede tek etken değildir. Çalışmamızda MPO'nun karsinogeze giden yolda esas konakçı faktör olmadığı sonucuna varıldı. Hp enfeksiyonuna bağlı oluşan çok sayıda hastalığın gelişiminde konakçı, bakteri ve çevresel faktörler arasındaki etkileşimin olduğu kanaatine vardık.
Özet (Çeviri)
HISTOPATHOLOGIC CHANGES OF GASTRIC LESIONS IN HELICOBACTER PYLORI -RELATED DISEASES AND MYELOPEROXIDASE GENE POLYMORPHISM ABSTRACT Helicobacter pylori (Hp) causes a life-long infection of the gastric antrum unless the infection cured. Myeloperoxidase (MPO) gene encodes an MPO enzyme which produces hypochlorous acid (HOCI) from hydrogen peroxide (H202) in polymorphonuclear neutrophils (PNL) and monocytes; there are two promoter regions (-463 G/A and - 129G/A) on MPO. The G allele is the wild type having normal expression and A allele is the low expression allele. In this study, we aimed to investigate the polymorphism on MPO gene which is known to be a host factor and may have an effect on inflammation and oxidative damage. A total of 77 outpatients were included in our study. On the basis of endoscopic findings, 24 patients had gastritis, 26 duodenal or gastric ulcer and 27 gastric cancer. Of our patients, 44 (%57.1) were Hp (+) and the remaining 33 were Hp (-). According to MPO polymorphism, 66 (%85.7) were GG, 10 (%12.9) GA and 1 (%1.29) AA. There was a significant difference between Hp (+) and Hp (-) patients in terms of PNL infiltration (p:0.0001). A borderline correlation was present between atrophy and neutrophil infiltration in the total patient group (r:0.19, p:0.048); this correlation was meaningful (r:0.365, p:0.021) in Hp (+) group. In the cases with MPO GG genotype (n:66), there was a significant relationship between atrophy and PNL infiltration (r:0.218, p:0.036). But this relationship was not meaningful in Hp (+) group (r:0.066, p:0.63) and in Hp (-) group (r:0.316, p:0.06). There was a significant difference among gastritis, ulcer and gastric cancer groups with respect to age (p:0.010). Inflammation related to Hp may be one of the predisposing factors in carcinogenesis pathway. A continous damage may occur in DNA of cells during an infection related to Hp. By time, this cumulative effect may lead to mutagenic and carcinogenic events in cells. In our study, we found that an inflammation triggerred by MPO gene had a role in the cancer development. But it is not unique factor in pathogenesis of cancer. In the present study, it was concluded that MPO was not the main host factor in carcinogenesis pathway. We think that various factors such as host response, virulence and environmental factors or interactions of those factors may have a role in Hp-related diseases.