Retinal ven tıkanıklığında trombofilik risk faktörleri
Retinal vein occlusion and thrombophilia risk factors
  1. Tez No: 165408
  2. Yazar: ORHAN ATEŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ORHAN BAYKAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: retinal vein oclussion, factor V-leiden gene mutation, ocular and systemic risk factors
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
m ÖZET Bu çalışmada, retinal ven tıkanıklığı olan hastalarda oküler ve sistemik predispozan risk faktörleri irdelenmesi amaçlandı. Çalışmamıza Ocak 2004-Haziran 2004 tarihleri arasında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Polikliniğine baş vurmuş retinal ven tıkanıklığı olan 30 hasta çalışmaya dahil edildi. Benzer yaş ve cinsiyete sahip 30 sağlıklı kişi kontrol grubu olarak hastalar retinal ven tıkanıklığına yol açabilecek sistemik ve oküler hastalıklar yönünden sorgulandı. Daha sonra rutin oftalmik muayeneleri yapıldı. Hastalardan retinal ven tıkanıklığı etyolojisine yönelik laboratuvar çalışılmaları için kan alındı. Biyokimya laboratuvannda serum trigliserit, kolesterol, LDH, HDL, homosistein antitrombin 111, protein S ve protein C düzeylerine bakıldı. Her hastanın hemogramı çalışıldı. Genetik labaratuannda faktör V Leiden gen mutasyonuna bakıldı. Kontrol grubu ve hasta gurubu arasında istatistiksel analiz yapıldı. RVT'li olgularda homosistein düzeyleri kontrol gurubu ile karşılaşunldığında istatiksel olarak anlamlı olarak yükselme saptamrken(p0.005). Bu bulgulara göre, serum homosistein seviyesindeki artış retinal ven tıkanıklığında bir risk faktörü olduğu kanaatine varıldı. Anahtar kelimeler retinal ven tıkanıklığı, faktör V leiden mutasyonu. oküler ve sistemik risk faktörleri.
Özet (Çeviri)
VI SUMMARY Retinal vein occlusion and thrombophilia risk factors In this study, we aimed to investigate the ocular and systemic predisposing risk factors in the patients with retinal vein oclussion. Thirty patients with retinal vein oclussion who have admitted to outpatient Department of Ophthalmology, Medical Faculty, Atatürk University between January 2004-June 2004 were included in the present study. The similary age- and sex-matched healthy volunteer subjects were taken as the control group. The patients were questioned with respect to ocular and systemic risk factors which may lead to retinal vein oclussion. After that, routine ophthalmic examinations were performed. Blood samples were obtained from the patients to study laboratory parameters related to the etiology of retinal vein oclussion. In biochemistry laboratory, serum triglyceride, cholesterol, LDL, HDL, homocysteine, antithrombin HI, protein C and S levels were measured. Hemogram was determined in each patient. In genetics laboratory, factor V-leiden gene mutation was examined. Statistical analysis was done between the patient and control groups. When compared to the control group, while the patient group had significantly increased homocysteine levels (p0.05). As a result, it is thought that, increased serum homocysteine level is a risk factor for retinal vein occlusion.