İdiyopatik trombositopenik purpura (İTP)'li olgularda yüksek doz steroid tedavisinin iskelet sistemi üzerindeki geç dönem etkilerinin araştırılması
Last side effects of high dose steroid therapy on skeletal system in children with idiopathic thrombocytopenic purpura
- Tez No: 165406
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA BÜYÜKAVCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: idiyopatik trombositopenik purpura, çocuk, yüksek doz kortikosteroid, kemik yapım yıkımı, idiopathic thrombocytopenic purpura, child, high dose corticosteroid, bone turn-over
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
vıı ÖZET İdiyopatik Trombositopenik Purpura (İTP) çocukluk çağında sık görülen, bir otoimmün hastalıktır. İdiyopatik Trombositopenik Purpura sağaltımında uzun yıllardan beri kortikosteroidler kullanılmaktadır. Bu çalışmada İTP'lı olgularda kortikosteroid sağaltımının kemik metabolizması üzerine etkisini değerlendirmek amaçlanmıştır. Çalışmaya, İTP tanısıyla yüksek doz metilprednizolon sağaltımı (30 mg/kg/day x 3 and 20 mg/kg/day x 4) alan ve sistemik başka bir hastalığı olmayan 28 olgu dahil edildi. Olgulara izlem sırasında tekrarlayan trombositopeniler için 2 gün süreyle metilprednizolon (30 mg/kg/day) verilmişti. İlk sağaltımdan sonra en az 6 ay geçmiş olan olgularda değerlendirme yapıldı. Kontrol grubu, kemik turnoverini etkileyen herhangi bir akut ya da kronik hastalığı bulunmayan, yaş ve cinsiyeti benzer 28 çocuktan oluşturuldu. Her iki grupta, kemik mineral dansitesi (BMD), idrar kalsiyum kreatinin oranı (Ca/Cr), idrar deoksipiridinolin (DPD), serum kalsiyum (Ca), fosfor (P), parathormon (PTH), total alkalen fosfataz (T-ALP), kemiğe spesifik alkalen fosfataz (B-ALP) seviyesi bakıldı. Serum osteokalsin (OC) düzeyi ve femur başı manyetik rezonans görüntüleme (MRG) sadece çalışma grubunda bakıldı. Çalışma grubunda ortalama serum fosfor ve PTH düzeyi, idrar DPD ve Ca/Cr oram anlamlı olarak yüksek idi. İki grup serum Ca, T-ALP, B-ALP ve BMD değerleri arasında anlamlı fark yoktu. Diğer yandan, çalışma grubunda toplam steroid dozu (TSD) ile BMD değerleri arasında istatiksel olarak önemli negatif korelasyon vardı. MRG yapılan 25 hastanın 3 'ünde femur başında osteonekroz (ON) görüldü. Osteonekroz görülen tüm olguların ya BMD değerleri -1 SD'nin altında ya da TSD 1000 mg/kg'dan daha yüksekti. Sonuç olarak, İTP'lı çocuklarda yüksek doz kortikosteroid sağaltımı, özellikle yüksek toplam steroid dozunda, kemik yıkımını artırmakta ve ON'a neden olabilmektedir.
Özet (Çeviri)
vııı ABSTRACT Late Side Effects of High Dose Steroid Therapy on Skeletal System in Children with Idiopathic Thrombocytopenic Purpura Idiopathic thrombocytopenic purpura (UP) is a common autoimmune disease of childhood. Corticosteroids have been widely used in ITP treatment for many years. In this study, we aimed to evaluate the late side effects of high dose corticosteroid therapy on bone metabolism in children with UP. Twenty eight children who treated with high dose methylprednisolone (30 mg/kg/day x 3 and 20 mg/kg/day x 4) because of ITP and suffered from no other systemic disorders were enrolled the study. During follow-up, new thrombocytopenia attacks were treated by steroid administrations (30 mg/kg/day) for two consecutive days. The evaluation was performed at least 6 months later from the first treatment. Twenty eight sex and age-matched children who had no acute or chronic disease effecting bone turnover formed the control group. Bone mineral density (BMD), urinary calcium creatinin ratio (Ca/Cr), urinary levels of deoxypyridinoline (DPD), serum levels of calcium (Ca), phosphate (P), parathyroid hormone (PTH), total alkaline phosphatase (T-ALP) and bone specific alkaline phosphatase (B-ALP) were measured in both groups. Serum levels of osteocalcin (OC) and magnetic resonance imaging (MSI) of the femoral head were revealed only in the study group. The mean levels of serum P, PTH, urinary DPD and Ca/Cr significantly increased in the study group. There was no significant difference between two groups in terms of serum Ca, T-ALP, B-ALP and BMD values. On the other hand, there was a statistically significant negative correlation between total steroid dose (TSD) and BMD values in the study group. Osteonecrosis (ON) was observed in 3 of 25 patients by MRI of the femoral head. All patients with ON had either BMD values lower than -1 SD or TSD higher than 1000 mg/kg. In conclusion, high dose corticosteroid therapy, especially in high cumulative doses, increases the bone resorption and may cause ON in children with ITP.IX