Yaş tayininde epifiz plağı kapama derecelerinin incelenmesi
Examination of the epiphyseal union in age assessment
- Tez No: 165415
- Danışmanlar: PROF.DR. BEHNAN ALPER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: El bileği, epifîz, omuz, pelvis, yaş tayini VII, Age determination, epiphys, hand- wrist, pelvis, shoulder. VIII
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET Yaş Tayininde Epifiz Plağı Kapanma Derecelerinin İncelenmesi Adli Tıp uygulamalarında yaş tayini önemli bir yer tutmaktadır. Ülkemizde, kişilerin nüfus kayıtları düzenli olarak tutulmadığından, bazı hukuki durumlarda şahısların gerçek yaşlarının tespiti gerekmektedir. Bu konuda en sık kullanılan yöntem, belirli yaş gruplarında belirli bölgelerin grafılerinin çekilerek epifiz plaklarının kapanma derecelerini saptamak ve şahsın yaşım belirlemektir. Bu amaçla, Greulich-Pyle ve Tanner-Whitehouse atlasları kullanılmaktadır. Ülkemizde, uygulama kolaylığı bakımından en çok tercih edilen yöntem Greulich-Pyle yöntemidir. Son zamanlarda yapılan araştırmalarda, günümüz çocuklarının büyüme temposunun arttığı ve olgunlaşmanın daha erken olduğu bilinmektedir. Bizim çalışmamızda, halen kullanılan yöntemlerin uyumluluğunun test edilmesi amacıyla, değişik yaş gruplarından çekilen 570 adet grafi incelenmiştir. Buna göre, el bileği, omuz ve pelvis grafilerinde 16 yaşından itibaren kapanmaların başladığı; gerçek yaşı 17 olan olguların el bileği grafilerinin %100'ünde, omuz ve pelvis grafilerinin %81.8'inde epifizlerin tam olarak kapandığı görülmüştür. Sonuç olarak; halen uygulanmakta olan yöntemlerle, kronolojik yaş, kemik yaşının çok gerisinde kalmaktadır. Bunun için, nüfus kayıtlan kesin olarak doğrulanan sağlıklı bireylerin grafileri üzerinde incelemeler yaparak toplumumuza özgü standart değerlerin oluşturulması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Examination of the Epiphyseal Union In Age Assessement Age assessment has an important place in Forensic Medicine. In our country, as demographic records are not properly performed, the true age is neede to be determined in some legal processes. Age determination by researching the epiphyseal union of some specific joints in the specific age groups is the commonly used method. In this aim, the most commonly used methods are Greulicg-Pyle and Tanner-Whitehouse methods. Greulich-Pyle method is prefered in our country, because of the easiness of application. In recent studies, it is mentioned that the growth velocity is getting higher and maturation occurs earlier than before. In our study, 570 roentgenograms of different ages are researched to test the correlation of recent methods. It is seen that epiphyseal union starts since the age of 1 6, in hand- wrist, shoulder and pelvis. In the people with the age of 17, the epiphyseal union was completed in %100 of the hand- wrist roentgenograms and %81.8 of the shoulder and pelvis roentgenograms. As a result, bone age is advanced in comparison with the chronological age by using recent methods. Standart data belongign to our population must be performed to prevent this problem, by researching the roentgenograms of healthy people having regular demographic records.