Kalp yetersizliğinde anemi ve eritropoietin
Anemia and serum erithropoietin in heart failure
  1. Tez No: 165416
  2. Yazar: MAHİR AVKAROĞULLARI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA DEMİRTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Anemi, kalp yetersizliği, eritropoietin. V, Anemia, chronic heart failure, erithropoietin VI
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET Kalp Yetersizliğinde Anemi ve Eritropoietin Kronik kalp yetersizliği tedavisinde sağlanan tüm ilerlemelere rağmen, yüksek mortalite ve morbiditenin nedeni tam olarak açıklanamamaktadır. Kalp yetersizliği hastalarında yüksek mortalite, morbidite ve hastaneye yatışın önemli nedenlerinden birinin de düzeltilmemiş anemi olduğu düşünülmektedir. Kalp yetersizliğinde artmış anemi insidansına rağmen serum eritropoietin düzeyi yüksektir. Artmış eritropoietin düzeyinin kalp yetersizliği hastalarındaki önemi, mortalite ve morbidite ile ilişkisi net olarak ortaya konulamamıştır. Bu çalışmada kalp yetersizliğinde serum eritropoietin düzeyinin hastaların klinik, ekokardiyografik parametreleri ve mortalite ile olan ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışma Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalında izlenen konjestif kalp yetersizliği tanısı konmuş 96 hasta ve 50 sağlıklı birey ile yapıldı. Hastalar NYHA sınıflamasına göre sınıf I (n=19), sınıf II (n= 27), sınıf III (n=32), sınıf IV (n=18) olarak gruplara ayrıldı. Tüm olguların serum eritropoietin, hemoglobin, B tipi natriüretik peptid (BNP), üre, kreatinin, demir, demir bağlama kapasitesi ve ferritin düzeyi ölçüldü. Transtorasik ekokardiyografi ile ejeksiyon fraksiyonları ve sol ventrikül boyutları ölçüldü. Hastalar bir yıl sonra telefon ile aranarak sağkalımları incelendi. Ortalama serum eritropoietin düzeyinin kalp yetersizliği bulunan hastalarda kontrol grubuna göre daha yüksek (p< 0.001), hemoglobin düzeyinin daha düşük olduğu (p=0.001) ve bu değişikliklerin NYHA evresi ile paralel olarak artığı saptandı. Sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu ile serum eritropoietin düzeyi arasında zıt ilişki bulundu. Serum hemoglobin düzeyi ile serum eritropoietin düzeyi arasında zıt ilişki saptandı. Bir yıllık izlem sonunda NYHA evresi, sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu, BNP, hemoglobin, ferritin ve eritropoietin düzeylerinin sağkalımı olumsuz etkiledikleri saptandı. Ancak bu parametrelerden sadece serum BNP düzeyinin mortalite için bağımsız bir gösterge olduğu tespit edildi. Sonuç olarak kalp yetersizliğinde aneminin derinliği ve serum eritropoietin düzeyinin hastalığın şiddeti ile doğru orantılı olarak arttığı, ancak bu değişikliğin mortalite için bağımsız bir faktör olmadığı saptandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Anemia and Serum Erithropoietin in Heart Failure The reason of high mortality and morbidity in the chronic heart failure (CHF) is still not explained clearly despite advancing therapy methods. It is thought that untreated anemia is an important factor for the high mortality, morbidity and hospitalization rates. Serum erithropoietin levels are increased in the CHF patients even those were anemic. High erithropoietin level's relation with mortality and morbidity in CHF patients were not briefly described. The aim of the present study was to investigate the relation between serum erithropoietin levels and CHF patients' clinical, echocardiographic data and mortality. We enrolled 96 congestive heart failure patients and 50 healthy subjects who were followed up at the Cardiology Department of the Çukurova University School of Medicine in this study. Patients were divided into groups according to NYHA classification (class I: 19, class II: 27, class III: 32, class rV: 18 patients). Plasma erithropoietin, hemoglobine, B type nathriurethic peptide (BNP), BUN, creatinine, iron, iron binding capacity, ferritine levels were measured for all subjects. Transthoracic echocardiography applied to all patients. Left ventricular dimensions and ejection fractions were calculated. Patients called after one year to determine for follow-up mortality. Mean plasma erithropoietin levels were higher (p< 0.001), hemoglobine levels were lower (p=0.001) in the CHF patients. These alterations were increased parallelly to the NYHA class. Left ventricular ejection fraction and serum erithropoietin levels were negatively related. Same relation was observed between serum hemoglobin and erithropoietin levels. NYHA functional class, left ventricular ejection fraction, BNP, hemoglobine, ferritine and erithropoietin levels were poorly affected the survival. Only plasma BNP levels were the independent predictor of mortality. As a result, anemia severity and serum erithropoietin levels were increased proportionally by the worsening of the heart failure. But anemia and erithropoietin levels were not independent risk factors of the mortality.